Az anyaságban is ki lehet égni?

 

 

„Hogyhogy fáradt vagy? Hiszen nincs más dolgod, mint egész nap a gyerekkel játszani…” 

Biztosan minden édesanya találkozott már a fenti számonkérő mondattal, ha szerencsés, akkor csak valamelyik baba-mama csoportban olvasott ezzel kapcsolatban történeteket. Sajnos a mai napig sokan gondolják úgy, hogy az anyaságban nem lehet elfáradni, nem hasonlítható össze egy „igazi” munkahely terhelésével. De nézzük mi a valóság… 

 

Miért olyan fárasztó anyának lenni? 

Elsőre sokkoló adatnak hangozhat, de kutatások azt bizonyítják, hogy a szülők átlagosan 3-4,5 órával kevesebbet alszanak a gyermek születése után éjszakánként, ami azt jelenti,  hogy 40-60 nappal kevesebbet alszunk a gyermek születése utáni első évben. Mivel az éjszakai feladatok – már csak a biológiai kialakításunk miatt is – általában inkább az édesanyára hárulnak, így ez az alváshiány is elsősorban minket, nőket érint. Ehhez pedig hozzá kell adnunk azt is, hogy az édesanyák evolúciós hozadéknak köszönhetően a gyermek születése után sokkal felszínesebben alszanak – tehát sokkal kevesebbet és sokkal felületesebben tudunk csak pihenni. És ez általában nem oldódik meg villámcsapásra a gyermek első születésnapja után, hanem évekig alvásmegvonás jellemezheti a mindennapjainkat. Ha pedig egymás után több gyermek érkezik a családba, akkor ez a folyamat mindig újraindul. 

A kialvatlanságon túl fontos megemlíteni azt is, hogy általában a mikromenedzsment feladatok is az édesanyára hárulnak, ő tartja észben a gyerekorvosi időpontokat, hogy mikor fogy el otthon a pelenka, hogy hánykor, hányszor és mit egyen a gyermek. Ez pedig a folyamatos készenlét miatt rendkívül megterhelő az agy számára.  

A fentiek persze nem minden édesanyát terhelnek meg ugyanannyira és fontos megemlíteni, hogy természetesen rengeteg csodás édesapa van, akik igyekeznek minél több terhet levenni az édesanyák válláról és egyenlő módon részt venni az otthoni feladatokban is, de nem képezheti vita tárgyát, hogy az anyai feladatok ellátása ugyanúgy megterhelő. Ráadásul 0-24-es feladat, heti hét napban, amiben nincs megszakítás, hiszen még ha fizikailag épp nem is vagyunk a gyermek mellett, általában akkor is körülötte és a teendők körül forognak a gondolataink. 

apa

 

Milyen jelei vannak, hogy kiégtél az anyaságban? 

Az anyai kiégés tehát számos okból bekövetkezhet, például, ha irreális elvárásokkal találjuk szembe magunkat, de okozhatja a támogatás vagy épp az öngondoskodás hiánya is, vagy az is, ha szimplán nem tudjuk a szülői, a munkahelyi és a háztartási feladatokat összehangolni. 

A kiégés egyik fontos jele lehet az extrém fáradtság, amit nem old meg a pihentető éjszakai alvás és a nappali pihenés sem. A jelekhez sorolható az is, ha visszatérő gondolat, hogy rossz anya vagy. Lehet, hogy megteszel minden tőled telhetőt, de a kiégés miatt mégis úgy érzed, hogy nem vagy elég, mert nem vagy „tökéletes”. Nem feledkezhetünk meg a dühről sem. A gyerekeknek általában nagyon jól megy, hogy olykor bosszantsák a szüleiket, kiégés esetén azonban sokkal inkább egy folyamatosan kitörni vágyó düh tapasztalható, aminek következtében bármilyen apróság miatt robbanhatsz, gyakoriak lehetnek a hangulatváltozásaid, könnyen irritálhatóvá válhatsz, ebből pedig egy fokozott türelmetlenség is eredhet. Érzelmi sivárságot is megélhetsz, melynek következtében úgy érzed, hogy nem tudsz kapcsolódni a gyermekedhez. Kiemelendő továbbá, hogy annak ellenére is, ha a gyermekeddel töltöd a napod, izoláltnak érezheted magad, úgy érezheted, hogy eltávolodtál a barátaidtól, korábbi munkatársaidtól, megszokott környezetedtől.  

Minden szülőnek megfordul néha a fejében, hogy vajon milyen lenne az élete, ha nem lenne vagy később/korábban vállalt volna gyermeket. Ezek a gondolatok teljesen természetesek, mivel a legtöbb döntésünket elvétve meg szoktuk kérdőjelezni, gyakran játszunk a fejünkben „mi lett volna, ha?” gondolatokkal. Ugyanakkor, ha visszatérő és gyakori gondolat, hogy jobban szeretnéd máshogy élni az életed, esetleg úgy érzed, hogy megbántad, hogy gyermeket vállaltál, az is erősen azt mutatja, hogy kiégtél az anyai szerepedben. 

 ny

 

Mit tehetünk a kiégés ellen? 

