Mi okozhat derékfájást a várandósság alatt és a szülést követően?

Mi okozhat derékfájást a várandósság alatt és a szülést követően?

A várandós nők szinte fele (45%-a) beszámol derék körüli fájdalmakról. Szülést követően ez az arány szerencsére drasztikusan csökken: a gyermekágyi időszakban már csak 20-25%-uknál, még később pedig már csak 5-8%-uknál jelentkeznek a kellemetlen tünetek.
Nézzünk meg, mi állhat az életünket kisebb-nagyobb mértékben megnehezítő derékfájás hátterében!

Mi okozza?
Először is tisztázzuk, hogy a derékfájások esetében pontosan megmondani, hogy honnan jön a fájdalom, szinte lehetetlen. Az egyik legösszetettebb kórkép. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokan élnek át szinte mozgásképtelenségig fokozódó fájdalmat, majd pár hét vagy hónap múlva újra teljesen tünetmentesek lesznek. Ha olyan durva sérülés volna ott, mint amilyen komisz tud lenni egy akut derékfájás, akkor nem múlna el nyomtalanul ilyen rövid idő alatt. De el tud múlni. Persze gyorsan jegyezzük meg, hogy ezért tenni is kell, különben újra becsenget…

Lássuk azért, hogy mégis milyen lehetőségek vannak a fájdalomra a várandósság alatt!
Az egyik leggyakoribb az SI-ízület fájdalma. A sacroiliacalis (keresztcsonti-csípőcsonti) ízület kb. ott van, ahol sokaknak két kis gödröcske látható a csípőlapátok vonala alatt. Ez egy rendkívül sok szalaggal feszesen tartott ízület, mely szalagok a várandósság alatt a hormonok nagyobb mennyisége miatt fellazulnak, ezzel segítve az anya testét a növekvő magzat kihordásához és majdan a szüléshez. A fellazult szalagok kevésbé tudják stabilan tartani az SI-ízületeket, amelyekben így a normálisnál kissé nagyobb mozgások jönnek létre és ezt nem tolerálja egy idő után a terület és elkezd fájni.
A másik gyakori fájdalomforrás a gerinc kisízületei. A pocak növekedésével ugyanis nő az ágyéki homorulat (lordózis), egyre ívesebb lesz a derék, a gerinc hátul futó ízületei pedig így egyre közelebb kerülnek egymásnak. Ha elkezdik irritálni egymást, az elég komoly fájdalmat tud okozni. Az amúgy is rövidülő és az irritáció miatt befeszülő lágyrészek tovább fokozhatják a fájdalmat.

Mit tehetünk?
Az igazi enyhülést nyilván a statika helyreállása fogja hozni, tehát mikor már a karjaidban avagy a hordozóban van a babádat, nem a pocakodban. (Nagyon fontos a számotokra megfelelő hordozó kiválasztása. Ingyenes tanácsadásra itt tudsz jelentkezni. szerk.megj.)  A várandósság alatt annyit tudunk tenni, hogy enyhítünk a tüneteken. Íme néhány javaslat, hogy mivel tudod könnyebbé tenni ezt az időszakot:
1. Talán nem is meglepő: légy minél aktívabb, mozogj sokat, lehetőleg sportolj is, amennyiben az állapotod lehetővé teszi. Egy jól felépített kismama torna, kismama jóga pont olyan gyakorlatokat tartalmaz, mely az állapothoz illeszkedik, a gyakori panaszokat orvosolja, a fittséget megtartja. Fontos, hogy az orvosoddal ezt egyeztesd!
2. A pihenés legalább ennyire fontos! Főleg, ha egy, kettő… stb. kismanó már szaladgál körülötted és őket is el kell látnod a pocakoddal. Szakíts rá időt minden nap, hogy kényelmes helyzetben fekve ellazulj! Amennyiben nem okoz gondot a háton fekvés, (bizonyos esetekben nem lehetséges) a 90/90-es helyzet szuperjól ellazítja a derekat: feküdj a hátadra a padlón, a comb legyen függőleges és fektesd a lábszárakat a kanapéra (amúgy így akár mesél is lehet olvasni a nagyobb kicsivel). Ez a testhelyzet maximálisan ellazítja a hátadat és megkönnyebbül a derék (le tud végre simulni). Mellesleg a keringésednek és a légzésednek is jót fog tenni.
3. Menj el kismama masszázsra! Bizony, nyugodtan mehet egy kismama is masszázsra. Speciális ágyon vagy széken ülve élvezheted a kellemes simító, lazító fogásokat. Olyan szakembert keress, aki magabiztos a kismamák kezelésében!
4. Gyógytornásszal rakass fel kinesio tape-et! A színes ragasztó szalagokat előre is ajánljuk, hogy a pocakot megtámasszák, ezzel tehermentesítve a gerincet, de deréktáji fájdalmaknál a fájdalom helyére is feltehetünk tape-et, ami egyrészt stabilizálhatja az instabilabb SI-ízületet, másrészt ellazítja a megfeszült deréktáji izmokat.  A Liliputi rugalmas vagy szövött kendők tökéletesen alkalmasak a pocakkötésre is. 

