A kifelé hordozásról – gyógytornász szemmel

Gyakran előkerül ez a téma, de úgy gondolom, hogy nem lehet róla eleget beszélni. Nézzük át, miért is NEM ajánljuk a kifelé hordozást. (kép forrás)

babahordozasA klasszikus kenguru hordozóknál az első dolog, ami szembetűnik, az a lábak helyzete: lógnak. A csecsemők csípő ízülete még teljesen máshogy néz ki, mint a felnőtteké. Az ízületi vápa elég sekély, a combcsont feje fogja kimélyíteni. Ehhez viszont arra van szükség, hogy amikor nem aktív a baba, a combjai megfelelő pozícióban legyenek. Ezen az elven működik a terpesz pelenkázás és az egyéb kezelési módok csípőficam esetén. Az optimális pozíció során a csecsemő combja egészen a térdhajlatig alátámasztva, enyhe terpeszben és legalább vízszintes magasságban van. Sajnos a kifelé hordozó eszközök esetében az alátámasztási felület nagyon kicsi. Általában akkora, mint egy pelenka vagy bugyi. Így a lábak lógnak, esélyt adva egy esetleges csípőficam kialakulásának.
Lehet olyan hordozókat kapni, amelyek szélesebb alátámasztást biztosítanak a lábaknak kifelé hordozásnál is. Ennek ellenére ezeket sem ajánljuk. Itt érkezünk el a következő fontos ponthoz: a baba gerincéhez. Az újszülött babák gerince „C” alakot formáz. A görbületek majd a mozgásfejlődés során fognak kialakulni (hason fekve fejét emeli, alkarra majd tenyérre támaszkodik stb.). Fontos, hogy biztosítani tudjuk ezt a magzatpózt a baba számára hordozás közben is. Azonban, ha kifelé hordozunk, a baba gerincének helyzetét elsősorban a hordozó személy testfelépítése határozza meg.
Amikor már kialakultak a görbületek és stabilan tudja tartani a fejét és törzsét a baba, akkor is fontos, hogy a hordozó eszköz pontról pontra megtámassza a hátát. Hiszen nem csak aktív állapotában hordozzuk a gyerekünket. A legtöbb baba elalszik a hordozóban. Ilyenkor is fontos, hogy kényelmes legyen a pozíció. Kifelé fordulva az összes súly a baba mellkasára nehezedik. A szűkebb alátámasztású eszközöknél a mellkas előtti rész is keskeny, ez szintén kényelmetlen lehet. Arról nem is beszélve, hogy nem tud a hordozó személyhez odabújni a gyerek. Nem érzi magát teljes biztonságban, így az ellazulás és elalvás is nehézkessé válhat.

A képen a helyes hordozás látható.

rugalmaskendo
Végül pedig nézzük meg a fej helyzetét. Hátulról ugyan támasztja a hordozó személy teste, viszont alvás során a baba feje lógni fog. Nincs, ami megtámassza a buksiját, ezáltal a talaj okozta ütközéseket sem tudja semmi elnyelni. Így nagyobb terhelésnek lesz kitéve a baba nyaka és feje.
Legtöbb esetben azért merül fel az igény a kifelé hordozásra, mert a baba nagyon szeretne nézelődni, zavarja, ha nem lát ki. Erre nagyon jó megoldás lehet a csípőn vagy háton hordozás. Mindkét esetben megfelelő pozícióba kerül a baba csípője, gerince és feje is. A háta pontról pontra meg van támasztva és még a hordozó személyhez is oda tud bújni, ez nagyobb biztonságérzetet ad. Tehát lelki oldalról is több a pozitívuma a háton/csípőn hordozásnak, mint a kifelé hordozásnak.
Természetesen mindenki maga dönti el, hogy milyen módon és eszközzel szeretne hordozni, de remélem ezzel egy kicsit tudtam segíteni a felelősségteljes döntés meghozásában.

Ábrahám Vanda

Gyógytonász

 

Tudj meg többet a hordozás előnyeiről és a Liliputi hordozókról

 

 

 

 

szovott

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?