Liliputi hordozókról őszintén

A Liliputi hiánypótló lépésre szánta el magát és három új hordozóeszközt vezetett be termékkínálatába: a hosszú szövött kendőt (3 méretben), karikás kendőt és kendős mei-tai-t. Ezeket volt szerencsém tesztelni. Hiánypótló, hiszen a Liliputi kínálatában eddig a rugalmas kendő és a csatos hordozó vitte a főszerepet, ám innentől majdnem teljesen lefedik a palettát és a hordozásban kompromisszumot nem tűrő és kompromisszumokat keresők igényeit is kielégítik. ☺

Szövött kendő
Az új hordozókhoz gyémántsávoly szövésű kendőanyag került felhasználásra, amely mintának nagyon jó kötési tulajdonságai vannak és a kevésbé sérülékeny típushoz tartozik. A kendők így hosszában és keresztirányban nem, míg diagonálisan nyúlnak, ezzel támogatva a babák támasztását csigolyáról csigolyára amellett, hogy mozgásteret is nyújtanak (például, ha a kezét odébb tenné, vagy levegőhöz jutnánk egy feszesre húzott kötés esetén is). Ennyit az elméletről. Amit első ránézésre megállapítottam, hogy szépek, tetszenek a színek, jól kihozzák a mintát is, így ha jó lesz vele kötni, biztos beszerzek egyet, mert úgyis minden kendőm túl mintás.☺ Ráadásul biopamut! Ezenkívül elsőre meglepően vékonynak éreztem, (igaz én mostanság kéziszövöttekkel és vaskosabbakkal kötök,) így inkább kisbabás kendőnek gondolnám. A gyémántsávoly szövésű anyag szövetsűrűsége 220g/m2, a beszállító nyilatkozata alapján 20 kg-ig biztonságosan használható babahordozáshoz (a szerk.).
Nálam napi használatban csak hosszúkendő van, így azt tudtam hosszabban tesztelni mindkét gyerekkel. Belülzsebest azért kötöttem, mert kijött a nálam járt 6-os (4,6 méteres) kendőből. Palkót (8 hónapos, majdnem 10 kg-os, 80-as ruhát hordó kisebbik sarjamat) sem a súlya, sem a praktikuma miatt nem nagyon hordoztam elöl, de könnyen köthető volt a kendő és abban a 10 percben, míg rajtam volt a színét csodáltam. 

Batyu kötés
Batyuban hátra kötve ismerszik meg igazán egy kendő, amikor a már nagyobb súlyú gyerek egy réteg kendőben kerül a hordozó személyre. Hosszútávon sem vágta a vállam az egyenletesen feszesre húzott kötés és nem nyúlt le az egy réteg a gyerek feneke alatt sem. Míg nálam volt, napi többször is ehhez a kendőhöz nyúltam, ami jót jelent… 

Gyurival (a 2,5 évessel) 3 rétegű duplót kötöttem CCCB (ez a csavarást takarja elől) befejezéssel. A vékonyabb kendőket sokan szeretik nagyobb gyerekekkel több rétegben kötni, így én is. A rétegek szépen csúsztak el egymás felett a kötés során, a hordozás alatt mégsem csúszott vissza sok lazaság, holott már nehezen kötök ekkora gyerekkel pontosan. A 4,6 méter nekem elég volt ehhez, nem vesz fel sok plusz anyagot a kötés a kézikkel és egyes kevert összetételű kendőkkel ellentétben. A szövött kendő 3 méretben (3,6 méter, 4,2 méter és 4,6 méter) elérhető, ami azt jelenti, hogy mindenki számára van lehetőség, hogy bizonyos kötésekkel használhassák az új Liliputi terméket.

Karikás kendő

Karikást nem használok már, de kötöttünk vele egyet. A kendő kötési tulajdonságai itt is megegyeztek az előzőekben tapasztaltakkal. Jól tartott, jó volt vele dolgozni. Egyedül a karikában rendeztem el nehezen az anyagot, illetve ez a kék nem igazán lett szerelemszínem. A kendős mei-tai (Lili-Tai) kicsi, baby tai méretű, bár a 80-as ruhaméretet hordó Palkónak kitett kézzel pont jó volt még a magassága, teljesen kiengedett állapotában. Lili-Tai-ban kb. 62-es ruhamérettől hordozhatod babádat, akár 15 kg-os súlyig, a baba testalkatától függően (a szerk.). Tépőzárral állítható a derékpántja és behúzóval a magassága. Nem használunk formázott hordozót, így nincs igazán viszonyítási alapom, de az arányai jónak tűntek. Egy furcsasága van, hogy a magasságát a combrészen lehet állítani, ami jelentheti azt kisebb babáknál, hogy picit bugyrosít fenéktájon, de ezt még tesztelnem kéne eggyel kisebb alannyal (ami jelenleg nem állt rendelkezésemre). Amit sajnáltam, hogy a mei-tai-on nincsenek behúzók, csomózós technikával lehet állítani a méretet. Ez egyfelől szerintem nem a legjobb kivitelezés, másrészt elég sok esetben a nem megfelelő behúzók miatt ugyanezt a megoldást kell alkalmaznunk… A hagyományos, mei-tai-ok irányvonalát követtük, ezért műanyagok használata nélkül, csomózós technikával rögzíthető a behúzó, így megmarad a gyönyörű, letisztult design (a szerk.) Emellett az alvócsuklya használatát nem bírtam élesben tesztelni (nem aludt el benne Palkó), de én hiszek az emberi kapcsolatok építésében, így ha azt nehéz feltenni a gyerek fejére, kérjünk meg egy szimpatikus járókelőt, hogy segítsen, biztosan ő is örülni fog a lehetőségnek!

Haragh Ági, ClauWi hordozási tanácsadó

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?