Mivel hordozzak?

Elsősorban Rajtad múlik...


Az, hogy Neked milyen hordozó válik be leginkább, főleg a Te személyiségeden múlik. Sokan a rugalmas hordozókendőre esküsznek, ez kínálatunkban a leghagyományosabb és sokoldalúbb hordozóeszköz. A kötözési módok nagy száma miatt mindenki megtalálja a neki legkényelmesebb megoldást. Másoknak viszont épp nehézség, hogy a kendőt állandóan újra kell kötni, hosszú és bonyolult folyamatnak találják a kötözési módok megismerését. Aki mégis vonzódik a hagyományos hordozáshoz, de szeretne egyszerűbben kötözni és szereti, ha egy hordozó ráadásul még „öltöztet” is, az általában Mei-Tai-t választ. Aki viszont a hordozást elsősorban a praktikum oldaláról közelíti, és modern, ergonomikus megoldást keres (főleg ha már babája nagyobb), az csatos hordozót szokott választani.

 

Persze számít a baba kora is...            


Újszülött babának egyértelműen rugalmas hordozókendő a legkényelmesebb hordozóeszköz. 9 hónapon keresztül mamája pocakjában való léthez szokott, és ehhez a rugalmas kendő hasonlít leginkább. Puhán, de biztosan tartja Őt, minden ponton egyenletesen osztva el a terhelést.  Könnyű a megkötött kendőbe beültetni a babát, mert a kendő szárai rugalmasan nyújthatóak. Épp ezért viszont, a baba súlyának növekedésével egyre nehezebb rugalmas kendőben hordozni őt, mert a kendő már nem tart kellően ellen egy 8-10 kilós babasúlynak. Így 6-8 hónaposnál idősebb gyerkőcöt már csak gyakorlottak tudnak rugalmas kendővel (háton) hordozni, de innentől nekik sem igazán komfortos.

A Mei-Tai  speciális kötéstechnikával használható ugyan újszülött kortól, de közel sem mondható ideálisnak az első hónapokra.  Nem öleli olyan szorosan körbe a babát, mint egy hordozókendő, így kellő gyakorlat híján, nagyobb a rosszul megválasztott hordozótechnika esélye. Ha jól kötöd meg, kiesni biztosan nem fog, de nem olyan otthonos és kényelmes Neki, mint egy kendőben. Mi 3-4 hónapos kortól ajánljuk, ettől a kortól kezdve kényelmes és biztonságos mind a hordozónak, mind a hordozottnak. Felső kor- és súlyhatára nincsen, gyakorlatilag amíg a gyerkőc igényli, hordozójának is kényelmes viselet lesz a Mei-Tai hordozó.

A csatos hordozók rendelkeznek egy ún. újszülött betéttel, ezért ez a hordozóeszköz a baba pár hetes korától használható. 6 hónapos kortól - amikor már biztosan tud ülni a baba - háton is ajánljuk. Ebben a hordozóban a speciális kialakításnak köszönhetően gyakorlatilag ül a hordozott. Eleinte kényelmesebb elöl hordozni benne, de akinek az szimpatikus, akár csípőn hordozáshoz is használhatja. Ahogy nő a gyerkőc súlya, érdemes hátra tenni, de hogy hol hordozod, sokkal inkább egyéni döntés, mintsem előírás. Használhatósága súlyhatár nélküli, az egyénre állítható pántok segítségével sok évig kihasználható hordozóeszközről van szó.

Rugalmas hordozókendő

A rugalmas hordozókendő legnagyobb előnye, hogy puha, „ölelős”, könnyen kezelhető, könnyű megkötni. Ez a kendő típus a legkényelmesebb egy pici babának, ezért mi újszülötteknek mindig ezt ajánljuk. Biztosan, de puhán tart, nem vág be sehol sem, a baba apró mozgásait követi. Megkötése kezdőknek könnyebb, mert végső szorosságra állítható a baba nélkül, s a kendő szárainak nyújtásával a megkötés után is bebújtatható a hordozott. A rugalmas kendő ideális eszköz elöl hordozáshoz, de csípőn és háton hordozáshoz kényelmesebb lehet majd a Mei-Tai, vagy a Csatos hordozó.

Mei-Tai

A mei-tai gyökerei Ázsiában keresendők, használata régi időkre nyúlik vissza. A modern mei-tai-ok, a mai kor követelményeinek, illetve a nyugati ember életvitelének megfelelően átalakultak.
A test-rész (body), formázott lett, ami illeszkedik a hordozott baba testfelépítéséhez. Különleges, változatos színű és mintájú anyagokból készültek, hogy mindenki megtalálja saját stílusának megfelelőt. Pántjai párnázottak, hogy hosszabb távon használva se legyen kényelmetlen.
A mei-tai - ha fogalmazhatunk így  -  átmenetet képez a hordozókendő, és az ergonomikus csatos hordozó között.  Könnyebb felkötni, mint a hordozókendőt, de mégis megvan benne az a „hagyományosság”, melyet oly sokan keresnek a babahordozásban.
Ezzel a hordozóval is – csak úgy, mint az előzőekkel – hordozhatod babádat, elöl, csípőn vagy a hátadon. Felkötése elsőre könnyen megtanulható, és nem kell nagy rutin hozzá, hogy magabiztosan, fesztelenül hordozd benne gyermeked.

Csatos hordozó

Ergonómiai szempontból a csatos hordozó a legjobb választás. Különleges anyagból készült, rugalmas, de erős tartású derékpántja, és vastagon párnázott széles vállpántja, tökéletesen osztja szét a súlyt, ezért nehezebb gyermekeket is hordozhatunk vele fáradság nélkül, hosszú órákon keresztül.
Utazáshoz, kirándulásokhoz igen hatékony eszköz, pillanatok alatt lehet le- és fölvenni, és ha egyszer beállítottad méretedre a hevedereket, akkor állítani se kell rajta.
Ez a hordozó használható elöl, csípőn és háton hordozáshoz is. Nagyobb súlyú gyermekeket háton hordva lesz kényelmesebb, de ezt úgyis gyorsan kitapasztalod, Neked, hogy a legjobb. Ezen a hordozón alvócsuklya gondoskodik arról, hogy ha gyermekednek alvás közben is legyen mi tartsa fejét. Nem mindenkinél van szükség erre, így a kapucni lezipzározható.