A karikás kendő- rövid kendő kis csavarral

Sokak számára okoz a hordozás során problémát a rugalmas és hosszú szövött kendők mérete, főleg, ha menet közben aggódnak amiatt, hogy lelógva összekoszolódik. De nem csak nekik lehet praktikus a karikás kendő, hanem azoknak is, akik zömében autóval közlekednek. 

karikas tesok

A karikás kendő a szövött kendő rövidebb, alapvetően elöl és csípőn hordozásra alkalmas verziója. A nem egészen két méter hosszú hordozóeszköz ugyanis a szülő köré tekerve nem érintkezik a földdel, ráadásul a baba nélkül megköthetjük előre. Igazi instant darab, mely újszülött – és bizonyos biztonsági alapvetések betartásával koraszülött – kortól is használható egészen a hordozós kor végéig. 

A karikás kendő extráját a két, azonos méretű, kör alakú és kör keresztmetszetű, eloxált karika adja, melyekkel a kendő mérete igény szerint bővíthető és szűkíthető, így minden testalkatú szülő számára megfelelő méretre állíthatjuk. A hordozós kor kezdetétől, azaz szinte a születés pillanatától alkalmas mindenki számára  és végigkísér az egész csecsemő- és kisgyermek koron. 

pici baba karikas

Képes a fiziológiás testtartást is biztosítani, egyedülálló módon szintén bárkin.  Nincs kompromisszumokra szükség sem egy XXS, sem egy XXL méretű anya vagy apa esetén. A bugyor – amennyiben a csavart változatot kötjük vele, melyet a Liliputi YouTube csatornáján is láthattok -, pontról pontra támasztja meg a kendőben függőlegesen elhelyezett baba testét a fejétől a térdhajlatáig. A megtámasztott törzs és a megfelelően alátámasztott combok által tehermentes pozíciót vesz fel a baba, legyen akár 1 napos újszülött, akár elfáradt óvodás. A baba térdeit meg tudjuk emelni egészen a köldöke vonaláig, így a csípő fejlődését is képes támogatni. Saját és a baba aktuális igényei alapján hordozhatunk benne elöl vagy csípőn.

ringsling

Nagy előnye, hogy megkötése során a babára nincs szükségünk, így egyrészt a leggyorsabban megtanulható kendős hordozóeszköz, másrészt bárki helyett megkötheti a rutinosabb hordozó, majd átteheti arra, aki helyette a babát viszi, legyen az akár apa, akár nagyi. Mivel a baba nélkül be lehet fűzni, és nincsenek feleslegesen lelógó részei sem, praktikus szolgálatot tehet – természetesen a baba nélkül – olyan helyzetekben is, ha autóval közlekedünk, hiszen elfér a biztonsági öv alatt is. A célhoz megérkezve pedig kocsin belül bele tudjuk tenni a gyermeket is, hogy már a kész kötéssel szálljunk ki az autóból. 

Alkalmas arra is – amennyiben a szülő és a baba is érett már rá , hogy szoptassunk benne. Rövidsége miatt kis helyet foglal, így ha már csak alkalmanként hordozunk, akkor is jó társunk lehet. 

szopi karikas

 

A karikás kendő előnyei:

- 1,5 kg súly felett korababák hordozására is alkalmas lehet

- ideális újszülött kortól a hordozós kor végig, akár egyetlen hordozóeszközként

- képes bármilyen testalkatú felnőttön a fiziológiás testtartás biztosítására

- elöl és csípőn (és háton) is hordozhatunk vele

- kis helyen elfér

- gyorsan köthető, előre elkészíthető, instant eszköz

- keveset takar a testünkből, nagy melegben kevésbé izzasztó a többi babahordozóhoz képest

- szétnyílt hasizommal  vagy császármetszés után csípőn kötve nem terheli a hasfalat

- alkalmas hypotón babák hordozására is, mert mi szabályozzuk benne a baba testtartását, akár zárt combokkal is hordozhatunk benne

- alkalmas spasztikus izomtónusú babák hordozására is, mert aprólékosan korrigálható benne a baba testtartása annak megfelelően, mennyire tud ellazulni

- szoptathatunk benne, cumisüvegből is etethetünk benne

 

A karikás kendő hátránya lehet:

- fél vállra terheli a baba súlyát, amit gerincbetegek nem mindig viselnek jól

- hosszabb túrák során féloldalassága kényelmetlen lehet

- érdemes mindkét oldalunkra megtanulni használni, hogy a saját testünket kíméljük és a baba mindkét oldala kellő ingert kaphasson

 

Gerhát Petra

ClauWi spec hordozási tanácsadó

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?