Liliputiban kompromisszumok nélkül

Hordozási tanácsadóként az eszközajánlásokkal kapcsolatban mindig hatalmas a felelősségünk, hiszen minden baba-szülő páros számára, minden fejlődési szakasz idején más lehet az ideális. Az azonban biztos, hogy egy jól megválasztott szövött kendő az újszülött kortól az óvodáig, sőt, még tovább is elkísérhet.

Szövött kendő

Amikor első gyermekét váró édesanyák a hordozás felé kacsintgatnak, sok esetben a bizonytalanság mellett a költséghatékonyság is szerepel azon a képzeletbeli listán, amely a leendő hordozóeszközhöz vezeti őket. A szövött kendő ebből a szempontból az egyik leginkább univerzális, gazdaságos és kényelmes megoldás lehet mindenki számára. A születés pillanatától, sőt a kismama pocakot tehermentesítve akár még azt megelőzően is kihasználható, megvalósítható vele az úgynevezett fiziológiás, azaz a baba növekedését és optimális mozgásfejlődését támogató testhelyzet, amikor a baba minden porcikája nyugalmi helyzetben megtámasztva pihenhet. Szövése (keresztsávoly, gyémántsávoly vagy vegyes – zsákárd – szövésű) átlós irányba ruganyos, így az éber, már saját testét tartani képes babát és az alvás közben elernyedt vagy éppen élettanilag fejletlen újszülöttet is tökéletesen támasztja. Ahogy nő a gyermek, úgy nyílik ki a hordozás funkción túli világa az egyre bátrabbá váló szülők előtt, a standard kötések mellett több százfél gubancolással dobhatjuk fel egy kellően hosszú kendővel megjelenésünket, s ha jól választottuk meg a kendőt, a bűvös tíz kilós súlyhatáron (ez az „úristen, még mindig cipeled??” – határvonala általában) túl is az egyik legtöbb lehetőséget magában rejtő és legkényelmesebb viselet.

Alapesetben a kezdő hordozós családoknak illetve az újszülöttet hordozó szülőknek a kereszt- és gyémántsávoly szövésű kendőket szoktam ajánlani, hiszen ezek szövése a legstabilabb, az ismétlődő apró minták, azaz a kötésterv a lehető legpontosabban mozgatható sávonként. Személyes kedvencem a gyémántsávoly. Az anyagában mintás, rusztikus kinézetű anyag ráadásul elképesztően nagy teherbírású, képes tökéletesen eloszlatni a terhelést egy nagyra nőtt totyogót hordozva is, miközben a legapróbb testet is óvón öleli körül. Személyes tapasztalatom is az a hozzám forduló édesanyák igényein végigtekintve, hogy szeretik a legegyszerűbb és legtovább kihasználható eszközt választani elsőre, hiszen azzal biztosan lesz a sok közül legalább egy kötésmód, ami beleilleszkedik az ő életvitelükbe. Az, hogy egy kendőt bármilyen testalkatú és méretű babára illetve szülőre kompromisszumok nélkül rá lehet igazítani, szintén nagy előny. Nem véletlen, hogy a hordozási tanácsadók elsöprő többsége elsőként mindig a szövött kendőt javasolja a hozzá forduló családoknak.

Szövött kendő

S hogy mindezek hogyan kapcsolódnak a Liliputihoz? Közel hét éve kísérem figyelemmel a Liliputi hordozóit, friss várandós édesanyaként az első hordozókendőm éppen egy kávészínű rugalmas kendő volt. Pár évvel később, immár hordozási tanácsadóként az állítható csatos hordozó tesztelésekor kerültünk először kapcsolatba, s azóta rendszeresen dolgozunk együtt hol a hordozási tanácsadásokon, hol pedig az eszközeik jobbá tételében. Egyetlen dolgot hiányoltam mindig is a Liliputi palettájáról, a szövött kendőt – s szerintem tettem szóvá számtalanszor különböző beszélgetésekben, hogy mennyire illene eddigi termékeik mellé, hiszen egy minőségi, mindenki által elérhető magyar kendő igazán hiánypótló lenne. Éppen ezért örültem nagyon, amikor egy évvel ezelőtt először értesültem a hírről, hogy hamarosan bővül vele a Liliputi termékkínálata. A tervezgetés kezdeti fázisa óta figyelemmel követem a szövött kendők születését, ott voltam az anyag, a fonal, a kötésterv kiválasztásánál, s asszisztáltam végig, ahogy végül megszületett a kész kendő. Azon túl, hogy a kisgyémánt szövés személyes kedvencem, annak is örülök, hogy a színvilágában is az egyszerű, de nagyszerű elvet követték. Az elmúlt egy év során édesanyaként is volt lehetőségem, élesben tesztelni, így végigkövethettem a kihasználhatóságát újszülött kortól egészen totyogós korig. A lányom eközben megtriplázta a súlyát, ám a kendő még mindig stabilan tart egy rétegben is. Magamra kötve is kényelmes viselet, könnyen kezelhető és sávonként szépen mozgatható, használat közben stabilan tart, nagy súly alatt sem vág vagy csúszik sem karikásként, sem batyuban. Többrétegű kötéseket én alapvetően nem használok, mert a gyors és hatékony batyura és az egyszerűségre esküszöm, de a gubancolós kötések közben is jól viselkedett, a több réteg egymás felett is mozdulatlanul tart, így biztos vagyok benne, hogy még sokáig fogjuk használni a Liliputi kendőit – és nem csak a tanácsadásaimon.

A karikás változata is abszolút telitalálat. Egygyerekes anyaként fel sem merült bennem, hogy valaha csípőn fogok hordozni, az elöl hordozós időszakot messzemenőkig kiélveztük, aztán azonnal hátrakerült a gyermekem, ám két és háromgyerekes frissen szült anyaként megváltás volt az eszköz, amiben másfél szabad kezem van és még szoptatni is tudok. Később, a totyogós korszak idején pedig a csatosról váltottunk vissza karikásra, a kis helyet elfoglaló karikás kendő állandó tartozéka lett a táskámnak. A Liliputi karikás kendője azon túl, hogy a hosszú változathoz hasonlóan kis és nagy gyermekkel is kompatibilis, számomra azért is kedves, mert a háromból legalább két szín tökéletesen passzol a mamakabátomhoz, így a munkanélküli eszköz sálként is melegíthet, míg a gyerkőc szabadlábon van.

Karikás kendő

A legkülönlegesebb eszköz az újak közül kétségkívül a Lili-tai. A kisméretű, kendős bébi mei-tai komoly hiányt pótol a hazai hordozópiacon. Fokozatmentes állíthatósága kellően kicsire igazítható ahhoz, hogy azon babák számára is a lehető legkisebb kompromisszummal járjon (a fiziológiás testtartást tekintve), akiket valami miatt nem tudnak szüleik kendőben magukon hordozni. A kizárólag szövött kendőből készült body széltében és hosszában is a baba méretére állítható, együtt nő a gyermekkel hónapokon keresztül, stabil derékpántja pedig a nagyobb súlyú babák hordozását is lehetővé teszi.

Gerhát Petra

ClauWi hordozási tanácsadó

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?