Az anyatej összetétele

Az anyatej egy csodálatos dolog. Egyszerre étel és ital. (Majdnem) minden megtalálható benne, amire egy kisbabának szüksége van. Mondhatnánk, hogy egyedi terméke a természetnek, de valójában ugyanúgy a testünk csodájának része. Az anyatej nemcsak vízből, hanem különböző molekulákból áll. Lássuk, melyek ezek!

szoptatas

                Tudtad, hogy hordozóban is lehet szoptatni? Cikk

Egy kis történelem

Az ember az emlősök osztályába tartozik. Már az elnevezés is jól mutatja, hogy a természetes táplálási módunk a szoptatás. Az 1900-as évek eleje óta tápszerrel is tudjuk etetni a csecsemőket (amúgy a “csecsemő” szavunk is a “csecs evő”-ből jön). Ez hihetetlenül nagy dolog, hiszen azelőtt a nem szoptatott babáknak csupán 10%-a élte meg az első születésnapját. A mai modern tápszerek összetétele az anyatejéhez hasonló, ám ehhez a kutatóknak ki kellett deríteni, hogy mi minden található benne. A megadott mennyiségek viszont nem lesznek tűpontosak, mert az anyatej összetétele mindig más. Ez a legcsodálatosabb az egészben: pont olyan, amire a babának épp szüksége van.

 

Fehérjék

Az anyatejben harmadannyi fehérje található, mint a tehéntejben. (Azért a tehéntejhez hasonlítom, mert azt mindenki jól ismeri, így könnyebb elképzelni.)  Kazein és laktalbumin fehérjék vannak benne, kb. 0,4 g 100 ml-ben. A tehéntejben is megvannak ezek, de ott még van laktoglobulin is. Ez azért érdekes, mert szerepe van a tejallergia kialakulásában. Tehát az eltérő fehérje-összetétel miatt fordulhat az elő, hogy egy anyatejet jól, azaz minden gond nélkül fogyasztó kisbaba később simán lehet tejallergiás.

 

Zsírok

A zsírokat tekintve az anyatejben több a telítetlen és kevesebb a telített zsírsavak száma. Különösen sok hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsav (pl. arachidonsav) van benne, melyeknek az újabb kutatások szerint szerepük van az idegrendszer és a retina fejlődésében. A tej ízét is a zsírok szabják meg. Az anyatej zsírsav-összetétele függ az anya táplálkozásától, de még a napszaktól is. Pont annyi zsír van benne, amennyire épp a babának szüksége van. Átlagban kb. 4,5 g/100 ml.

 

Szénhidrátok

Szénhidrátok közül a laktóz, azaz tejcukor található meg a legnagyobb mennyiségben, kb. 7 g/100 ml. Azon kívül, hogy energiát szolgáltat van még egy fontos feladata. A baba szervezetében glüközzá és galaktózzá bomlik szét (ha nem laktózérzékeny a baba és van laktáz enzime). A galaktóz fontos építőköve a galaktolipideknek, amelyek az idegrendszer felépítésében vesznek részt. A tehéntejben kevesebb laktóz található, kb. 4,7 g/ 100 ml.

 

Ásványi anyagok

A tehéntejhez képest kevesebb az anyatejben a kalcium- és a foszfortartalom, viszont magasabb a vas-és réztartalom. A réz egy fontos összetevője néhány fehérjének. Nem fordul elő túl sok helyen, de ahol kell, ott nagyon kell! Az anyatej össz ásványi anyag tartalma kb. 0,2 g/100 ml.

 

Immunanyagok

Ez a legizgalmasabb része az anyatejnek! Nemcsak kész antitestek, hanem élő immunsejtek is találhatóak benne. A fehérvérsejtek csoportjába tartozó sejtek (egyes makrofágok, limfociták és granuloctiák) képesek kiválasztódni az anyatejbe. Az antitestek, immunglobulinok közül az IgA típus fordul elő legnagyobb számban, ami egy hatékony bacigyilkos. Ezek az immunológiailag aktív összetevők a tehéntejből teljesen hiányoznak. (Egyébként tehéntejet nem csak a tejallergia miatt nem szabad adni pici babáknak: számukra túl magas a fehérjetartalma és túl alacsony a vastartalma.)

 

És az előtej?

Az előtej (kolosztrum) a tejelválasztás első, kb. 5 napjában termelődik. Az érett anyatejhez képest magasabb a fehérje-és ásványianyag-tartalma, de alacsonyabb a zsír-és szénhidráttarlma, továbbá a kolosztrumban sokkal több IgA antitest található.

 

Honnan kerül ez mind bele?

A mell tejmirigyei erekkel gazdagon átszőttek, ez nem véletlen. Az anyatejbe minden az anya véréből választódik ki. Ezért fordulhat elő, hogy az eddig felsoroltak mellett egyes gyógyszerek és (sajnos) alkohol is kerülhetnek bele. Érdekesség, hogy a mell tejTERMELŐ és nem tejtároló. Az anyatej java szoptatás közben keletkezik.  Bizony, ez a sok minden épp ott és akkor kerül bele, ráadásul pont megfelelő arányban. Mi ez, ha nem csoda?!

Írta: Megyeriné Rákóczi Dorina, azaz Dodó Sapiens

Kétgyerekes anyuka, bionikus mérnökből lett tudomány-kommunikátor
Weboldal: https://dodosapiens.hu/blog/

Insta: https://www.instagram.com/dodo_sapiens/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO4elkR6bANDwh5LWnp_0tA/

Forrás: Maródi László:Gyermekgyógyászat 81-82.oldal, Medicina Kiadó 2014.

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?