Babaúszás

A babaúszás nagyon megosztó téma a kisbabások körében. Sokszor olvasni itt-ott olyasmit, hogy felesleges, sőt, ártalmas. Mivel én is babákkal foglalkozom a vízben, szeretném leírni a véleményem, fogadjátok szeretettel! :)

Először is azt gondolom, ez sem fekete vagy fehér. Vegyük példaként a hordozást. Manapság egyre többen hordoznak, szerencsére egyre többen helyesen. De még mindig rengeteg kisbabát látok olyan hordozóban, ami árthat a csípőnek, gerincnek, sőt, kifelé fordítva, háttal az anyukájának. Akkor most a hordozás rossz? Nem gondolnám! Eleve az, hogy valaki magához közel szeretné tudni a babáját, jó dolog. Lehet, hogy nem jutott elég információhoz, esetleg pont olyasvalakitől kapott tanácsot, eszközt, aki szintén nem ásta bele magát a témába eléggé. És mi van azzal, aki megveszi a tökéletes hordozót, de nem tudja helyesen használni? A szándéka jó volt és szintén biztosan a legjobbat akarta gyermekének, mégsem biztos, hogy elérte a célját.
Mire szeretnék kilyukadni? Hogy “A babaúszás” sem lehet jó, vagy rossz. Sok-sok féle foglalkozás és oktató közül lehet választani.
babauszas
Van olyan, aki elvégzett egy 5 napos tanfolyamot (egyes helyeken ezt már egy érettségivel is meg lehet tenni), hospitált pár órát, aztán beállt a medencébe és azóta tapasztalati úton tanul ő is, így alakítja a foglalkozásait. Olyat is tudok (sajnos), aki még ezt a tanfolyamot sem végezte el, csak van “vizes” és sport előképzettsége, hát belefogott. Van olyan módszer, amit hosszú évek óta csiszolgatnak, fejlesztenek gyógytornászok, konduktorok bevonásával, ráadásul az oktatókat is folyamatosan ellenőrzik és számonkérik. Van erős marketinggel rendelkező iskola és saját uszodahálózattal bíró cég. És persze biztosan létezik ezek keveréke is! :)
Én azt gondolom, rendszeresen vízbe vinni egy kisbabát jó dolog, hiszen nekik ez természetes közeg, ráadásul a medencében tetőtől talpig át lehet mozgatni őket.
Általános tévhit, hogy a babaúszáson fenntartjuk a búvárreflexet, mert ezt csak segítségnek használjuk pici babáknál a legelején, nagyon gyorsan tudatos légzésszabályozássá lehet alakítani. (Ha egy baba meghallja, hogy “merülés” és magától beleteszi a fejét a vízbe, az nem reflex – erről kár is többet beszélni!) Attól is butaság félni, hogy télen megfáznak a babák uszi után, ezt egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Szóval van egy pár ellenérv, amiktől nem kell tartani, egyébként pedig, mint mindenben, ebben is tájékozódni kell!
karikáskendő
Én sem gondolom, hogy mindegy, mi és hogy történik azon a foglkozáson. Főleg a merüléseknél fontos, hogy tudatosan felépített, szakemberek által kontrollált órán vegyünk részt, de egyéb mozdulatokkal is lehet egy rossz tartást erősíteni, vagy olyan mozgást begyakoroltatni, ami később nehezíti az úszásoktatást. És ha már a babaúszásra időt, energiát és pénzt szán a szülő, szerintem érdemes játékos, eszközös, mondókás foglalkozást választani, ahol egyéb ingerek is érik a gyermeket, ezáltal egy komlpex, korai fejlesztést kaphat.
Ha pedig sikerül jó módszert, jó oktatót találni, akkor – és ezt most szülőként mondom – szuper dolog a babaúszás! :) A gyerekeim imádják a vizet, otthonosan mozognak benne. Megtanulták a legfontosabb biztonsági szabályokat az uszodában. Közben pedig sportolnak. Én csak pozitív hatásokat érzékelek rajtuk! :)

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?