Hogyan alszanak a babák 6-12 hónapos korban?

Hogyan alszanak a babák 6-12 hónapos korban? 

A babák alvása féléves koruk környékén sok tekintetben változik. Ennek több oka is van. 6 hónapos kortól (általában:

1. megkezdődik a hozzátáplálás,

2. megindul az erőteljes fogzás,

3. beindul a baba mozgásfejlődése,

4. megjelenik a szeparációs szorongás,

5. sokszor nagymértékben változik a napirend és a baba érdeklődése is egyre inkább a külvilág felé fordul.
Ezek mind olyan tényezők, amelyek kihatással vannak az alvási ritmusra is.

A 6-12 hónapos babák alvási szokásai

Sok gyermek – épp a hozzátáplálás miatt – kevesebbszer ébred fel éjszaka, hiszen az újfajta ételek jobban eltelítik a pocakjukat, így ritkábban ébred fel emiatt éjjelente. Más babáknál viszont pont ilyenkor szaporodnak meg az éjszakai megéhezések, és újra gyakrabban kérik a cicit vagy a tápszert a gyermekek éjjelente. Az viszont jellemző a babák többségére, hogy az éjszakai evések száma az időszak végére lecsökken, maximum 1-2 alkalomra. Ha ennél gyakrabban eszik a baba, akkor ott inkább a visszaalvásokhoz kér cicit vagy tápszert a gyermek, nem kizárólag az éhség miatt.

Mivel a gyermekek 6 hónapos koruk körül már csak 13-15 órát alszanak, ez praktikusan azt jelenti, hogy a napközbeni alvásmennyiségük fokozatosan csökken. 6-8 hónapos koruk körül rendszerint háromszor alszanak napközben, 9-10 hónapos korra pedig átállnak a délelőtti és délutáni szundításra. Ilyenkor az éjszakára koncentrálódik egy hosszabb, kb. 10-12 órás alvási időintervallum.

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy minden baba egyedi és különleges, és a fent említett tényezők nagyban befolyásolják, hogy valójában ki mennyit és milyen minőségben alszik.
Ráadásul 1 éves korukra a teljes alvási időmennyiség is lecsökken, és nem ritka, hogy már csak 12-13 óra alvásra lesz szükségük egész nap és elképzelhető az is, hogy már néha csak egyszer alszanak napközben a kicsik.

© Liliputi® Babywearing Ltd. https://www.liliputibabycarriers.com/                         Van, hogy csak a bátor oroszlánok segítenek ;) (szerk.megj.)

Hogyan segítsük a 6-12 hónapos babák alvását?

Ebben a korban már elkezdik a babák kialakítani a saját szokásaikat, azaz szívesebben alszanak ők is a számunkra legkényelmesebb módon, amely még mindig lehet a megszokott, és az anya közelségét biztosító hordozókendő, a családi ágy, vagy a saját kiságy is. A biztonságos alvás feltételeinek megteremtése továbbra is fontos szempont, a kicsik mozgásának beindulása újabb óvintézkedéseket tehet szükségessé.
Gondoljunk arra, hogy mi is csak akkor tudjuk magunkat igazán kipihenni, ha az alvásunkhoz biztosított a megfelelő környezet. A babáknál sincs ez másként.
Figyeljük meg, milyen új igényei lettek, és cselekedjünk aszerint: Ha már nem akar ölben elaludni, tegyük le, hagyjuk szabadon fészkelődni, ne ringassuk, ha ettől nem nyugszik meg. A másfajta alvásra való igény már ebben a korban is megmutatkozhat!
Ha a baba hirtelen nem akar a kiságyban vagy a babakocsiban aludni, akkor próbáljuk meg magunkon tartva vagy ringatva segíteni neki ellazulni. A Liliputi hordozók segítségünkre lesznek. (szerk.megj.)A szeparációs szorongás miatt sokszor másfajta altatási módot szeretnének a gyermekek, keressük meg a mindenki számára ideális altatási megoldást.