  • Építs ki támogató rendszert magad köré. Kutatások bizonyítják, hogy a szociális háló, a bennünket körülvevő támogató személyek segítenek a stressz csökkentésében és reziliensebbé, vagyis pszichológiailag rugalmasabbá tesznek bennünket. Érdemes tehát olyan emberekkel körbe venni magunkat, akik segítenek könnyebbé tenni a mindennapok terheit. Csatlakozhatunk a közelünkben található baba-mama klubhoz, akár Facebookos csoportokban is kereshetünk anyuka barátokat. A legfontosabb, hogy tudjunk és merjünk segítséget kérni, ha úgy érezzük, valamivel egyedül már nem boldogulunk. Legyen az egy egyszerű kérdés a hozzátáplálás kapcsán vagy gyermekfelügyelet kérése az ismerősöktől/rokonoktól, amíg mi időt szakítunk rá, hogy elmenjünk egyet futni vagy beüljünk valakivel egy kávéra. 
  • Próbáljuk bővíteni tudásunkat az anyaság kapcsán. Igen, tudom. Épp teljesen kiégtél az anyaságban, semmi kedved egy ezredik gyerekneveléssel kapcsolatos könyvet elolvasni. Van azonban számos olyan kötődő, válaszkész neveléssel kapcsolatos könyv, ami tulajdonképpen könyebbé teheti a mindennapjaid. Nagy terhet tud levenni a válladról, ha megérted, hogy adott életszakaszban miért pont úgy viselkedik a gyermeked. Fontos természetesen kiemelni, hogy a válaszkész nevelés nem egy módszer, sokkal inkább az ösztöneinkre való ráhangolódás, így nem is lehet könyvből megtanulni, ugyanakkor, ha elolvassuk, hogy más szülők hogyan küzdöttek meg a miénkhez hasonló nehéz helyzetekkel, az segíthet nekünk is átlendülni egy-egy kihíváson. 
  • Énidő. Amikor épp szalad a ház, a gyereknek másnapra jelmezt kell készíteni az oviba (mert persze vasárnap este 9-kor jut eszébe, hogy hétfőn lesz farsang az oviban) és ráadásul még aludni sem akarnak, akkor elég nehéz énidőre gondolni. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy mindennap szánjunk legalább néhány percet arra, hogy megálljunk és tényleg saját magunkra fókuszáljunk. Nem kell nagy dologra gondolni, lehet ez egy forró fürdő, séta az oviig a gyerekért, egy kávé elfogyasztása alvásidőben egyedül. A lényeg, hogy miközben mindenki másról gondoskodunk, ne felejtsünk el időről-időre visszatérni önmagunkhoz. 
  • Lépj ki a mókuskerékből. Bár a gyermekeknek rendkívül fontos a napirend, a fő irányvonalak megtartása mellett még mindig marad kellő mozgástér ahhoz, hogy olyan tevékenységeket építs be a mindennapokba, amik nemcsak a gyermeknek, de neked is örömöt okoznak. Ismételten nem kell nagy dolgokra gondolni, ha heti egy-két alkalommal sikerül valamilyen mindenki számára izgalmas programot beilleszteni a napirendbe, az máris segíthet kicsit kilépni az egysíkú mókuskerékből. 
  • Tölts időt a szabadban. Különösen a téli szürke időjárás mellett nehéz rávenni magunkat, hogy kimozduljunk, ugyanakkor érdemes mindennap legalább félórát a szabadban tölteni (a legjobb, ha ez szabadban mozgást jelent), számos kutatás bizonyította ugyanis, hogy a szabadban töltött idő javítja a hangulatunkat. 
  • sportNe legyen bűntudatod, ha a gyermeked elfoglalja magát. A szülők gyakran éreznek bűntudatot, ha nem ülnek minden pillanatban a gyermekük mellett, holott az önálló játék rendkívül fontos és még az unatkozás is előnyükre válik – ugyanis kreatívabbak lesznek általa. Kimondottan fontos, hogy ha épp elmélyülten játszanak egyedül, akkor ne zavarjuk meg őket ebben, azzal ugyanis megtörjük a koncentrációjukat. Ha tehát a gyermek épp jól elvan magában is, akkor bátran használd ki ezt az időt, akár alakítsd a korábban már említett énidővé, akár végezz el valamilyen feladatot, ami által későbbre szabadítasz fel időt magadnak.  
  • Fordulj szakemberhez. Ha úgy érzed, hogy a kiégés már olyan szintre jutott, hogy nehezen találsz örömöt a mindennapokban, a szülőségben, akkor érdemes lehet megfontolni szakember segítségének igénybevételét.  

 

A szülői kiégés tehát létezik, jelenlévő, valódi probléma. Figyeljünk oda magunkra és igyekezzünk a saját mentális jóllétünket is előtérbe helyezni, mert csak úgy tudunk másoknak, a gyermekünknek adni, ha mi magunk is rendben vagyunk. 

 Tóth-Ugyonka Krisztina

Viselkedéselemző, Pszichológus hallgató

Felhasznált szakirodalom: 

What to Know About Parental Burnout – https://www.webmd.com/parenting/what-to-know-about-parental-burnout 

The impact of parental burnout – https://www.apa.org/monitor/2021/10/cover-parental-burnout 

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?