Hogyan alszanak a babák 1-2 éves korban?

Hogyan alszanak a babák 1-2 éves korban?

Amikor a baba betölti az egy évét, még általában 2x alszik napközben, egy délelőtti és egy délutáni alvással. Ebben az életkorban az alvásigény 12-13 óra, tehát nappal 2×1-1,5 óra, éjjel pedig 10-11 óra az alváshossz.

Egy éves kor környékén a járás megindulása új perspektívát nyit a kicsik mozgásában, így a távolság, amit a baba tud szabályozni, jelentősen megnő, mindez a szeparációs szorongást is felerősítheti. Ez pedig hat az alvásra is. Sokszor előfordul, hogy a gyerkőc hirtelen újra több segítséget igényel az altatás kapcsán, nincs el egyedül sem napközben, sem éjjel, csak anya kell neki. Ez teljesen természetes folyamat, a baba fejlődésének szerves része. Ahogy komfortos lesz a gyermeknek az új helyzet, enyhül a szorongás.

szovottkendo
Közben pedig lassan eljön az ideje az egy nappali alvásra váltásnak is, 15 hónapos kor környékén. A folyamat nem zajlik le egyik napról a másikra, ez egy, akár hónapokig tartó váltás inkább, sokszor változatos napirenddel, nem fix altatási időkkel, kiszámíthatatlan időszakokkal. Persze, ha tudod, hogy mire számíthatsz, akkor mindjárt sokkal kevésbé lesz hektikus a baba napirendje és tudsz neki segíteni abban, hogy hogyan tudjon ebben a helyzetben is jól aludni.

A váltás lezajlása után, a 1,5 éves kor utáni időszakban a nappali alvás össz hossza általában változatlan marad, 1,5-3 óra. De elképzelhető, hogy a kisgyermek inkább a hosszabb éjszakai alvást kedveli, és emiatt csak 1-2 órát alszik nappal. A szeparáció szorongás még fel szokott erősödni ebben az időszakban is, főleg akkor, ha eljött az ideje annak, hogy a gyermek elkezdjen bölcsibe járni vagy egyre többet szeretnénk a csemetét a nagyszülei vagy egy bébiszitter gondjaira bízni.
Az időszak végére általában tovább csökken az alvásigény, a szakmai javaslatok 11-12 órás összalvást ajánlanak.

Sok gyermeket az 1-2 éves korosztályból ebben az életkorban költöztetnek saját szobába vagy az időszak vége felé gyermekágyba. Ilyen helyzetekben nagyon fontos a baba biztonságára gondolni, akár azzal kapcsolatban, hogy a másik szobában kevésbé látunk rá a babára, akár az éjszakai nagyobb szabadság (kimászik az ágyból, éjjel barangolni indul, stb,) miatt.

babacipo

A költöztetést érdemes a kicsi igényeinek megfelelően, fokozatosan intézni, hiszen előfordul, hogy ellenállásba ütközünk. Ilyenkor érdemes várni 1-2 hónapot, mesékkel, játékokkal felkészülni az új helyzetre, a baba tempójában haladni, egy ideig beköltözni a gyermek mellé az új szobájába vagy a kiságyat, gyerekágyat a szülők szobájába betenni egy ideig. Az is egy lehetőség, hogy először a gyermeket csak napközben altatjuk az új helyen, hogy megszeresse, megszokja a kiságyát, szobáját. 

 

Dr. Dénes Ivett

www.anyagyere.hu

Olvasd még el a

Hogyan alszanak a babák 6-12 hónapos korban?

Hogyan alszanak a babák 0-6 hónapos korban?

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?