Gyermekágy és a hordozás – hordozásra született 1.

Gyermekágy és a hordozás – hordozásra született 1.

Sokan vannak, akik számára a hordozás a szülésükhöz közel még ismeretlen fogalom, de egyre több édesanya készül tudatosan arra, hogy gyermeket a negyedik trimeszterben, immár pocakon kívül is testközelben tarthassa. Nem mondhatjuk el elégszer, hogy ez teljesen természetes, ösztönös az emberéknél is, nem majomszeretet, nem valamiféle állati ösztön megnyilvánulása, hanem az embergyermekek túlélési stratégiája, amióta világ a világ.

Szövöttkendő2

A hordozás az ember teremtése, az őskor óta létező technika a babák szállítására és komfortérzetük javítására. Mindannyian tudjuk, hogy gyermekeink születésük pillanatában meg nem érettek az önálló életre, az, hogy nem készen születnek, pusztán a testfelépítésünkből fakad. Egy baba abban a pillanatban születik meg, mikor még kifér a szülőcsatornán, nem akkor, mikor „kész van”. Feje aránytalanul nagy a testéhez képest, izomzata fejletlen, testhőmérséklete a környezetétől függ, hiszen csupasz. Légzése lehet rendezetlen, kommunikálni csak sírással tud. Ahhoz, hogy életben maradjon, melegre, gondozókra, ahhoz pedig, hogy nyugalomban es kényelmesen fejlődhessen, sok-sok ölelésre és ingerre van szüksége. Volt idő, mikor ez magától értetődő volt, gyermekágy során a család támogatta az édesanya regenerálódását, a babának pedig volt ideje anyja mellett hozzászokni külvilághoz, nem csak testben, lélekben is megszületni és adaptálódni. Az iparosodás és a nők háztartáson kívül is kötelező munkába állása ezt az időszakot vészesen lerövidítette, volt, amikor muszáj volt túl hamar elválasztani a gyerekének, s ennek legegyszerűbb módja a kötődés minimalizálása volt. Az evolúciós szükségletekkel szembemenő vagy azt figyelmen kívül hagyó időszakban azonban szerencsére vége, Magyarországon kifejezetten gyermekbarát módon, akár három évig is együtt lehetnek gyermekeikkel az anyák. Lassan, de biztosan ismerjük fel újra azokat a szükségleteket, amiket száz évvel ezelőtt természetesnek vettek volna, köztes generációk némelyike számára azonban furcsának tűnhetnek. A hordozás, az anya és babája egységgé alakulása is ilyen. Ettől függetlenül nem szabad, hogy ösztöneinkben elbizonytalanítsanak. Hogy készülünk-e előre a hordozásra vagy csak a szülést követően ismerjük fel az ölbe kívánkozó gyermekünk szükségleteit és még tudjuk támogatni azt egy minket is tehermentesítő eszközzel, lényegtelen. A válaszkész nevelés, a baba és a család igényeinek összehangolása ma már nem hóbort.

A babánk hordozásra született, hiszen önállóan életképtelen. Testfelépítése is ezt bizonyítja. Gerince a függőleges lengéscsillapítás tökéletesre alkotott rendszere, porckorongok védelmező ruganyossága garantálja, hogy kényelemben és biztonságban legyen akkor is, ha nem fekszik. Éppen ezért nem is kell fektetni, gerincnek nem egyenesednie kell, hanem az izomfejlődés során magának kialakítania a járni tudáshoz szükséges görbületeket. Medencecsontja éretlen, combcsont porcos vége is a mozgásfejlődéssel kerül végleges helyzetébe. Ugye, milyen érdekes, hogy a modern hordozóeszközök pontosan ezt támogatják? Valójában nem, minden egyes, a baba számára is ergonomikus (azaz az ő teste vonalat követő) hordozó gondos munka eredménye. A szövött vagy kötött anyagú rugalmas kendő, mely sokaknak csak egy hosszú lepel, függöny, anyagdarab által használt kötések éppen azért alkalmasak az első pillanattól a hordozásra, mert a babák fent említett tulajdonságait támogatják.

rugalmaskendő

 

Biztonsággal hordozhatunk bennük függőleges pozícióban, hiszen képesek csigolyáról csigolyára megtámasztani az érett újszülöttek teljes törzset, a még aránytalanul nagy súlyú koponyát is beleértve, levéve a terhet a kis testről. Enyhe terpeszben vannak a combjaik, hogy a csípővápa és a combcsont a megfelelő helyen találkozzon a tökéletes csontosodáshoz. Az anya mellkasa kellemes görbületeivel támogatja a baba fiziológiás szükségleteinek megfelelő pozíciót, miközben saját hőmérsékletének változtatása által szabályozza a baba hőleadását vagy felvételét. Még a lázat is csillapíthatja testközelség! A mozgás finom ingerei által érik az idegrendszer, szemmagasságban találkozik a baba a világgal, a mozgás és ringatás segít az irányok megismerésében, ezzel támogatva előre agyban a későbbi járni tanulást. Milyen tökéletes rendszer is az ember! A szívverés és a légzés ütemet ad a babának, így könnyebben és békésebben töltheti napjait a szülei ölelő szeretetében.

Folytatjuk…

 

Ha a gyermeked “nem szereti” a hordozást olvasd el ezt a cikket

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?