Interjú Váczi Rozival, a matyodesign alapítójával

Az egész azzal kezdődött, amikor Édesapánk 1978-ban életében először Tardra érkezett: „Voltam kilenc városon, faluban, de mikor a dzsip kirakott a tardi téesztanya előtt, s leereszkedtem a katlanba, először éreztem, mit bor a kancsóban, fecsketojás, a fészekben, a folytonosságot…” (Váczi Tamás: A targyi helyzet)

A bemutatkozás a Matyodesign oldalán kicsit olyan, mintha egy századfordulós regény első sorait olvasnánk. Mégis, úgy érezni, hogy a mai generációhoz szól. Mi a misszió a Matyodesign létrejötte mögött? Összehozni a hagyományokat a design-nal?

Image-1 (1).jpgNagyon jól megfogalmaztad! Az egyik fő célunk, hogy hidat építsünk a többszáz éves matyó kultúra és a ma embere között. Szeretnénk olyan termékeket létrehozni, melyek képviselik mindazokat a fantasztikus történeteket, amiket gyermekkorunkban Tardon magunkba szívtunk. Az idézet édesapánktól származik, szüleinknek köszönhetően Tardon nőttünk fel olyan asszonyok mellett, akik már akkor is nap mint nap hímezték a szebbnél szebb mintákat. Szeretnénk visszaadni mindazt a szeretetet, amit tőlük kaptunk. Nagyon fontos számunkra, hogy fellendítsük a falu és a környék gazdaságát, próbálunk minél több alapanyagot is ott beszerezni. A felelősségteljes vásárlás népszerűsítése is céljaink közé tartozik.

 

Az ismert művészek (Nagy Ervin, aki ráadásul a férjed, Péterfy Bori, Pálmai Anna, Gerlóczy Márton) odaadó részvételétől csak még gazdagabb a Matyodesign.hu. A szövegek, képek gyönyörűek, sugárzik belőlük az “ügy” szeretete, ez nagyon ritka. A téma ilyen erős, vagy valóban, ennyire szerelem-gyerek a Matyodesign?

Én azt hiszem, mindkettőben van igazság. A téma rendkívül fontos, hiszen társadalmi vállalkozás a matyodesign, nem az volt az elsődleges prioritás, hogy üzleti vállalkozást fejlesszünk.
A matyodesign csapata a családunk, a hímzők közül többen is gyermekkori dadáink. Mi tényleg a matyó rózsa mellett cseperedtünk, és a vállalkozás ötlete is egy családi születésnap alkalmával született meg. Tard az egyik otthonunk.

Kicsit tudnál mesélni arról, hogy zajlik a munka a varróműhely falain belül? Valódi falusi körülményeket képzeljünk el, hímzés közben történeteket mesélő nénikkel, vagy ennél azért 21. századibb a művelet?

Az asszonyoknak annyira természetes tevékenység a hímzés, hogy nincs szükség varróműhelyre. Ezt úgy képzeld el, hogy Erzsi kimegy a kertbe répát ültetni és csirkéket etetni, aztán a szabadidejében kézbe vesz egy varrót, és hímez. Nemcsak a felszínen autentikus minden egyes matyodesign termék. Minden darab egyedi, nincs két egyforma, hiszen mindegyik kézzel készül, és őszinte szeretettel.

liliputi_matyo_csatos_hordozoAz együttműködés előtt hallottál a Liliputiról?

Igen. A kislányomnak, Lolának többször vásároltam tőletek.

Mi a története a Matyodesign-Liliputi kollaborációnak?

Az terv az volt, hogy készitünk egy olyan hordozót, ami egyedi és kézzel készült minta van rajta. A mintát és annak szineit együtt álmodta meg a két csapat. Ez jól sikerült és azóta további termékeken is visszaköszön a tardi nénik keze munkája. 

A Liliputi elkötelezett híve a kötődő nevelésnek, hordozásnak, a gyerekek szárnyalni hagyásának. Te mennyire érzed magadénak ezt szellemiséget? Teljesen. Lolát nagyon gyakran tettük hordozóba, a testi kontaktust nagyon fontosan tartom, nemcsak baba korban. Ki kell alakuljon a teljes bizalom ahhoz, hogy a gyerekek aztán bátran merjék kipróbálni magukat mindenben, merjenek elindulni, hogy megismerjék a világot, nem beszélve arról, hogy milyen csodálatos érzés két szabad kézzel rendelkezni.

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?