A szeretet mint életforma

A szeretet mint életforma

A szeretetnyelvekről szóló könyv népszerű szerzője ezúttal azt vizsgálja, hogy melyek azok a jellemvonások és magatartásformák, amelyek a szerető embert jellemzik, és hogyan alakíthatjuk ki magunkban ezeket a tulajdonságokat.

A szeretet tanulható, fejleszthető, és soha nem késő felfedezni és elsajátítani alapvető vonásait – a kedvességet, a türelmet, a megbocsátást, az udvariasságot, az alázatot, a nagylelkűséget, és az őszinteséget.

tumblr_m1pscpcjhm1r1ifvqo1_500 A szeretetről szóló írások többsége arról szól, hogyan kaphatjuk meg a szeretetet, amire vágyunk. Ha szeretet adunk, magunk is szeretetben részesülünk, ám a szeretet tiszta öröme a viszonzástól független szeretetből fakad. A szerző már írt egy könyvet arról, hogy miként fejezzük ki hatékonyan a szeretetet a kapcsolatainkban. Az Egymásra hangolva című könyvben ennek öt nyelvét mutatja be, ezek: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.  Ha beszéljük valaki más szeretetnyelvét, az illető érezni fogja, hogy szeretjük őt. A szeretetnyelvek ismerete fontos ahhoz, hogy szeretetünket kifejezzük, de ha nincs meg az alap, amire ezek épülhetnek, akkor cselekedeteink és szavaink csak üres gesztusok maradnak. A szeretet hét vonásának ismerete alapvetően szükséges ahhoz, hogy a szeretetnyelvek bármelyikét használni tudjuk. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a leghétköznapibb érintkezések során is képesek legyünk szeretet adni. A valódi szeretet egyszerű és hétköznapi tettekben nyilvánul meg. Meghallgatjuk férjünket, ha nehéz napja volt, biztató szavakat mondunk gyermekünknek, ha elcsügged, segítünk a szomszédunknak. A szeretetre való képesség mindannyiunkban megvan.

 

A szeretet titka- kedvesség

A gyerekeknek azt tanítjuk, legyenek kedvesek másokhoz. De sok gyerek csak addig tud kedves maradni, míg el nem veszik a játékát. Amikor bántják, elfelejti a kedvességet. A felnőttek sem sokban különböznek ettől. A férj akkor kedves a feleségéhez, ha az is kedves hozzá. De mi történik, ha az igazságtalan vagy bántó magatartásra is kedvesen reagálunk? Ha megkéred valamire a férjed, ő felemeli a hangját, és csak tovább nézi a meccset. Te ahelyett, hogy veszekednél, fél óra múlva viszel neki kedvesen egy üdítőt és megsimogatod. Ezzel a szeretettel meg tudod változtatni a férjed szívét. Ha a kedvességet mindenapjaink részévé tesszük azzal nemcsak másoknak, de magunknak is örömet szerünk. Elsősorban hozzáállásunkon kell változtatni ahhoz, hogy valóban kedvesek legyünk másokhoz. A szeretet hangját követő valódi énünk szerint: „Kedves leszek veled, függetlenül attól, hogy te hogy viselkedsz.” Sose becsüld alá a kedves szavak hatalmát, melyek képesek megváltoztatni mások életét. Figyelmeztessük magunkat, amikor negatívan gondolkodunk magunkról vagy másokról. A gondolatinkban megjelenő negatív szavakat helyettesítsük pozitív szavakkal.

A szeretet titka- türelem

A türelem arra tanít, hogy úgy lássunk másokat, ahogyan szeretnénk, hogy mások lássanak minket. Az emberek nem gépek, amelyektől tökéletes terméket várhatunk el. A mindennapi érintkezések kavalkádjában könnyen elfelejtjük, hogy mindannyiunknak különböző érzelmei, elképzelései, vágyai, benyomásai vannak, és mindegyikünk rendelkezik a választás képességével. A türelem azt jelenti, hogy akkor is szeretünk valakit, ha olyan döntést hoz, amellyel nem értünk egyet. Nem várhatjuk el másoktól, hogy a mi értékrendünk szerint éljen. Az ember néha dühbe gurul, aminek egyszerű  magyarázata, hogy nem vagyunk tökéletesek. Az nem mindegy, hogy erre hogy reagálunk. Ha durván, csak rontunk a helyzeten. A türelem nem azt jelenti, hogy a békesség kedvéért úgy teszünk, mintha egyetértenénk. A türelem párbeszédre ösztönöz, hogy jobban megértsük a másik fél gondolatait, érzéseit. Ha jól akarunk szeretni másokat, akkor önmagunkkal szemben is türelmesnek kell lennünk.

