A hasított bőrtalpas puhatalpú

Miért a hasított puhatalpú bőrtalpú cipőt válaszd?

Az anyukás csoportokban örök sláger kérdés, hogy milyen cipőt adjunk a járni tanuló gyerekünk lábára. Nos, ez az a téma, amiben már sok szakvéleményt lehet olvasni. Igaz, van amikor egymásnak ellentmondót is találunk, de sokszor elég a ‘józan paraszti ész’.  Nálam az első pillanattól fogva egyértelmű, hogy a mezítlábas irányzatot fogjuk követni, s azóta sem bántam meg a döntésemet.

Az én gyermekem már egy ideje stabilan jár, jön, megy, szalad, motorozik, gyakran aszfalton, így cipők terén már szintet léptünk, azonban a mai napig gyakran előkerül a puhatalpú is: hiszen van az a terep, ahol szívem szerint mezítláb engedném, de nem érzem biztonságosnak. Vagy tavasszal még hűvös van, nyáron meg már forróság.

sandal3

 

A puhatalpú lábbelik előnyeiről rengeteg hasznos írást találtok a blogon – én most inkább arról szeretnék mesélni, hogy ha puhatalpú, akkor melyik verziót válasszuk. Tappancsos, vagy hasított bőrtalpú legyen a kiszemelt darab? Előre szeretném leszögezni, hogy nincs rossz választás, mindkettő típus ugyanúgy betölti a funkcióját, és megfelelő ápolás illetve használat mellett sokáig kiszolgálhatják gyermekeinket. Apróbetűs megjegyzés, hogy nekem néha az „segített” a döntésben, hogy az adott design milyen formában volt elérhető.

Az első kiscipőnk tappancsos volt, imádtuk. Kétségtelenül nagyon klassz, és számos előnnyel rendelkezik, például, hogy a műanyag tappancsok sokkal jobban bírják a nedvességet – a bőr felsőrész miatt azonban ugyanúgy érdemes kerülni a vizesebb terepet.

Azt vettem észre, hogy sokan azért keresik inkább a tappancsos modelleket, mert ódzkodnak a bőrtalptól. Eleinte én is így voltam vele… A nyár beköszöntével kisfiam második cipőcskéje egy szandál lett. Sokáig böngésztem a webshopot, mire sikerült dűlőre jutnom, hogy a széles kínálatból melyik színt válasszam. A Zulu lett a kedvenc, abból viszont nem volt tappancsos, így hát gondoltam, teszek egy próbát ezzel is. Nem csalódtam, sőt! Kifejezetten tetszik benne, hogy az anyag összetétel miatt („ökobb”), így ha hozzám hasonlóan ez másnak is szempont a vásárlásnál, akkor ezt válassza! (A bőr természetes úton lebomlik.)

 Én személy szerint jobban szeretem az illatát és a tapintását is... Amire érdemes odafigyelni, az a lábbelik ápolása: nekem bevált, hogy időnként egy smirgli papírral finoman átdörzsölöm a talpacskákat, ezáltal újra „szöszös” lesz, így szinte visszanyeri eredeti állapotát. Ezt akkor célszerű megtenni, amikor már kellően koptatva van a bőrfelület, ilyenkor pl. a lakásban tapasztalhatjuk, hogy a kövön/parkettán csúszóssá válik a cipő. Ezzel a módszerrel egy pillanat alatt újra lehet varázsolni. Ez a praktika nekem akkor is segített, amikor az éppen szobatisztuló gyermekem khm… pisibe vízbe lépett, vagy kicsatangolt a konyhába, amíg mosogattam. Persze az óriási vízmennyiséggel továbbra is  csak óvatosan! Viszont valljuk be, igyekszünk boldog, kiegyensúlyozott, felfedező gyerekeket nevelni, és a puhatalpú cipő van értünk, nem pedig fordítva! Persze én is kaptam már a szívemhez „jajj most van rajtad másodszor” felkiáltással, de ilyenkor igyekszem emlékeztetni magam, hogy ez csak egy cipő!

sandal4

Emellett egész pozitívak az ilyen irányú tapasztalataim is a puhatalpúval kapcsolatban:

Egyik alkalommal az Őrségben kirándultunk egy tanösvényen, ahol az egyik legizgalmasabb dolognak egy hatalmas dagonya bizonyult. Mondanom sem kell, hogy a szandál tiszta sár lett…Elmorzsoltam érte egy könnycseppet, majd megvártam, amíg teljesen megszárad. Utána a felső részéről és a talpáról is gyönyörűen le tudtam dörzsölni a sarat. Amikor pár héttel később a fiam az apjával kézen fogva a tóparton egy fadarabbal „horgászott”, és bokáig elmerült a vízben, szinte már meg sem rezzent az arcom Azt nem állítom, hogy szebb, mint új korában, de száradás után a smirgli sokat segített. Azért ha lehet, ti inkább rendeltetésszerűen használjátok a Liliputi lábbeliket –de ha esetleg megtörténne a „baj”, akkor se essetek pánikba!

Remélem, a tapasztalataim segítenek abban, hogy bátrabban válasszátok a hasított bőr talppal rendelkező darabokat is.

 Mánfai Kinga

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?