Ha dupla az öröm – Iker babák hordozása

Hurcis anyukaként már tapasztalt voltam a témában, mikor az ikreim jöttek, tarsolyomban három féle hordozóeszközzel és gyakorlattal. Mégis, mikor megtudtam, hogy második várandósságom meglepetéssel indult, minden előzetes tervünket felborítva, izgatottan kezdtem utánanézni az ikrezés rejtelmei mellett a hordozási lehetőségeknek is. 

Pocaklakók 

Balesetem miatt, melyről itt olvashatsz, már a kezdet is a szokásos ikres izgalomnál is nagyobb volt. Ahogy telt az idő a várandósság alatt, a picik növekedésével a terhem is egyre nőtt. Bár a nagylányomnál nem volt rá szükségem, most a 6. hónap környékén elérkezett az a pont, mikor pocaktartó nélkül igen kellemetlen volt elhagynom az otthon kényelmét. Természetesen megpróbálkoztam egy egyszerűbb fajta, tépőzáras, pocaktartó változattal, de hamar előkerült a babaholmik közül a Liliputi szövött kendő, mely egyszerűen tökéletesen beállítható volt az egyre növekvő hasamra. Nem szorított, mindenhol szépen rám simult, kényelmes, esztétikus volt és nem utolsó sorban, a súly igen nagy részét a vállaimra vezette. Persze elgondolkoztam egy rugalmas hordozókendő beszerzésén, hiszen ki tud ellenállni azoknak a gyönyörű mintáknak és színeknek, de végül nem cseréltem le a szövöttemet. A pocakkötésről bővebb infókat itt találsz. Az biztos, hogy jó szolgálatot tett, mivel már igencsak nagy hassal be tudtam még járni a Vadasparkot is, kislányom nagy örömére, persze őszintén szólva, kevés pad volt, amin nem pihentem meg egy kicsit. De talán ez az én állapotomban bocsánatos bűn, ellenben igen jól sikerült a kikapcsolódás.  

 A kis jövevények 

Természetesen a hordozás kérdésére teljesen belelkesedve, még a várandósságom alatt beszereztem két karikás kendőt, ami számomra addig, a gyakorlatban ismeretlen hordozási eszköz volt. Mivel nagyon sok jót olvastam róla, úgy éreztem, ikres anyukaként ez lesz a megfelelő választás nekem.  

A szempontjaim a következők voltak: egyszerre fel tudjam venni a két babát, gyorsan használható legyen, koraszülöttet is hordozhassunk benne (sajnos ikreknél erre is fel kell készülni), anyaga tartós legyen és ne kelljen betörni. A Liliputi karikás kendők ezeknek a kitételeknek mind megfelelnek. Hogy melyik Liliputi hordozóeszköz milyen tulajdonságokkal bír, arról egy összefoglaló táblázatot itt találsz. 

Fontos figyelembe venni, hogy hüvelyi úton való szülés esetén általában 6 hétig, császármetszés esetén általában10 hétig nem ajánlott hosszútávon egy gyermeket sem hordozni, nemhogy kettőt. ( Ezek általánosan megadott számok, egyedileg eltérhet. A babákat születésük pillanatatól lehet hordozni, a számok az édesanyára vonatkoznak. )

Személyes javaslatom, hogy figyelj a tested jelzéseire és természetesen konzultálj nőgyógyászoddal. A gyermekágyi időszakról és a hordozásról itt  és itt olvashatsz. 

karikasban ikrek

A két picit én a két karikás kendő segítségével, remekül tudtam csípőn hordozni. Főleg a kezdeti sírós időszakban, óriási segítségemre voltak. Persze ahogy írtam, figyeljünk a testünk jelzéseire, eleinte, ha lehet, egyszerre csak egy babával szoktassuk magunkat a hordozáshoz. Aztán ha már elég erősek vagyunk, hihetetlen élmény lesz, ahogy a két baba rajtunk szuszog, miközben mi a két szabad kezünkkel elkészítünk magunknak egy finom kávét és nyugodtan elszürcsöljük.  

A két baba egyszerre elől hordozása, súlyuktól és saját adottságainktól, saját tapasztalataim szerint, kb. 3-4 hónapos korig tud megvalósulni. Természetesen ez egyénileg változó. Az ajánlás egy baba esetén így szól: „Elől hordozni a baba kb. 7kg-os koráig ajánlott, vagy a hordozó személy súlyának 10%-ának eléréséig.” 

Már nem is olyan picik 

Eljött az a pont az életünkben, mikor már nem gondolkozhatunk abban, hogy két, méretes baba lógjon rajtunk elől, túlterhelve minket. Én most pont ebben az időszakban vagyok. Két lehetőségünk van. Az egyik baba marad elől egy számára megfelelő hordozóeszközben (pl. rugalmas-, szövött-, vagy karikás kendő, Lili-Tai (utóbbi kb. 62-es ruhamérettől), a másik baba pedig hátra kerül. Erre viszont a stabil törzstartás kialakulásáig egyedül a szövött kendő lesz megfelelő társunk. Íme egy remek videó a kivitelezésről.

ikres hordozas

Ha valamiért nem akarjuk a háti batyut, marad a felváltva hurcizás, illetve másik szülő/rokon/barátnő stb. bevonása a másik eszközzel. Ez az időszak tippem szerint kb. 1,5-2 hónap lehet. 

Egyre nagyobbak…

Az elöl utazó baba kb. 68-as ruhamérettől beköltözhet egy Liliputi csatos hordozóba (előtte ez a termék az újszülött szűkítővel használható, maximum fél órán át tartó hordozásra), ami nekem személyes kedvencem. Többek között azért is, mert meg vagyok győződve róla, hogy megmentette a nagylányom életét, melynek történetéről az erős idegzetűek a fent már említett cikkemben olvashatnak. 

Ezen kívül miért szeretem? Mert tökéletesen ráalakítható a gyermekem méreteire, pillanatok alatt rendelkezésre áll, tartós, strapabíró darab, könnyen kezelhető (pl. felvételkor nem lóg bele a sárba) és persze, gyönyörű színekben kapható. (Van olyan hurci anyu, aki, ha megnyerné a lottót, nem venné meg az összes színben? :D) 

Sokan vannak, akik egy baba esetén is dupla csatossal nyomják. Az egyik anya méreteihez van beállítva, a másik pedig apáéhoz, mindenkinek a kedvenc színében.  Mivel nálunk az azóta majdnem 5 éves lányunk esetében, én voltam a fő hurcis, csak egy csatos lapul a szekrényben (azaz pont most került elő, mert pár héten belül belenövünk). Most pedig már alig várom, hogy kiválaszthassam következő hű társunk, meglévő csatosunk kiegészítésére.

Természetesen, a csatosra váltás ebben a korban sem kötelező, nagyon sokan nőnek össze Lili-Tai-ukkal, karikás-, vagy szövött kendőjükkel annyira, hogy nem cserélik azt le egészen a hordozós kor végéig.  

Itt nézheted meg a videót a sikeres iker transzferről.

 

Jó babázást, csodás hurcizást kívánok mindenkinek! 

Sz. Zsófi

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?