A hordozás szerepe a biztonságos kötődés kialakulásában

Mindannyian szeretnénk a legjobbat nyújtani gyermekeinknek, a lehető legideálisabb körülményeket megteremteni nekik a felnőtt életre. Ma már szerencsére egyre többen tudják, hogy a válaszkész, kötődő neveléssel kiegyensúlyozott, boldog felnőtteket nevelhetünk. Cikkünkben azonban azt is megvizsgáljuk, hogyan illeszkedik be ebbe a modellbe a hordozás és miképpen támogatja a biztonságos kötődés kialakulását. 

 Hordozó és fészekrakó emlősök 

Ha megvizsgáljuk a különböző emlősöket – amelyek közé az ember is tartozik – az anyai gondviselés különböző típusait láthatjuk, mindemellett pedig a táplálékul szolgáló tej is fajspecifikusan különbözik. Láthatunk fészekrakó és rejtekhelyet létesítő emlősöket, akik képesek egy-egy táplálás után akár 4-15 órára is biztonságos helyen magára hagyni kicsinyeiket, tejük magas zsír- és fehérjetartalmú, de kevesebb vizet tartalmaz. És vannak a hordozó és téli álmot alvó emlősök. Nekik folyamatosan szoptatniuk kell a kicsinyeiket, akiket ezáltal mindig közel is tartanak magukhoz, tejük alacsony zsír- és fehérjetartalmú, magasabb azonban a víztartalma.  

És mi a helyzet az emberi anyatejjel? Minden emlős közül az ember anyatejének a legalacsonyabb a zsír- és fehérjetartalma és legmagasabb a víztartalma. Ezért van az, hogy a csecsemők állandóan az édesanyjuk közelében szeretnének lenni és gyakran igényelik a táplálást is. Amikor a csecsemő gyakran enni kér vagy sokszor ébred éjjel, az édesanyák hajlamosak rögtön arra a következtetésre jutni, hogy biztosan nem eléggé tápláló az anyatejük. Az igazság ezzel szemben az, hogy az emberi anyatej genetikailag arra van teremtve, hogy közel tartsa az édesanyát gyermekéhez.  Tulajdonképpen hordozó emlősök vagyunk egy olyan világban, amely a fészekrakóknak kedvez.  A testközelség, a hordozás azonban nemcsak a gyermek táplálása szempontjából kiemelkedően fontos. A kutatások azt mutatják, hogy a hordozott csecsemők nagyobb valószínűséggel kötődtek biztonságosan az anyjukhoz.  

 Megteremteni a biztonságot 

 De mi is az a biztonságos kötődés? Minden gyermek kialakít valamilyen kötődési kapcsolatot elsődleges gondozójával, a csecsemő-szülő kötődésnek négy fő típusa létezik: biztonságos, szorongó-ambivalens, elutasító-elkerülő, bizalmatlan-elkerülő. A biztonságos kötődésű gyermekek következetes, szeretetteljes kapcsolatban élnek, amelyből kiindulva képesek magabiztosan felfedezni a világot. A biztonságos kötődés az érzelmi és fizikai egészség alapköve, és a gyermekek számára ez az ugródeszka a magabiztos függetlenséghez, a pozitív önértékeléshez és a jobb társas kapcsolatokhoz a későbbi életben.  A modern élet rohanó tempója és az elvárások gyakran arra késztetnek bennünket, hogy letegyük a babáinkat: sokkal kevesebbet dajkáljuk és hordozzuk őket a karjainkban, mint amennyire valójában szükségük/igényük volna. Itt jönnek be a képbe a különböző hordozóeszközök, melyek a gyermek növekvő súlya ellenére is biztosítják, hogy közel tarthassuk őket magunkhoz.

sleeping

Íme néhány szempont, amellyel a hordozóeszközökben való hordozás segíthet a biztonságos kötődési kapcsolatok kialakításában, és ezáltal az érzelmi intelligencia és a reziliencia fejlődésében: 

Biztonság: a megfelelően beállított hordozóban a gyermek biztonságban érzi magát, a szeretett személy közelsége megnyugtató, csakúgy, mint ritmikus mozgás, amely a hordozást kíséri.  

Érzelmi szabályozás: Tanulmányok szerint a babák akár 43%-al kevesebbet sírnak a hordozóban, és ez részben a szoros érintkezésnek, a ritmikus mozgásnak és annak az érzésnek köszönhető, hogy válaszolnak igényeikre. A nehéz érzésekkel könnyebb megbirkózni, ha biztonságban érezzük magunkat. Továbbá, ha a gyermek abbahagyja a sírást, amikor a hordozóban van, a szülő magabiztosabbnak érezheti magát abban, hogy képes megnyugtatni a csecsemőt, képes enyhíteni a szorongását. Ez szeretetteljesebb válaszra ösztönzi majd a következő alkalommal is, amikor a baba sír.  

A stresszválasz csökkentése: a lágy érintés és a simogatás fontos szerepet játszik a stresszválasz hatásainak csökkentésében és az oxitocin-szint növelésében, a kevesebb stressz pedig jót tesz a növekvő agynak.  

Beszélgetés ösztönzése: a szüleikhez közel tartott gyermek sok beszélgetésnek és társas érintkezésnek van kitéve, ami segít nekik abban, hogy megértsék a helyüket a világban és megosszák érzéseiket, gondolataikat szüleikkel, ezáltal pedig nyitottabb kapcsolat épüljön ki közöttük.  

Szeparációs szorongás csökkentése: Amikor elérkezik a szeparációs szorongás ideje, a gyermekek semmire sem vágynak jobban, mint hogy folyamatosan a szüleik közelében lehessenek. A szülők azonban gyakran megterhelőnek érzik ezeket az időszakokat, szeretnének helytállni mindennapi feladataikban is, ellátni a ház körüli teendőket. Ebben is segítségünkre lehetnek hordozóeszközeink, hiszen mindenki igényeit kielégítik: a gyermek közel maradhat szüleihez, ők pedig közben elvégezhetik halaszthatatlan teendőiket.  

A belső önbecsülés építése: azok a gyermekek, akik közel érzik magukat a szüleikhez, és akiknek szükségleteire következetesen válaszolnak, úgy érzik, hogy méltóak a szeretetre és a figyelemre. A hit, hogy szeretik őket, és hogy számítanak valakinek, biztosabb alapot épít a jövőre nézve. 

Jobb alvás: azok a gyermekek, akik sokat alszanak (és a legtöbb csecsemő szeret ott aludni, ahol biztonságban érzi magát, pl. hordozókendőben), könnyebben kezelik a rutinjukban bekövetkező változásokat vagy a stresszes helyzeteket. 

Átmenet: a születés után a hordozóeszköz alkalmazása segíthet a csecsemőnek a világhoz való hozzászokásban. A szülő testközelsége még mindig a baba elsődleges biztonságos helye, a hordozókendőben pedig a lehető legközelebb tarthatjuk őt magunkhoz. Fontos, hogy amennyiben van rá lehetőség, úgy a gyermekágy alatt az édesapa hordozza a gyermeket, hogy az édesanyának lehetősége legyen a megfelelő regenerációra! 

dad

Láthatjuk tehát, hogy számos módon támogathatja a hordozás a biztonságos kötődés kialakulását – fontos azonban kiemelnünk, hogy nemcsak a hordozott gyermekek kötődhetnek biztonságosan, így, ha valakinek nem adatott meg a hordozás lehetősége, akkor sem kell kétségbe esnie, a válaszkész, kötődő nevelés mindenki számára elérhető. 

Tóth-Ugyonka Krisztina

Viselkedés elemző, Pszichológus hallgató

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?