A szeretet titka- megbocsátás

A megbocsátás azt jelenti, hogy őszintén együttérzéssel és tudatosan megbékülünk azzal, aki ártott nekünk. Ez a szeretetteljes élet nagy kihívása. Igazán csak akkor tudunk megbocsátani, ha ebben a sérelmet okozó személy is közreműködik. A megbocsátás még önmagában nem állítja helyre a bizalmat, nem törli ki emlékeinkből a sérelmet. Ha a szeretet vezérel, akkor a jövőre összpontosítsunk! Amikor valaki fájdalmat okoz nekünk és nem hajlandó bocsánatot kérni, nem az a feladatunk hogy megbocsássunk annak, aki erre nem tart igényt, hanem az, hogy képesek legyünk őt elengedni a fájdalommal és haraggal együtt.

A szeretet titka- udvariasság

Az udvariasság apróságnak tűnik az előzőekhez képest, mégis alapvető minden kapcsolatban: mindenki akivel találkozunk méltó  a barátságunkra. Mindem külső mögött olyan ember lakozik, akit érdemes megismernünk. Ezért szenteljünk osztatlan figyelmet partnerünknek, ne az ítélkezés, hanem a megértés szándékával hallgassuk, konfliktushelyzetben ne a győzelemre, hanem a megoldásra törekedjünk, kérjünk, ne követeljünk.

A szeret titka- alázat

Az alázat belső béke, amely segít abban, hogy félreálljunk, és elismerjük mások értékét. Gyengeségeink erősségé változhatnak, ha alázattal tekintünk rájuk.

A szeretet titka- nagylelkűség

Figyelmünk, időnk, képességeink és együttérzésünk megosztása másokkal.

A szeretet titka- őszinteség

Beszédünk, gondolataink és tetteink szeretetteljes harmóniája.  Ha kapcsolatainkban szeretetre és igazságra törekszünk, akkor jó úton járunk, hogy az őszinteség szokásunkká váljon. Az igazság kimondása nem azt jelenti, hogy mindent elmondunk amiről tudomásunk van. Nem azt, hogy szavakba öntjük minden érzésünket. Fölösleges, káros lenne minden negatív érzésünket szóvá tenni. Tekintsünk ezekre inkább úgy, mint amelyek jelzik, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az adott kapcsolatra. Az igazi őszinteség nem szavainkban, hanem lényünk legmélyén rejlik!

A tönkrement házasságokból, az elromlott kapcsolatokból épp a szeretet hiányzik. Miért távolodnak el egymástól a testvérek? Miért kopnak meg barátságok? Miért versengenek egymással a munkatársak? Bizonyára azért, mert a hamis énjüket részesítik előnyben a valódi énjükkel szemben. Nem fejlesztik ki magukban azokat a jellemvonásokat, amelyek által szerethető emberekké válhatnának. Való igaz, hogy az élet nem kíméli nehézségitől azokat sem, akik a szeretet útján járnak. Ha valaki azt állítja, hogy a szeretet megoldja minden problémánkat, valótlant állít. A szerző célja e könyv megírásával az volt, hogy felhívja figyelmet arra, ami a legnagyobb dolog, hogy szeretetet adjunk másoknak! Nem hoz nagyobb örömet az életünkbe más, mint az, ha szeretetet adunk és kapunk. A világ napról napra sötétebb, nagy szükség van a  szeretettel teli élet fényére! A szeretet mindent legyőz!

Forrás: Gary Chapman – A szeretet mint életforma

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?