A csodálatos anyatej

Ha úgy vesszük, a kisbaba etetése viszonylag egyszerű dolog. Megfelelő gondozás és orvosi ellenőrzés mellett nagy valószínűséggel megfelelően fog fejlődni a gyermekünk, akár szoptatjuk, akár tápszerrel tápláljuk, és egy anyának sem szabad szégyenkeznie, ha nem sikerül anyatejjel etetnie a kicsinyét! Ez fontos. Az viszont vitathatatlan, hogy az anyatejnek bizonyos tulajdonságait egyetlen tápszer sem tudja reprodukálni, hisz azt az anyák teste egyénileg, a saját kisbabájuk igényei szerint állítja elő.

Nem csak kiegyensúlyozott táplálék, ennél sokkal több: az anyatej tökéletes arányban tartalmazza a fejlődéshez szükséges tápanyagokat és felvértezi a kicsiket a betegségekkel szemben, hisz tele van antitestekkel, amik erősítik a baba védekezőképességét azokkal a betegségekkel szemben, amiken Te, az édasanyja már átestél.

Tehát, ha a babád találkozik egy vírussal, ezáltal te is, a tested pedig elkezd antitesteket termelni, ami az anyatejen keresztül eljut hozzá, így biztosítod számára a védelmet. Azért ez elég menő, nem?

Kutatások támasztják alá, hogy a szoptatott csecsemők kevésbé fogékonyak a betegségekre és ha mégis elkapnak valamit, hamarabb túlesnek rajta, a személyre szabott ‘orvosságnak’ köszönhetően, amit az édesanyjuk biztosít számukra.

Többek között ezek azok a fantasztikus tulajdonságok, amiért az Internet Népe felkapta a fejét erre a laborban készült felvételre, ami egyenes adásban mutatja be nekünk az anyatejet működés közben.

Ez a fotó alátámasztja, hogy mindaz, amit eddig hallottál a természet ezen csodájáról, IGAZ.

Anyatej Petri-csészében

Anyatej Petri-csészében. Kép forrása: (Vicky Green, babble.com)

Vicky Green, első éves biokémia hallgató (South Devon College, Paignton, Egyesült Királyság) posztolta a Facebookra a fotót, ami kilenc Micrococcus Luteus baktériumot tartalmazó Petri-csészét ábrázol.

A lány mindegyik csészébe cseppentett egy kis anyatejet – volt, ami egy 15 hónapos baba anyukájától származott, és volt, ami pedig egy 3 éves kisgyerek édesanyjától.

Nem fog meglepetést okozni, az eredmény elképesztő.

A Petri-csészék kerületén egytől egyig ott volt a baktérium, azonban a középső részen, ahová az anyatejet tette, nem volt kimutatható, mivel az anyatej elpusztította!

Green azt írja a magyarázatban: “Ahol a fehér pöttyöt látjátok, oda kétféle anyatej mintáját csepegtettem. Látjátok körülötte az átlátszó területet? Ott a tejből származó fehérjék elpusztították a baktériumot!”

Február 6-i publikálása óta több, mint 16 ezeren lájkolták és 15 ezernél is többen osztották meg a képet.

Nem véletlenül: sokat hallani az anyatej jótékony tulajdonságairól, mégis más, amikor az ember a saját szemével látja a tényeket.

Vicky Green azt is megosztotta, hogy következő vizsgálatának a kolosztrum (a sárgás immunbomba, az előtej) lesz a tárgya.

Arról is írt, hogy ezt a kísérletet elvégezte e.Coli és MRSA baktériumokkal is, ugyanezzel az eredménnyel.

Erről a sztoriról eszembe jutott az az egetrengető tanulmány 2010-ből, ami kimutatta, hogy az anyatej egy bizonyos összetevője, az ún. HAMLET több mint 40 féle rákos sejtet képes elpusztítani.

Ez nem csak azért kulcsfontosságú, mert alátámasztja, hogy a szoptatott csecsemők miért védettek a rákkal szemben, hanem azért is, mert a kutatók azon dolgoznak, hogy a HAMLET izolálható legyen az anyatejből, ezáltal a rák különböző fajtáinak kezelésére lehessen használni.

Green kísérletében az is megfogott, hogy nem egy korai, újszülött anyatejet vizsgált, hanem egy totyogós és egy óvodás korú gyermek táplálékát.

Olyan anyaként, aki mindkét gyerekét hosszasan szoptatta, különösen jó volt ezt látni, mivel az ember sokszor találkozik azzal a kijelentéssel, hogy az anyatej csak az első pár hónapban fontos igazán.

Szoptatás

Itt a bizonyíték – rengeteg egyéb mellett – hogy a hosszan szoptatás számtalan előnnyel bír a gyerekre nézve, hogy az anyatej nem válik vízzé egy bizonyos idő után, sőt, áldásos hatását később is ugyanúgy kifejti, ezért igazán fontos.

Úgyhogy köszönjük Vicky Greennek, hogy megosztotta ezt velünk! Gyönyörűen bemutatja az anyatej csodálatos erejét, és azt, hogy az anyák teste mi mindenre képes a kisbabájuk védelméért!

Forrás:
https://www.babble.com/parenting/viral-image-breast-milk-petri-dish/
Wendy Wisner írása

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?