Szoptass hordozva

Szoptass hordozva!
 
Sokakban felmerül  kérdés, vajon lehet-e  hordozóeszközöket szoptatás közben is használni.
Sajnos erre egyértelmű válasz nincs, mint ahogy szinte minden a gyermekekkel kapcsolatban, ez is az aktuális baba-mama párostól függ. Amennyiben az anyai mell mérete és tónusa és a baba izomzatának fejlettsége, vákuumképző ereje összepasszol, szinte kivétel nélkül minden elől hordozáshoz használható hordozóeszköz alkalmas arra, hogy szoptassunk benne. 
 
Az alábbi cikkben az alapvető biztonsági szabályok mellett igyekszem ehhez tippeket adni.
 
A hordozás több szempontból is segít abban, hogy gyermekünket a neki leginkább  megfelelően gondozhassuk. A hordozók segítenek a kényelmes és biztonságos szállításban, a testközelség jótékonyan hat a kötődés megerősítésére, babánk hangulatára és bizony a prolaktin, azaz a szoptatást elősegítő hormon termelődésére is. Az agyunk igazan leleményes, ha érzékeli a babát mellközelben, tejet termeltet a mellekkel. A babánkat hordozva vagy pucér mellkasunkra fektetve segíthetünk abban, hogy mindig a megfelelő mennyiségű és minőségű tej termelődjön. A hordozás segíthet átvészelni a kezdeti, sokszor ezirányú aggodalommal teli időszakot és a növekedési ugrásokat is. 
karikas
 
Szoptatós édesanyák szinte mindegyike megtapasztalja, hogy az első alkalmakkor a babájuk szinte azonnal dekódolja a helyzetet, tejillat, cicik a közelben, s máris keresni kezdi a megfelelő helyzetet a szopizáshoz. A kis harkályra emlékeztető  fejmozdulatok sok esetben dühöt és csalódottságot- éktelen sírást – váltanak ki a babából, hiszen a hordozás számukra még ismeretlen közeg. Ilyen esetben sokszor a meztelen bőrt vagy akár a melleket felkínálva nagy elégedettséget okozhatunk (ha ez nem lehetséges, egyéb ingert érdemes keresni, ringatózni, ütemesen sétálni vagy utcára menni).
 
Ha a mellünkkel kínáljuk a babát, sok esetben szinte semmit nem kell a kötésen változtatni, átlagos vagy annál kisebb mellekkel rendelkező édesanyák egyszerűen a kendő meglazításával lejjebb ereszthetik a babájukat. A karikás kendőben a karikát megemelve, rugalmas és szövött kendős kötésekben a csomót kioldva és a kötèsben lejjebb eresztett baba körül ismét feszesre húzva a kendőt, biztonsàggal kielégíthetik ezirányú  szükségletét. A formázott hordozókban, csatosban vagy a Lili-Taiban is hasonlóképpen működik a dolog, a szárak, vállpántok lazításával lejjebb kerülhet a szoptatás időszakára a baba, s aztán könnyen visszaállíthatjuk az eszközt a megfelelő magasságba. A csatos vállpántjain három helyen tudunk állítani. Ha a baba feje melletti két hevedert eleve összehúzva tartjuk és ilyen esetben időszakosan kiengedjük, máris megfelelő pozíciót kapunk a szopizáshoz. 
csatos
 
Sok édesanya számára kínál a hordozóeszközben táplálás lehetőséget, hiszen a kendők lelógó szára mögé elrejtve vagy az alvócsuklyàt kendőkènt használva feltűnésmentesen szoptathat.
 
Érdemes szót ejteni a baba pozíciójáról. Nem véletlenül hagytam a végére  a bölcsőtartàstba helyezést, lefektetést. Ugyan több eszközben megoldható, de a baba biztonságos nyelése szempontjából a függőleges pozíció a leginkább megfelelő. Figyelni kell arra is, hogy a fejet ilyenkor ne támasszuk meg erősen, hogy bármikor lehetősége legyen abbahagyni, elfordulni az esetleg gyorsan ömlő tej elől.  Ha a mell mérete, netán a tejbelövellés vagy egy mellgyulladás lehetősége  nem teszi lehetővé a fentieket, kizárólag rövid időszakokra és lehetőleg megállva, pihenő helyzetben fektessük el a kendőben vagy hordozóban a babánkat.
 
 Gerhát Petra hordozási tanácsadó 
 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?