Karanténban- elég jó anya vagy

Mikor ezt írom, bölcsis fiam mééppen alszik, öthetes kislányom már elaludt, a férjem nagyfia végzett a sulis feladataival, és e pillanatban semmiért nem könyörög. Van tíz percem, amiből lehet, hogy csak három lesz (úgy hallom). Nem vagyok szomorú, nem gondolom, hogy sajnálni van okom magunkat, három egészséges éügyes gyerekkel vagyunk itthon ketten, ráadásul szeretjük egymást, sőőket is. Erre pedig most sokkal nagyobb szükségünk van, mint valaha. Ráadásul a nagy segít a kicsivel, a legkisebbet pedig magamra vagy a férjemre kötöm (kattints a linkre, ha a babád nem szereti a hordozást) és úgy alszik, mint a bunda. 

karanten

 

Csak végtelenül kimerült vagyok – ahogy ők is. Mert minden napunkban benne van az átmenetiség, a feszültség. Nehéz érzés, hogy a játszótérre az van kiszalagozva, hogy NEM mehetsz be, a suliba és a bölcsibe NINCS senki, a nagyszülőkkel TILOS találkozni. Minden pontenciálisan veszélyes, és ez óriási teher, a kicsiknek is. A tiltások pedig minket, felnőtteket is gyermekké tesznek érzemileg, még akkor is, ha értjüéátlátjuk, mi a céljuk. 

 

Sokszor eszembe jutott az elmúlt napokban, hogy milyen önző vagyok, milyen rossz szülő, hogy azt kívánom, induljon újra az életünk, lépjünk már ki ebből a köztességből, mehessünk végre iskolába és munkába. Téged tényleg zavar, hogy ennyi időt kell a gyerekeiddel tölteni? – gyötröm magam naponta. Inkább óránként. Meg azt kérdezem magamtól, hogy vajon jó család vagyunk-e egyáltalán? Elég jó?

 

Most túl sokszor éltem meg, hogy nem vagyok elég. Az energiám sem elég, a fantáziám sem, a nyugalmam sem. Pedig éppen elég lenne elég jó anyának lennem, nem kell több. 

 

A(z egyik) mélyponton megértettem, hogy nem lehetek az. Nem lehetek elég jó tanár, mert nem vagyok az, nem tudok igazán jól motiválni, nem tanultam, nincs tapasztalatom. A gyerek tanárai elég jó tanárok (szerencsére). Nem tudok elég jó haver lenni, mert nem az vagyok, más vagyok, szülőÉs nem tudok elég jó nagyszülő, unokatestvér, szomszéd srác sem lenni. Kapcsolataink millió árnyalatát nem tudjuk megélni most, ez az, ami mentálisan nagyon fáraszt. 

monok

 

Nem tudunk tanulni a másiktól (ki hogyan csinálja), mert nem látjuk a másikat (legfeljebb olvassuk, de az iszonyú távoli). Nem tudjuk a szemlélyiségünk különböző dimenzióit megfogalmazni, mert egyetlen valódi társas kapcsolatunk van most: én az anyukájuk vagyok, ők pedig a gyerekeim. Pótolnom kellene nekik egy sor olyan fontos embert, akik éppen azért vannak jelen olyan szépen és stabilan az életünkben, mert pótolhatatlanok. Miközben érzelmileg én is deficites vagyok.

 

Pontosabban egyszerre vagyok deficites és hálásan boldog. Boldog, mert kapaszkodnak belénk és tőlünk, a szülőktől várják a kereteket, a stabilitást, a megnyugtatást, a megértést. Deficites, mert nem tudom azt mondani, hogy kincseim, három, négy vagy öt héés minden rendben lesz. Minden nap megbeszéljük, hogy miért van zárva a bölcsi, mit csinálnak a többiek. Minden nap elmondom, hogy nem tudom, lesz-e évzáró. Pedig nekem kellene tudnom a válaszokat, megnyugtatni, terelgetni őket.

 

Tudom, hogy ér kiborulni, ér elfáradni, ér nyekeregni. (Ééörülni is az együttes időnek.) De nem tudom, mit kell kibírnunk éígy nehezen osztom be az erőúgy, hogy mindenkinek jusson, minden napra. Amíg csak szükség van rá.

Braun Anna

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?