Ortopéd orvosi szakvélemény a Liliputi puhatalpú cipőkről

Az első önálló lépés megtétele nemcsak nekünk szülőknek, hanem gyermekeink számára is életük egyik meghatározó pillanata. Ettől a pillanattól fogva a gyermek élete egy teljesen új szakaszba lép. A világ hirtelen kinyílik, de egyúttal új és nehéz kihívások elé is néz. A gyermek mozgásfejlődése során, a gravitációt fokozatosan legyőzve, a kúszást a mászás, a mászást a kapaszkodva felállás váltja fel. A 12. hónapra már bútorok mellett kapaszkodva jár. Az ezt követő időszakban, általában a 12 és 18 hónapos kor között teszi meg az első lépéseket.

puhatalpu1

 

A járás sokkal gyorsabb és hatékonyabb mozgást tesz lehetővé, mint a korábbi mozgásformák. Ugyanakkor óriási kihívást jelent a még intenzíven fejlődő idegrendszernek. A baba ekkor még viszonylag széles alapon pici lépéseket tesz meg, a lábak viszonylag sok időt töltenek a talajon és keveset a levegőben. A járás képe még egyáltalán nem hasonlít szüleiéhez. A láb felnőttkorra jellemző boltozatai sem alakultak ki, a baba talpa lapos.

A felállást követő időszakban az idegrendszer robbanásserű fejlődésnek indul. A járástanulás első 3-6 hónapjában az idegrendszer érése mellett a járás gyakorlása a legfontosabb. Ilyenkor még sokszor elesik, de már önállóan, segítség nélkül fel tud állni. Így fejlődik a baba koordinációja, egyensúlya, növekszik ereje és kitartása. Ezt leginkább a mezítláb járás segíti, a babának éreznie kell a talajt, a talaj egyenetlenségeit. Ekkor erősödnek a láb izmai a leginkább, hosszabb távon kialakítva a megfelelő boltozatokat és az egészséges tartást.

puhatalpu 6

Ezért nem mindegy, hogy milyen cipőt adunk a baba lábára. Olyan lábbelire van szükség, amelynek puha, vékony, flexibilis talpa van, amely nem csúszik. Ugyanakkor védi a gyermek lábát a külvilág viszontagságaitól. Az is fontos szempont, hogy sok gyermek ebben az időszakban a járáshoz szükséges egyensúly és koordináció biztosítása céljából befelé (vagy épp fordítva, kifelé) forgatott lábakkal jár vagy sokszor lábujjhegyezik. Fontos, hogy ezeket az eltéréseket, ebben a szakaszban, nem tekintjük kórosnak. A jó cipő tehát lehetővé teszi, hogy a lábujjak, a talp, az egész láb, illetve a boka is szabadon mozogjon.

puhatalpu4

Ortopédiai szempontból a Liliputi puhatalpú cipők ideálisak a gyerekek számára, mint a talp szabad fejlődését támogató és a mezítlábas mozgás előnyeit nyújtó lábbelik.
Megjegyzés:
A legújabb kutatások fényében  a cipőt tekinthetjük úgy, mint a ruházat azon részét, melynek elsősorban a talaj előnytelen tulajdonságaitól (durva egyenetlenségek, csúszás) és az időjárás viszontagságaitól kell védenie a lábunkat, de nem változtatja meg a tartást pl. a sarok megemelésével. Hagyja, hogy teljes terjedelmükben terülhessenek a lábujjak, így biztosítva az izmok természetes mozgását és segítve a talpizmok hatékony működését. Ezt az irányzatot a ’mezítlábas’, angolul barefoot cipők képviselik. Ide tartozik a Liliputi is. Hiszen a Liliputi puhatalpú cipők teljes mértékben megfelelnek a barefoot cipők felé támasztott szigorú elvárásoknak.

Egyes irányzatok a fentieket tovább gondolva, a fenti elveket alkalmazva olyan felnőtt cipőket terveznek, amelyek talpa vékony, az egész cipő rugalmas, hajtogatható, hogy a legjobban megközelítse a mezítláb járást.

 

Dr. Cs. Frank László
gyermek ortopéd sebész
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?