Babamasszázs

A babamasszázs jelenlegi formáját az 1970-es években alakult ki. Természetesen ezt megelőzően is nyilvánvalóan simogatták és masszírozgatták valahogyan a hasfájós csecsemőket, de a hetvenes évek óta már kutatások, vizsgálatok is folytak, és képzett oktatóktól tanulhatjuk el a megfelelő módszertant.
A témába vágó tanulmányok számtalan előnyt leírtak: napi 15 percnyi babamasszázs már egy hónap alatt lényegesen javította a babák alvását. Az alvás javítása valószínűleg összefügg azzal, hogy a helyesen végzett masszázst követően kimutathatóan csökkent a csecsemők stresszhormon (kortizol) szintje. A masszázs különösen jót tett a depressziós anyák babáinak és a koraszülötteknek, ráadásul erősítette a kötődést minden családi szálnál!
A babamasszázst azért érdemes csinálni, mert általában jó érzés a gyerekünket szeretgetni. Idő, amíg megszokjuk a mozdulatokat, és idő, amíg a gyerek is hozzászokik. Ezért kell lassan finoman „adagolni”. Nem, a babák nem tudják, hogy jól kellene viselkedniük az alkalmakon, és ezt már szeretniük kellene. Csak finoman lassan adagolva lehet ezt az új mennyei dolgot megismertetni, megszerettetni velük.
A lényeg a figyelem. Ez nem könnyű. A fejünkben közben vagy öt-hat dolog biztos fut egyszerre, na a cél az, hogy csak egy fusson, a masszázs, az érintés, a közben a babán látott, és magamon tapasztalt dolgok. Azt állítjuk, hogy tudjuk, de a szomorú tapasztalat az, hogy hogy nem feltétlenül. Szóval tessék gyakorolni! Jó meleg kell hozzá, hidegen sajtolt, bio növényi olaj és figyelem. Pont, mint a meditációban, olyan egyszerű, csak ülni kell és hosszan kilélegezni. Ülni kell és hosszan, lassan masszírozásra figyelni. Tökéletesen alkalmas időszak ez most, hogy a napi programba beleillesszük.
Természetesen tudjuk mi is masszírozni a babát, ám, ha van egy pontos rend, akkor egy több ezer éves hagyomány jól kidolgozott és bevált módszerére hagyatkozhatunk. A fix mozdulatok előnye – mint minden, fix testmozdulatokat követő módszernél, mint például a jóga vagy a tai- chi-, hogy bele tudunk feledkezni. Magunkra és a testben megélt folyamatokra tudunk figyelni, meditatív hatást érhetünk el, köszönhetően az ismétlődésnek.

 

babamasszázs
Van valami veszélye annak, ha rosszul csinálom?

Ha erőszakosan rángatom a babát, ha nem figyelek az ízületek találkozásánál, akkor igen. Bár kevéssé gondolom, hogy szülők olyan erőteljesen masszíroznak egy gyereket, hogy a térd-vagy a könyök ízület kimozdulna, de, ha így teszünk, ezekben az esetekben, igen, akár veszélyes is lehet.

.

Többféle babamasszázs is létezik? Mi a különbség? Nekem a védőnő megtanított három fogást hasfájás ellen, az is babamasszázs?

Igen, létezik többféle, bár a gyökerek mind az indiai babamasszázsból eredeztethetők.

