Gyermekágy és a hordozás 2.

Anyai szükségletek

Sok esetben az édesanya számára is nehéz a születés, az első elválás a szülés által. Ha a szeparációt a lehető legrövidebb időre szorítjuk, a baba számára biztosítjuk a pucér mellkason töltött aranyórát, az első mellre tételnek nem szabunk gátat, a hormonháztartás biztosítja a kötődéshez szükséges elsődleges kapcsolat mihamarabbi kialakulását.

Ha valamiért ez nem lehetséges, tudatossággal mi is megtámogathatjuk. A gyermekágy nem csak a baba, a szülő számára is fontos. Nem véletlen, hogy a paraszti világban a tisztaszobák fontos berendezése volt a „gyermekágy”, ahol baba és anya közösen pihenhetett, míg a család igyekezett biztosítani az ő közös pihenésüket és regenerálódásukat. A szülést követően az anya valóban feküdt, újszülöttjét mellközelben tartva. Ma sokszor ez nem lehetséges, van, hogy nincs segítség, vagy nagyobb testvér ellátása miatt hamarabb talpra kell állni, de az is előfordulhat, hogy a kisbaba igényli extrán a törődést.

A pihenés azonban fontos. Nem csak a regenerálódás, vagy a baba nyugodt adaptálódása szempontjából, hanem egyszerűen teret kell adni az anyává születéshez is. Ha a csecsemő és az édesanyja hosszabb időt tölt külön, sokkal lassabb lesz a hormonális érés is. A babákat a születésük pillanatától hordozhatjuk, hiszen számukra a testközeliség biztosítása az elsődleges szükséglet. 

ujszulott

Az anyákra viszont ebben az időszakban meg komoly regenerálódás vár. A női szervek ismét a várandósságot megelőző méretükre állnak vissza, a méh tisztul, sok esetben nagyobb mennyiségű vérveszteséggel is jár ez a folyamat, így a pihenés nem csak a belső szervek rendeződése és megfelelő helyreállásuk miatt fontos, sok esetben biztonsági szempontból is. Hordozhatnak az apák, nagyszülők, akár karban, akár megfelelő hordozóeszközben, hogy az anyákat tehermentesítsék és a nyugodt baba tudata által őket is megnyugtassák. Síró csecsemő mellett nem lehet pihenni. A friss édesanyák minden idegszála érzékeli a feszültséget, természetes  hát, hogy az első gondolatuk  ilyenkor, hogy magukhoz ölelik gyermekeiket. Ha valamiért ez nem elegendő, muszáj ringatni, talpra állni, nincs segítség, mert a rokonság távol van vagy dolgozik, netán más miatt nem tud jelen lenni, az eszközben hordozás egy fokkal kevésbé megterhelő frissen szült anyukáknak is.

rugalmaskendoapa

Ha megfelelő eszközben hordozol (amely képes a babát a fiziológiás tartásban teljes testfelületen megtámasztani), te is fel tudod venni a természetes testtartásodat. Nem kell a törzsed döntve biztosítani a baba pozícióját, hiszen a hordozóeszköz ezt megteszi helyetted. Nyugodtan le is ülhetsz benne, így pihenhettek mindketten.

 

Ha a gyermekágyi időszak alatt hordoznál, ezekre figyelj mindkettőtök egészsége érdekében

A választott hordozóeszköz biztosítsa babád számara a korának megfelelő fiziológiás testtartást. Újszülött esetében ez a függőleges pozícióban a koponya középvonalától (fülek magasságától) a térdhajlatokig való folyamatos megtámasztás, enyhe terpeszbe nyitott combok és a vízszintesre vagy annál feljebb húzott térdek együttese.

Oszlassa el a baba súlyát a testeden körbe -lehetőség szerint hagyja szabadon a köldököd körüli területet, ne essen oda terhelés -

Ha teheted, korlátozd a saját talpon töltött idődet és ülj le, ha a babád megnyugodott -figyeld a tested jelzéseit és kérj segítséget, ha kell!

Gyermekágy és babahordozás 1.

Gerhát Petra hordozási tanácsadó 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?