A puhatalpú cipők – gyógytornász szemmel

A csecsemők lába még teljesen máshogy néz ki, mint a felnőtteké. Több csont alkotja, amelyek később forrnak össze. A láb fejlődése során az izmok is szépen hozzáerősödnek a csontok és ízületek változásaihoz. A gyerek fejlődése során különböző mérföldkövekkel találkozunk. Kúszás, mászás, állás és járás. Ezeket a mérföldköveket életkorhoz szoktuk kapcsolni. Ezek inkább iránymutatóak, nem kell kényszeresen ragaszkodni hozzájuk. Minden gyermek fejlődése más és más ütemben zajlik. Azonban nem véletlenül vannak meghatározva, milyen életkorban ideális egy-egy mozgásfejlődési állomás. Arról sok szó esett már, hogy a megkésett mozgásfejlődés gondot okozhat. Viszont a túl korai megjelenés is problémás lehet. Leginkább a túl korai állítás és járatás okoz gondot. Egy csecsemő izomzata nincs felkészülve arra, hogy 6-8 hónaposan járjon. Ha a baba állás közben folyamatosan hajlítgatja a térdeit, akkor még nem elég erős az izomzata az (önálló) álláshoz.

puhatalpu
Ritkán, de előfordul, hogy egy gyermek láb deformitásokkal születik. Ilyen esetekben ortopéd orvos és gyógytornász segítségével történik a kezelés. A legtöbb esetben azonban a csecsemő lába egészséges. A talp boltozata 2 éves kor körül alakul ki, amikor már stabilan járni tud. Aktív izommunka kell a boltozatok kialakulásához. Ezt a láb folyamatos mozgásával tudjuk elérni. Egyenetlen talajon, mezítláb járás során tudnak a legjobban dolgozni a talp izmai. Természetesen nem minden évszakban van lehetőség kint mezítláb lenni. Ezért is jó alternatíva a puhatalpú (barefoot) cipő, szandi, csizma. Ezek a lábbelik együtt mozognak a gyerek lábával, de közben egy védőréteget biztosítanak a felfázás és a sérülések ellen.

puhatalpu1

A legtöbb gyereknél lúdtalpat állapítanak meg. Ez általában az iskolai vizsgálatokon szokott kiderülni. Azonban 6-7 éves korig nem célszerű felállítani ezt a diagnózist, hiszen a láb még nagyon sokat változik ebben a korban. Illetve nagyon gyorsan regenerálódik, alkalmazkodik a talp izomzata. Ha mégis ezt a diagnózist állapítja meg az ortopéd orvos, akkor sem a lúdtalpbetéttel szokták kezdeni a kezelést. A talp izmainak erősítése, a rendszeres testmozgás és a megfelelő cipő megtalálása az első lépés. De milyen is a megfelelő cipő? Puhatalpú, széles orrú, sarkat enyhén támasztó résszel.
Úgy gondolom, hogy itt is a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

(Nézd meg Pediped és Bogs barefoot cipőinket és csimáinkat is. szerk.megj.)

Hogy előzhetjük meg a lúdtalp (és egyéb láb deformitások) kialakulását? Már egészen kicsi korban el tudjuk kezdeni a prevenciót, és ami az egészben a legjobb: nem igényel erőfeszítést. Csak hagynunk kell a fiziológiás mozgásfejlődést – kerüljük a korai járatást. Amikor már önállóan jár (4-5 lépést megtesz egyedül, kapaszkodás nélkül), engednünk kell, hogy minél többet járjon egyenetlen talajon mezítláb vagy puhatalpú cipőben.  Ezen kívül rendszeres testmozgással, a lábizmok célzott tornáztatásával is megelőzhetjük a problémákat. Nagyon sok játékos feladattal rá lehet venni a gyereket a láb erősítésére. Pl: babot lábbal összegyűjteni egy vödörbe, gyurmázni a lábujjakkal vagy ki tudja gyorsabban összegyűrni a papírlapot a lábával. Ezek a karantén idején is jó szórakozást jelenthetnek. ;)

shoes
A kialakult lúdtalp esetében meg kell különböztetni, hogy rugalmas vagy merev lúdtalpról van-e szó. A rugalmas esetében a torna és a megfelelő lábbeli használata javasolt. Merev lúdtalpnál jöhet szóba a betét illetve speciális cipő. Ritka esetben párakötés vagy gipszrögzítés is szükséges lehet. De ez inkább felnőttkorban, teljesen fixált lúdtalpnál fordul elő. Legvégső esetben műtéti megoldásra kerülhet sor.
Sajnos nagyon sok felnőttnek van problémája a lábboltozatával. Ezért is fontos a megelőzés. Vannak életszakaszok, amikor kifejezetten fontos, hogy jobban odafigyeljünk a lábunk/gyermekünk lábának állapotára. Ilyen pl. az iskolás kor kezdete, amikor hirtelen sokat ülnek egy helyben a gyerekek, kevés lehetőség marad a szabadban mozgásra. A következő életkor a pubertás. A gyors növekedéshez kell alkalmazkodnia a talpizmoknak. Felnőttkorban az álló foglalkozás és a terhesség befolyásolja a leggyakrabban a boltozatok állapotát. Bár felnőtt korban nehezebb a talpizmokat megerősíteni, érdemes vele foglalkozni. Sok esetben a csípő és derékfájás is megoldódik, ha a talpunk rendben van.

puhatalpu3
…És végül egy tanulmány, hogy motiváljon a mezítlábazásra:
2018-ban 6-18 év közötti gyerekek és fiatalok motoros képességeit vizsgálták annak tükrében, hogy gyermekkoruk nagy részét mezítláb vagy cipőben töltötték. A vizsgálat során egyensúlyteszt, helyből távolugrást és 20 méteres sprintet kellett végezniük. Az eredmények alapján a „mezítlábas” gyerekek jobban teljesítettek az ugrás és az egyensúly teszten, különösen a 6-10 éves korosztály.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29922637/

Ábrahám Vanda

Gyógytornász

 

csizma

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?