Szétnyílt hasizom – mi az és vajon engem érint?

Szétnyílt hasizom – mi az és vajon engem érint?

Félelmetesen hangzik és ráadásul most mindenki erről beszél. Kivéve a szakemberek, akikkel az anyukák kapcsolatban vannak a várandósság alatt és a szülést követően. Így aztán marad a gugli, meg a facebook-csoportok és a kérdőjelek. Vagy a ló másik oldala, akik nem tudván róla vagy nem foglalkozva vele úgy térnek vissza korábbi sportjaikhoz, hogy sajnos többet ártanak maguknak vele.

Beszéljünk hát róla, hogy a kétségeket is eloszlassuk és a szakszerű regenerációt is megtámogassuk!
Orvosi (latin) neve rectus diastasis. Magyarul nem a legszerencsésebb az elnevezés, hiszen olyan érzetet kelt, mintha rés lenne az ember hasán. Pedig ez nem egészen így van. A szövetek folytonossága ugyanis megtartott (semmi sincs szétszakadva!), csupán megnyúlt a hasizom két oldala közötti kötőszövetes sövény. Hogy megértsük, vessünk egy pillantást a hasfal anatómiai felépítésére! A hasizmainkat úgy alkotta meg a természet, hogy elől, a középvonalban elválasztotta őket jobb és bal oldalra, közéjük pedig egy nyúlásra abszolút alkalmas szövetet: kötőszövetet helyezett, hogy a törzs (has) körfogatnövekedéséhez tudjon alkalmazkodni. Ezt a kötőszövetes burkot, melyben a hasizmok futnak, rectus hüvelynek hívjuk (a legfelső hasizom, a rectus abdominis (egyenes hasizom) elhelyezkedésére utalva). A rectus hüvely pedig a középvonalban linea albaként jelenik meg (fehér vonal magyarul). A line alba egy kollagén és elasztikus rostokban gazdag kötőszövetes lemez, melynek az a dolga, hogy a két hasizomfél közötti kapcsolatot megteremtse (erőátvitel, stabilizáció stb.), illetve, hogy nyúlásával (erre szolgálnak az imént említett rostok) teret adjon a pocakban növekvő életnek. Kevésbé romantikus, de a sörhas esetén is ugyanúgy megnyúlik, így a szétnyílt hasizom nem csupán a nőket érinti.
A linea alba minden várandósság alatt nyúlik, hiszen ez teszi lehetővé a körfogatnövekedést. Az extrém megnyúlás a várandósságok 35. hete körül már minden kismamánál megfigyelhető. A kérdés azonban az, hogy a szülést követően visszaáll-e az eredeti hosszára, vagy megnyúlva marad. Szétnyílt hasizom esetén ugyanis nem az történik, hogy a linea alba elszakad, hanem az, hogy megnyúlik és nem tud visszatérni az eredeti szélességére, így távolabb marad a hasizmok jobb és bal fele, köztük pedig egy kis árokszerű mélyedés lesz.

Mi okozza? Megelőzhető?
Nagyon sok kutatást, felmérést végeztek a témában az elmúlt évtizedekben. A téma egyik legismertebb szakértője, Diane Lee (kanadai gyógytornász, kutató) egyik tanulmánya szerint a rectus diastasis NINCS összefüggésben az anyuka súlygyarapodásával, a baba súlyával, a has körfogatnövekedésével. Pedig elsőre ezekre gondolnánk, igaz? Saját praxisomból is megerősíthetem az iménti megállapítást: láttam már egy baba és kisebb pocak utáni nagyon erősen szétnyílt hasat és 4 gyermek utáni teljes záródást is. A jó/rossz hírem az, hogy minden azon a fránya genetikán múlik! Méghozzá a kötőszövet nyúlási tulajdonságain. Hogy mennyire képes tolerálni egy nagymértékű megnyúlást és onnan vissza tud-e térni (szakkifejezéssel úgy mondjuk: reverzibilis vagy irreverzibilis megnyúlás történik). És ez csakis az anyuka kollagén rostjainak mechanikai tulajdonságán múlik.

gerinctorna-09-BS_resize

fotó: Bors egészség magazin

Hogyan vizsgáljuk?
A szétnyílás tényét akár magunkon is meg tudjuk állapítani egy nagyon egyszerű vizsgálattal. Háton fekvésben, talpra húzott lábakkal emeljük el a fejünket a talajtól (nem kell magasra) és az egyik kezünkkel tapogassuk végig a szegycsont aljától a szeméremcsontig a has középső vonalát. A hasizom megfeszülése miatt jól érezhetővé válik a jobb és baloldali széle az izomnak, így jobban érezzük, hogy köztük van-e árok vagy sem. Ha van árok, akkor érdemes megnézni, hogy rányomva az árkot borító szövetre (linea alba), az mennyire rugalmas, erős vagy éppen pettyhüdt, laza. Illetve a két izomhas távolságát is lemérhetjük, ha keresztbe fordítjuk az ujjainkat és megnézzük, hogy hány ujj fér el az árokban. Ezt a szülést követően pár nappal is megnézhetjük, de akkor még nagy valószínűséggel távol lesznek az izomszélek. 2-3 hónap elteltével már kimondható, hogy marad a szétnyílás vagy sikerült visszahúzódnia.

Tudjuk zárni? Mit tehetünk?
A záródás (tehát a kötőszövet visszahúzódása) elsősorban a genetikánkon múlik, ahogy fentebb írtam. De a minél korábban megkezdett regeneráló torna óriási segítséget jelenthet a szöveteinknek ebben a gyógyulási időszakban. Igen, a szülés után gyógyulnia kell az anya testének!
A hasizmok aktiválása, a hasfal masszírozása nagymértékben segítik és gyorsítják ezt a folyamatot, ezért azokat érdemes már a szülés másnapján elkezdeni. Nem kell extrém gyakorlatokra gondolni, egészen egyszerű, pár perces tornával szép eredményeket érhetünk el.
És mi van, ha mégsem záródik? Bizony, sokszor a torna és minden elővigyázatosság ellenére sem fog záródni. De szuperjó funkciót tudunk elérni vele így is és tulajdoképpen ez a legfontosabb: hogy a hasunk és a derék körüli izomfűző el tudja látni a feladatát ezzel a kissé megváltozott struktúrával is. Kemény dolog ezt így olvasni és tudom, hogy az anyukák mindig megriadnak, mikor erről beszélünk, de terapeutaként nem tartom helyesnek az ámítást és önámítást. Nem szabad bedőlni olyan ígéretnek, hogy ettől vagy attól a tornától, módszertől, szertől stb. be fog záródni. Mert van, akiknek záródik (nekik az X cucc nélkül is záródott volna) és van, akiknek nem.
Ismerek olyan anyukát, akinek nagyon erős (3-4 ujjnyi) szétnyílása van, mégis remekül funkcionál a hasa. Jól érzi magát, sportol, el tudja látni a mindennapi feladatait. És higgyétek el, ez a legfontosabb célunk: egy jól funkcionáló hasfal, ami segíti a mozgásokat, a stabilitásodat. Ezt pedig egy jól felépített regeneráló tornával, mint például a fitmummy program, tökéletesen el tudjuk érni. Nem mellékes, hogy csinosabb, feszesebb is lesz tőle a hasunk és az egész test.
Ha segítségre volna szükséged ebben az időszakban, keress olyan szakembert, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik a pocakos torna és a szülés utáni regeneráció terén.

Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornász
a fitmummy® pre- és posztnatális program és a TripleX® gerincvédelmi programok kidolgozója

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?