Hogyan alszanak a 0-6 hónapos babák?

Amikor megszületik az újszülött, nagyon sok új kihívással találja szembe magát, amelyek hatással vannak arra, hogyan alszik. Az anyaméhben a baba sosem volt éhes, hiszen a köldökzsinóron keresztül folyamatosan érkezett a táplálék. A környezet állandó volt: félhomály, kellemes testmeleg, az anya testének és a külvilág megszokott hangjai, a ringatózó mozgás, amit az anya mozgása keltett. Ebből a környezetből érkezik meg a pici egy sokkal fényesebb, furcsa zajokkal tarkított, hidegebb világba, ahol a babának már lélegeznie kell, megtapasztalja az éhséget, beindul az emésztése, az anya el tud távolodni tőle. Mindezek hatással lesznek arra, hogy a baba hogyan fog tudni aludni.

Teljesen érthető, hogy a pici gyermek a méhben tapasztalt körülményekhez hasonló helyzetben tud jól aludni, összebújva az anyukájával, szopizás közben, ringató mozgásra, vagy az anyában hallott hangokhoz hasonló zajokra. Aztán, ahogy fejlődik a gyermek, úgy változnak majd az alvási szokásai is, de az első hónapokra még az anya és a baba szoros szimbiózisa jellemző.

Az első pár hónapban még nem igazán van megfogható rendszer a kicsik alvásában, legalábbis látszólag. A baba olyan rohamtempóban fejlődik, hogy az alvásában is számos változást tapasztalhatnak a szülők. A baba alvásigénye 14-18 óra között van a születés körüli időszakban, majd ez 13-15 órára csökken 6 hónapos korra. Természetesen, a baba nem egyszerre alszik ennyit, hanem sok, rövidebb-hosszabb szakaszban. Hiszen a kicsi babák nem bírnak hosszú órákat fennmaradni, mert könnyen elfáradnak. A megfelelő fejlődésükhöz pedig gyakori táplálásra van szükségük, tehát a megéhezés miatt gyakran ébrednek. A nappali alvásaik is ugyanolyan fontosak, mint az éjszakai alvásuk, így a fent említett alvásmennyiség felét-egyharmadát nappal alusszák meg a babák, általában 3-6 alvás során.

Hogyan altassuk a pár hónapos babákat? 

Az első hónapokban nagyon változatos, hogy a baba milyen módon tud könnyen elaludni. Vannak gyermekek, akik csak a szüleik karjában, összebújva, ringatva vagy cicin alszanak el. Más babák a kiságyat szeretik, nekik a nyugodt környezet és a mozdulatlanság könnyíti meg az alváshoz szükséges ellazulást. Az, hogy konkrétan milyen altatási módot választunk, mindig a baba igényei, a család elvárásai, előzetes tapasztalatai döntik el. Nincs eleve jó altatási mód, ami minden babánál működik, az első 6 hónap során sokkal fontosabb, hogy a baba kialudhassa magát, mint az, hogy a baba altatása, alvása pontosan hogyan és hol történik.

A hordozást, az ölben vagy a nagyágyban összebújva alvást általában szeretik a picik, a sok testkontaktus, a baba jelzéseire, igényeire történő érzékeny reagálás sokat segít a baba biztonságos kötődésének kialakulásában.

Liliputi rugalmas kendő

Liliputi rugalmas kendő

A biztonságos alvás szabályainak betartása mellett nyugodtan próbáljunk ki többféle altatási módot, hogy rátalálhassunk az ideális módszerre. 

Dr. Dénes Ivett

www.anyagyere.hu

Olvasd el a folytatást is

6-12 hónapos kor

Hozzászólások

Hozzászólások

2 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Mika Laura (3 év)

Kedves Ivett!Nagyon tetszett a cikk.Kisfiam 8 hônapos.Születése után 2 hônapon keresztül a liliputi hordozôkendő nagy segítségemre volt az altatàsok terén a nappali teendőim elvégzése kapcsán.(Nagyon jôkat aludt a mellkasomhoz kötve).Az éjszakàkat pedig 2-3 ôrás intervallumú alvàs/szoptatás fàzisok jellemezték àm ezek 8 hônapos korra sem csökkentek.Sőt mostanság méginkàbb besűrüsödtek és még ennèl is többször èbred éjszakánként és igényli a testközelsèget és a szoptatást.Napközben általában 3-4 nagyon rövid alvási fàzisa van ezek átlagban 20 percesek.A baba egészsèges,jôkedèjű,nagyon èrdeklődő a hozzátáplàlás is rendben zajlik.Azonban ez az éjszakai sűrű ébredés aggasztô számomra és nagyon kimerítő kezd lenni.Kérem adjon tanácsot mit tudnék tenni a nyugodt alvás érdekében.Köszönettel M.Laura

    avatar Liliputi (3 év)

    Kedves Laura! Ivett a cikkben megadott elérhetőségeken érhető el.

Hogy tetszett?