A Nemzetközi Babamasszázs Egyesület alapszabálya, hogy nem mutogatunk csak úgy mozdulatokat, mert valamit lát valaki, és azt gondolja jól emlékszik, és elkezdi, de a hogyan, és miért, a valódi lényeg, így már kimarad. A masszázs lényege, hogy figyeljünk, és szépen betartsuk azokat, a szabályokat, amiket idő elmondani és átvenni, gyakorolni az anyukákkal is.
Nem véletlenül alapszabály az, hogy nálunk csak és kizárólag az anya/apa esetleg a nagyi masszírozhat. A gyermeknek a szülei érintésére van szüksége, nem máséra, és az anyuka, apuka tudja leginkább, hogyan kell gyermekéhez nyúlnia, én csak a mozdulatokat taníthatom meg. A kötődés szempontjából is felbecsülhetetlen jelentősége van annak, ami egy-egy ilyen csoport alkalmával illetve az otthoni gyakorlás során történik anya és gyermeke között. Szerintem ebben a folyamatban egy oktatónak sincs helye.
Nem gondolom, hogy jobb vagy rosszabb egyik a másiknál, csak más. És azért a babamasszázst, mert itt egy folyamatot támogatok, ami ideális esetben már zajlik: a kötődést. Ez az emberi kapcsolatok alapja, a későbbi szeretetadás-kapás alfája és omegája, és természetes módon tud megtörténni, ha gyakorolunk.
A testünk, a kezünk, a bőrünk a legőszintébb és a legősibb információforrásunk a külvilágról, külvilágból, ha onnan szerető, figyelemmel teli érintéseket kapunk, a környezetbe vetett bizalmat alapozzuk meg, ami ilyenkor kezd kialakulni a babáknál. Én itt csak mutogatok, az igazi történés az anya és a baba között zajlik.
És láttam Nepálban és Indiában, hogy milyen elégedett emberek, gyerekek lehetnek, ha valóban elég érintést, ölelést, masszázst kapnak a gyermekkor alatt.

.

Az egyik tanfolyamod egy jógastúdióban kapott helyet. Ez véletlen, vagy valami köze a babamasszázsnak a jógához?

  • Vimala McClure 1974-ben Calcuttában egy árvaházban tanulta meg a masszázsmozdulatok alapjait. Amikor hazatért Amerikába, egy svéd masszőrrel és egy jógatanárral közösen alkották meg a ma, immár 60 országban oktatott módszert. Vimala maga is élete végéig aktívan jógázott. Így kerültek be jógából vett elemek a masszázsmozdulatokba.

.

Mennyi idős kortól mennyi idős korig lehet ezt csinálni? 

  • Megszületéstől 12 hónapos korig lehet elkezdeni, figyelembe véve, hogy a már mászó babák nehezen maradnak nyugton. És egészen kamaszkorig vagy még tovább (hát, láb akármeddig) megőrizhető.

.

Az én gyerekem képtelen nyugton maradni fél percre, nemhogy tizenötre. Ilyen babákat hogyan masszíroz az ember?

  • A gyermekek életkorához, fejlettségi szintjéhez kell igazítani a masszázst is. Egy újszülöttet a legkönnyebb megmasszírozni, viszont egy már kúszó-mászó babát már művészet „elkapni”. Itt az anyák kreativitása valóban erősen próbára van téve. Aztán ahogy tovább nőnek, ismét vissza lehet térni, csak át kell alakítani és változtatni kell a „körítésen”, ami a masszázst övezi – de erről is beszélünk a tanfolyamon. Egyébként később nagyon meghálálják a babák a kapott figyelmet, és nagyon hálásak leszünk magunknak is, hogy gyakoroltunk velük.

.

Szerinted mik a külön előnyei a masszázsnak, miért fontos, hogy csináljuk? Nem elég, ha csak ringatom a gyereket meg beszélek hozzá?

  • A babamasszázs legfontosabb előnyei a kötődés kialakulásában találhatók, ugyanakkor nem elhanyagolhatóak természetesen az immunrendszerre gyakorolt hatások, mint a nagyobb limfocitaszám, az alvási nehézségekkel küzdő babák alvásrendeződése, vagy a hasfájós babák nyugodtabb ébren töltött órái – amelyek nyilván visszahatnak a szülők jóllétére is.
    Egy kutatás szerint azok a koraszülött babák, akiket naponta háromszor édesanyjuk megmasszírozott, 3 nappal korábban hagyhatták el a kórházat, mert gyorsabban visszanyerték születési súlyukat. Az agyban ilyenkor kialakuló kapcsolódásokat is jelentősen befolyásolja a napi masszázs. Természetesen fontos a ringatás, hordozás és a beszéd, ám ha még masszírozzuk is a babánkat, olyan biztos alapot nyújtunk, ami a későbbi, mozgás és beszéd- (későbbi gondolkodás-) fejlődésben további előnyökhöz juttatja kortársaikhoz képest.

 

 

Törzsök Kata
Nemzetközi Babamasszázs Egyesület CIMI (okleveles babamasszázs oktató), antropológus, tánc-és mozgásterapeuta.
torzsokkata.hu

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?