Ezek a legnagyobb gyermeknevelési dilemmák 2020-ban!

Ezek a legnagyobb gyermeknevelési dilemmák 2020-ban!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát? De sokszor elbizonytalanodsz, vajon mivel is teszel igazán jót? Túl sok az információ és az ellentmondás? Ez az egyik legnagyobb gyermeknevelési dilemma, amivel a mai szülők küzdenek!

A rendszerváltás óta alapjaiban változott meg az a társadalmi berendezkedés, melyben gyermekeinket neveljük. A gyermeknevelést is sokkal tudatosabban művelik a szülők. Szerencsére (vagy sem?) ma már számos szakirodalom, szakmai oldal igyekszik segíteni ebben. Ugyanakkor a túl sok információ sokszor még nagyobb dilemmákat szül.

1. Melyik gyermeknevelési módszernek higyjek?
Kim John Payne amerikai gyermekpszichológus, a Melegszívű fegyelmezés című könyvében frappánsan összefoglalta a választ: “Bármely „nevelési szakértő” által írott könyvet ugyanolyan figyelmeztetéssel ellátva kellene kiadni, amilyen a cigarettásdobozokon díszeleg, valahogy így:

„A jó tanácsok súlyosan károsíthatják az Ön szülői önbecsülését, szakértőivélemény-függőséghez vezethetnek és hatalmi vákuumot idézhetnek elő a családban.”

Komoly ellentmondásokba ütközhet az egyszeri olvasó, ha kezébe veszi és összehasonlítja ezeket a könyveket. A legjobb amit tehet, ha egy szűrőn keresztül olvassa őket. Mi az, ami alkalmazható az én családomban? Mi felel meg a mi világnézeti, nevelési elképzeléseinkkel? Mennyire tudom rugalmasan alkalmazni egy megváltozott élethelyzetben?

gyermeknevelés

2. Hogyan tudom a leginkább támogatni gyermekem lelki fejlődését?
A gyermek lelki támogatása nem pusztán róla szól, hanem az egész családról. Figyelembe kell venni a család tagjainak a személyiségét, a környezetét, az életkörülményeit és szokásait. Ebbe beletartozik a gyerek óvodai/iskolai előmenetele is.
Próbálj meg mindig ebben a komplexitásban gondolkodni, akkor is, amikor probléma van. Járd körbe a problémát több szemszögből. Beszélgessetek róla szülőtársaddal! Kérdezd meg a pedagógusokat és a tágabb családtagokat, akikkel szorosabb a kapcsolatotok, ők mit gondolnak? Hogyan látják ezt a helyzetet?

3. Mit tegyek, hogy ne érje őt lelki sérülés?
Első lépésben fogadd el, hogy mindentől nem tudod őt megvédeni. És ez így van rendjén! A személyiségfejlődés része a nehézségekkel való szembenézés, a problémák megoldása a kudarckezelés szociálisan elfogadott módszereinek az elsajátítása. Ez ugyanúgy egy fejlődési/tanulási folyamat mint a mozgás- vagy a beszédfejlődés.
A másik fontos tudnivaló, hogy az emberi személyiség rugalmas, reziliens. Ez azt jelenti, hogy képes megküzdeni az őt ért sérüléssel. Gondolj csak bele! Ha minden rossz élményünk maradandó károsodást okozna, felnőtt korára minden ember egy lelki roncs lenne. Tehát ha te válaszkészen, rugalmasan neveled a gyermeked, nagyon kevés annak az esélye, hogy egy-egy rosszul kezelt helyzettel életre szóló lelki traumát okoznál.

gyermeknevelés2

Klinikai szakpszichológusként én a komplex gyermekpszichológiai gondolkodásmódban hiszek amikor a gyermeknevelésről van szó. Abban, hogy rugalmasan gondolkodunk a gyermekről, mindig igazodva az ő személyiségéhez, családjához és aktuális élethelyzetéhez. Ennek része a családi és a szülői önismeret is.
A magabiztos szülők iskolája online kurzusomon most te is megtanulhatsz ezzel a gyermekpszichológiai szemlélettel gondolkodni. Az itt szerzett tudás magabiztosságot ad a későbbiekben is a gyermeknevelés számos kérdésében. Kattints a kurzusért! 

Bojti Andrea, gyermekpszichológus
A Gyermekpszichológus BLOG szerzője 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?