 

© Liliputi® Babywearing Ltd. https://www.liliputibabycarriers.com/

 

Nagyon fontos, hogy továbbra is törekedjünk a nyugodt, belsőséges légkör megteremtésére mind a nappali, mind az éjszakai alvásoknál. A babák akkor alszanak el könnyen, ha biztonságban és szeretve érzik magukat.

Ezt egy odafigyelő, türelmes, kapcsolódó, a baba igényeit figyelő és arra megfelelően reagáló szülő tudja megteremteni.
Ha eddig nem tettük, most már mindenképpen alakítsunk ki egy elalvás előtti rutint, amely esténként a vacsorából, a fürdetésből, csendes, összebújós játékból, az esti dúdolásból, meséből állhat, és nappalra is kitalálhatunk egy követhető menetrendet.
Ügyeljünk rá, hogy az alváshoz ideálisak legyenek a külső körülmények is:
1. sötétítsük be a szobát, ha szükséges, legfeljebb nagyon gyenge éjszakai fényt használjunk,

2. kerüljük a zajt,

3. ne legyenek műszaki eszközök (telefonok, laptop, tablet) a gyermek szobájában.

4. A felesleges ingerek csak megzavarják a babát, és így biztosan nem lesz pihentető az alvása.

Mit tegyünk, ha a 6-12 hónapos baba gyakran ébred éjszaka?

Ha ideálisak az alvási körülmények, mégis gyakran ébred a baba éjszaka, annak oka lehet
néhány ébredés oka könnyen lehet a megéhezés, ilyenkor a koraesti gyakori szoptatás, az álometetés, a hozzátáplálás helyes arányának megtalálása segíthet.
A 6-12 hónapos babák markáns napirendi váltásai sokszor hatással vannak az éjszakai nyugalomra, a túl kevés nappali alvás vagy a túl hosszú ébrenléti idők paradox módon az éjszakai alvás mennyiségét is csökkenthetik, vagy nyugtalan, ébredésekkel teli éjszakákat okozhatnak. Ilyenkor a napirend rendezése, az ideális számú nappali alvás megtalálása (inkább több, mint kevesebb), az ébrenléti idők csökkentése, az előrébb hozott esti altatási idő vagy a rövid nappali alvásoknál a visszaaltatás segíthet kivédeni a napirendi gondokat.
Az altatási mód sok esetben hatással van arra, hogy a gyermek hányszor jelez éjjelente, mikor van szüksége visszaaltatásra. Minél kevésbé változtatjuk meg a gyermek alvási körülményeit az esti elalvás és az éjszakai alvás között, annál könnyebben szoktak a gyermekek visszaaludni maguktól is az emberi alvás szerkezetéből adódó, az éjszaka többször bekövetkező éjszakai rövid megébredések kapcsán. Ha tehát a babát cicin vagy ringatva altatjuk, könnyen elképzelhető, hogy a megébredések kapcsán újra szoptatásra vagy ringatásra lesz szükség. Ha a baba közel alszik a szülőkhöz, akkor könnyebb az éjszakai gondoskodás a szülők számára, az új alvási szokások bevezetése pedig segíthet kivédeni az éjszakai jelzések egy részét.
A baba intenzív fejlődéséből adódó, átmeneti gyakoribb éjszakai felsírások, nyugtalan alvás általában nem tart hónapokig, ha hosszú távon észleljük a problémát, a baba kialvatlannak látszik, akkor inkább a napirendet vagy az altatási szokásokat érdemes átgondolni, illetve rejtett betegséget keresni, ahelyett, hogy a fogzásra vagy egy növekedési ugrásra fognánk a dolgot.

Nagyon fontos, hogy ne hibáztassuk magunkat, hanem derítsük ki, mi állhat a háttérben, és annak megfelelően módosítsunk az altatási szokásokon, vagy az elvárásainkon a baba változó igényeinek megfigyelésével.
Ebben a korban amúgy sem árt, ha újra tervezzük a napjainkat a baba új ébrenléti-alvási ritmusának figyelembevételével.

 

Dr. Dénes Ivett

www.anyagyere.hu

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?