pocakkotes-hordozokendovel

Szülést követő panaszok
Ahogy említettem, néhány anyukánál megmaradnak vagy újonnan jelentkeznek a gerinc és medence körüli panaszok a szülést követően.
Amennyiben új panaszról van szó, azt mindenképpen azonnal érdemes szakemberrel megvizsgáltatni (orvos, gyógytornász), hogy ha a szülés során elszenvedett valamilyen sérülés van a fájdalom hátterében, akkor azt minél előbb orvosolni lehessen.
A szülés körüli esemény erősen megviselik az anyuka szervezetét, akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel jött világra a baba. Mindegyik drasztikus történések sorozata, így a regenerációra nagy figyelmet kell szentelni. Hiába a baba a legfontosabb (nagyon helyesen az ösztöneink is ezt diktálják), muszáj az anyukának a saját rehabilitációjával is foglalkoznia, hogy valóban el tudja látni a gyermekét és ne a saját fájdalma, állapota akadályozza meg ebben.
A szervsüllyedések, a gátterület sérülése, a hasi vágás mind-mind befolyással vannak a derék állapotára is, hiszen ez egy csodálatos összhangban működő rendszer, bárhol „porszem kerül a gépezetbe”, a teljes rendszert érintheti a hiba.
Egy jól felépített, tudatos regeneráló tréning óriási segítség rögtön a szülést követően. Magát a visszaépülést is segíti, de ha komolyabb belső sérülés van, azt is felszínre hozza. Fontos, hogy bármi probléma van, azzal ne éljen együtt az anyuka, hanem kérjen mielőbb szakértő segítséget!

2021. máricus 6-án újra jön AZ ORSZÁG GERINCTORNÁJA, ahol egy rövid előadásban a női problémák is előkerülnek. Orvos és gyógytornász szakemberek rövid előadásai és gerincbarát mozgásprogramok várják a résztvevőket.
A részvétel teljesen ingyenes, de regisztrációhoz kötött: itt

Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornász
a fitmummy® pre- és posztnatális program és a TripleX® gerincvédelmi programok kidolgozója

www.gerinckoncepcio.hu
www.fitmummy.hu
www.triplextraining.hu
És ezek facebook oldalai:
www.facebook.com/gerinckoncepcio
www.facebook.com/fitmummyprogram
www.facebook.com/triplextrainighungary

Felhasznált irodalom:
Wu WH, Meijer OG, Uegaki K et al.: Pregnancy-related pelvic girdle pain (PPP), I: Terminoloy, clinical presentation and prevalence. European Spine J 2004, 13(7): 575
Lee DG, Lee LJ, McLaughlin L: Stability, continence and breathing: The role of fascia following pregnancy. J of Bodywork and Movement Therapies 2008 (12):333-348

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?