6 pár kis zokni 12. rész – A Mikulás

„John bácsi nem látogathat meg minden gyereket!” *

Így kiáltott fel évtizedekkel ezelőtt egy hat éves kisfiú, akinek édesanyja úgy gondolta, itt az ideje, hogy megtudja: a Mikulás nem létezik. Csak John bácsi öltözött be, s látogatta körbe a környéken élő gyermekeket.

hordozós mikulás 

Szép dolog az őszinteség, de nem álmaink, reményeink és a jóba vetett hitünk lerombolása árán.

  A mítosz ereje

 „Ha valakit túlságosan korán kiábrándítanak a Mikulásból és a Jézuskából, az illető valószínűleg egész életében csak az ésszerű oldalát fogja látni a karácsonynak, azok nélkül az érzelmi felhangok nélkül, amelyekkel csak legkorábbi gyermekkori tapasztalatok emlékei ruházhatják fel a felnőttek bármilyen tevékenységét.”

Az ember kiemelkedett az állatvilágból- bifláztuk nagy odaadóan az általánosban. Kiemelkedett a munka és a magasabbrendű kommunikáció által. A barlangrajzok, a kis termékenységi kőszobrok a világrend, a természet, a közösség és önmagunk működésének megfejtésére tesznek kísérletet. Szükségünk van erre: az archetipikus gondolkodásmódra, a hétköznapiból felemelőre vagy éppen lehúzóra. A jó és a rossz harcára, a küzdelem igazságos kimenetelére.

Ünnep minden perc, pillanat, melyet megélhetsz- közhellyé silányuló igazság ez. Ahogy a naptári piros betűsök is egyre inkább a „kötelező szeretésekbe” mennek át. Ajándékőrületbe, tékozlásba- ez is közhely, mindazonáltal ez is igaz.

Nos, az ünnep jó dolog. Az ünnep maga az ajándék- szerintem. Nagy szavak nélkül. Mindig ahogy sikerül.

Népes családunk esetében gyűjtögető őseink életmódjából visszamaradt hajlamomat kiélve gyakorlatilag az ősz egyik feladata az, ami az alsógatyagnómoké: a begyűjtés. Motozgál némi elképzelés arról, mit keresek, mit szeretnék meglátni, de nagyrészt hagyom magam vezetni. Van időm , nem kapkodok, nem kell kötelezően csinálnom semmit a karácsony vagy a Mikulás szellemében.

 Egy hatalmas bőröndben, a szekrény tetején gyűlnek a kincsek. És én úgy tudok örülni annak, amikor egy újabb apróság (zokni, mintás fakanál, szép ceruza, a rég várt Rumini folytatás, sípoló kutyajáték, amiért megveszik a kisfiam nyár óta stb.) gazdagítja a csapatot.

Legtöbbször el is felejtem már, miket rejtettem oda időközben, mire elérkeznek a nagy napok, de így van ez jól, dupla izgalom számomra is.

Olyan jó így várni Miklós előestéjét, mert „…semmiféle „Ajándékozás szelleme” nem ér fel azzal a varázslatos képpel, ahogy a Mikulás rénszarvasszánját  hajtja az éjszakában.” * Jó ilyenkor ebbe a varázsba olvadni, és a gyerekek arcának fényénél melegedni.

A kék, a piros és a fehér

Meghatódom a Szent Miklósi legendán évről évre. Emellett tudom, hogy van Télapó (ho-ho-hó, milliószám! ) és létezik a lappföldi Mikulás is. Sőt, hiszek a tündérekben (mindenféle spiri felhang nélkül) és a manókban – tök jó, hogy vannak . Megtapasztaltam nem egyszer, hogy létezik valami olyan elemi erő, amely támogat és tanít bennünket, amely az életet újra és újra felébreszti, megerősítve az arcunkba nyomja, mondván: tessék- láss, érezz, gondolkozz és cselekedj! Hívhatjuk Istennek, akárminek, létezik.

Azt is elárulhatom, hogy a szakállas jótevők közül a kék süveges a legszimpatikusabb.

Nagyjából 8 évvel ezelőtt engem is megtalált a kérdés egy téli Tesz-Vesz Város nézegetése közben: oda hogyhogy Karácsonykor…? (szerencsére az csak nekem volt zavaró, hogy ráadásul medve alakjában J )

Az évek során ez bővült a : de ha titokban érkezik, miért áll minden üzlet bejáratánál, és az oviba hogy tud eljönni és a mamáéknál miért…?

Az első iskolai év aztán végleg helyére rakta a dolgot. Bennem legalábbis. Így többé-kevésbé stabilan áll a mítosz:

Kék süveges Miklósról, aki szerény ajándékkal, de tiszta szívből, és valóban nem a dicsőségért teszi a dolgát.

 A kólareklám-arc piroskabátosról- akinél azért megnevezés terén néha rezeg  a léc alkoholos befolyásoltsági, erotikustöltet és – elnézést, de- bunkósági mutatók alapján-, aki segít Miklósnak (akit azért mi is hívunk Mikulásnak is, mivel számunkra tökéletesen tiszta, hogy ez a Mikulás AZ a Mikulás), szóval a piros segít a valódinak idelenn, mert vannak, akik nem hisznek a létezésében, ezért aztán…

S végül ott van a vicces nevű fehér ruhás lappi, aki pedig repülőgépről integet a budapesti gyermekeknek a tv-ben. Nincs tv-nk, tehát ő ritkán látott vendég a mesében. De a neve akkor is muris, és a nagyszülők újságaiban meglehet, hogy előfordul Karácsony táján, tehát kihagyhatatlan.

Remélem, tudtad követni, mert innen már tényleg pofon egyszerű. Október óta gyűjtögetünk a kicsiknek, kisfiam idén például már augusztusban megírta a Miku-nak (merthogy becézzük is ), mit szeretne, és azóta is tartja magát ehhez akkora, de akkora szemekkel és ragyogó pofival, hogy na! J A lányok tisztában vannak azzal, hogy hozzánk Miklós kisebb ajándékot hoz, a mamáéknál másnap megkapják a katalógusból választható márkaneveseket.

 Azt nem tudom pontosan, ők hogy élik meg azt, hogy az isibe, oviba Szt. Miklós jön, hozzánk éjjel szintén ő- elővéve misztikusabb formáját; hogy a hetekkel azelőtt utcán, boltokban maszatoló pirosruhások után feltűnik ugyanaz a fazon a Szt. Miklósi éj utáni napokban a nagyszülők házában bóvli csomaggal a kezében, majd pedig elkövetkezik a márkás cuccok bontogatása, amelyekről jó előre pontosan tudták, hogy ott várják a nagyszülői nappali közepén?

Néha elfog a szánalom, az aggodalom az anyagiasság és a mítoszrombolás érzése miatt, de be kell látnom, ezt a részét gyakran jobban csinálják a kicsik, mint én. Le a kalappal előttük. Ha olykor el is szalad a ló a csillivilli láttán, hamar rendeződik. A dolgok a  helyükre kerülnek maguktól. Csodálatosak a gyerekek. Mennyit képesek tolerálni felénk, kimondatlanul, önzetlenül! Az ünnep él bennük, a varázslat- romlatlanul.

 

* Az idézett szövegrészek Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő c. könyvéből származnak

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?