A hordozással “felkapatjuk” a gyereket?

Ne hordozz annyit… ezzel csak felkapatod, aztán meg majd nem tudod letenni… Szinte biztos, hogy hordozós karrierje alatt minden hurcianyu (és hurciapu) legalább egyszer találkozott ezzel a megjegyzéssel. Ha te (még) nem mondhatod el ezt magadról, akkor a szerencsésebbek közé tartozol. Nos a jó hír az, hogy viszonylag ritkán visznek valakit a szülei hordozókendőben – de még kézben is – az érettségijére.

A biztonság kedvéért azért vizsgáljuk meg a fenti állítást, vagyis azt, hogy valóban “felkapatjuk-e” a gyermekünket, ha sokat hordozzuk, ha sok időt tölt testközelben? 

 

 csoport kep

Egy újdonsült szülőt ezerfelől érnek ingerek és a környezete hajlamos akarva-akaratlanul, kéretlen jótanácsokkal ellátni. Ebben az egyébként is rendkívül szenzítiv időszakban sokkal inkább hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni és az egyébként bár általában jószándékú, de nem helyénvaló megjegyzéseken is el-elgondolkodni. Csakhogy a legtöbb témában nemcsak egyféle tanácsot fogunk kapni, hiszen nagyon sok mindenben megoszlanak a laikus és a szakértői vélemények egyaránt. Gondoljunk csak bele… Ha hason altatod nyugodtabban alszik – de csak háton biztonságos igazán… Ne adj neki cumit – adj neki cumit… Az én gyerekem ilyenkor már átaludta az éjszakát, ehhez neked is csak annyit kell tenned, hogy… És a végtelenségig folytathatnánk a sort. Nagyon nehéz ilyenkor jól megszűrni az információkat és kiválasztani azokat, melyek valóban a javunkat szolgálják. Éppen ezért érdemes megvizsgálnunk néhány kutatást. 

 cumi

Baildam és munkatársai 174 újszülöttön (és szüleiken) végeztek kísérletet. A vizsgálathoz a gyermekkel töltött időt 3 részre osztották:

1) fizikai szükségletek kielégítése (pelenkázás, fürdetés, etetés),

2) a síró vagy alvó gyermek dajkálása,

3) játék és bármilyen az első két kategóriától eltérő interakció a gyermekkel.

Ezután a gyermek 6, 13, 26, 52  hetes korában végeztek különböző összehasonlító és ellenőrző vizsgálatokat. Ezidő alatt a fizikai szükségletekkel, illetve dajkálással töltött idő jelentősen csökkent, ugyamakkor a játékkal és egyébb interakciókkal töltött idő növekedett. A kutatás kimutatta, hogy az édesapák jelentősen kevesebb időt töltenek a gyermek fizikai szükségleteinek kielégítésével, valamint dajkálással és elsősorban a játéktevékenységekbe csatlakoznak be. Az eredmények szerint továbbá a dajkálás mennyisége összefüggést mutatott a szülők által regisztrált sírások számával (tehát elsősorban akkor vették kézbe a gyermeket, amikor sírt). Érdekesség még, hogy az eredmények azt is kimutatták, hogy a nagyobb születési súllyal rendelkező gyermekeket többet dajkálták az első hat hétben és az édesapák is gyakrabban vették őket kézbe. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a kisebb babákat törékenyebbnek érzik a szülők, így nagyobb aggodalommal veszik kézbe, ennek következtében pedig ritkábban is kerül erre sor. Az eredmények szerint emellett az újszülöttek átlagosan kevesebb ideig sírtak, ha a szülők hamar reagáltak a sírásra. 

 53217282329_3ea511f63c_o

Hunziker and Bar 1986-os kutatása kimutatta, hogy azok a csecsemők, akik több időt töltenek testkontaktusban, kevesebbet sírnak, ez pedig különösen igaz az első 3 hónapra, vagyis a negyedik trimeszterként is ismert időszakra. Tracy és Ainsworth (1981) kutatásukban pedig azt találták, hogy a biztonságosan kötődő csecsemőket átlagosan többet dajkálták a szüleik, mint azokat a csecsemőket, akiket szorongó kötődés jellemez. Fontos megjegyezni emellett, hogy azok a gyermekek, akiket biztonságos kötődés jellemez, nagyobb valószínűséggel fognak később egyedül is jól eljátszani, mivel tudni fogják, hogy a szülei akkor sem hagyják el őt, ha épp nincsenek szem előtt. Nagyjából egyéves kor körül, amikor már fizikailag is el tudnak távolodni a szüleiktől (megtanulnak mászni, majd járni), elkezdik felfedezni a körülöttük lévő világot, egyre kíváncsibbakká válnak és ebben az időszakban valószínűleg beköszönt náluk a hurcisztrájk is, mivel szüleik óvó testközelsége helyett, most már önállóan is szeretnének megismerkedni mindennel.  

 

De ha ez így van, akkor miért tűnik kívülről úgy, hogy a sokat hordozott, igény szerint, válaszkészen nevelt gyermekek ragaszkodnak sokkal jobban a szüleikhez? Mert ez pontosan így is van. A gyermekek rendkívül alkalmazkodók, nagyon hamar rá tudnak hangolódni a körülöttük lévőkre. Épp ezért, ha szüleik nem szívesen veszik kézbe őket, ha nem vigasztalják meg őket, amikor sírnak, akkor bizony megtanulják, hogy nem éri meg könnyeket hullatni, hogy felesleges felemelni a karjukat, mert nem fogják megdajkálni őket, de ez nem egyenlő azzal, hogy nincs szükségük dajkálásra vagy vigasztalásra. Éppen ezekre van a legnagyobb szükségük: az eredmények ugyanis időről-időre újra bizonyítják, hogy a  csecsemők gyakori dajkálása, testközelségben tartása nemhogy „felkapatáshoz” vezetne, sokkal inkább alkalmassá teszi őket a későbbi önálló életre, azáltal, hogy életük legkorábbi és rendkívül jelentős korszakában biztonságban érezhetik magukat szüleik védelmező közelségében.  A csecsemő nem dajkálása nyomott hagy a génekben..

Tóth-Ugyonka Krisztina

Viselkedéselemző, Pszichológus hallgató

 

Forrás: Baildam, E. M., Hillier, V. F., Menon, S., Bannister, R. P., Bamford, F. N., Moore, W. M. O., and Ward, B. S. (2000). Attention to infants in the first year. Child: Care, Health and Development, 26:199–216.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?