7 ok, amiért szuper a mosható pelenka

Esküszöm, korábban azt gondoltam, én aztán soha, dehogy fogom sikálni a pelust. Nem fogok turkálni a kakában és amúgy is, az extra mosás tuti nem környezetkímélőbb, mint az eldobható. Na, hát innen indultunk. Most pedig bőszen írom a listát, hogy miért vagyok mosható pelenka hívő. 

1. Van ugye az alapvető környezetvédelmi ok: Nem dobok ki naponta plusz kb két kiló szemetet, ami csak hosszú-hosszú évek alatt bomlana le. A pelenkás kor végéig kb másfél tonna pelenka szemetet termel egyetlen baba. Ráadásul a pelenka veszélyes hulladéknak minősül.  És egy pelenka kb 150-200 év alatt bomlik el. Belegondolni is durva. És hiába hittem, hogy külön kell mosni, ez téves, hiszen a kakifogó papírral kidobom a wc-be a barna medvét, a pelust kiöblítem és megy a többi ruha közé, moshatom együtt mindennel. Mosótojást használok, öblítőt nem, szóval erre sincs gondunk. 

Photo 2016. 04. 21. 18 17 572. Ott a takarékossági oldala: Csak egyszer kell megvennem, és ha okosan vásároltam, akkor még a tesó(k)nak is jó lesz, de ha nem kellenek már, akkor el is tudom adni és visszajön a rá költött összeg egy jó része. A mosható pelenka piac iszonyúan pörög! 

3. Az egészségi szempont sem elhanyagolható: Nem lesznek benne 100 fokosak a kisfiam golyói és nem is pirosodik olyan könnyen a popsija, hiszen sokkal jobban szellőzik, mint az eldobhatós. 

4. Gyakrabban cserélem a pelust. Oké, ez nem tűnik vonzónak, de a kicsi szempontjából nagyon is az. Mert hiába tartja szárazon a popsiját az eldobhatós, gondoljunk bele, vegyszereknek “köszönhető” és hiába száraz a popó, mégis a saját termésében csücsül órákon át, az semmiképp sem egészséges. A mosható sem tocsog, nem feltétlenül ázna át, ha sokáig hagynám rajta, hiszen szuper, pihe-puha nedvszívó betétek vannak, inkább azért cserélem, mert nyilván jobban lehet érezni a nedvességet. És száraz vagy sem, az az egészségesebb, ha gyakran cserélünk pelust. Photo 2015. 07. 19. 13 35 22

5. Mióta mosom a pelenkát, azóta tudatosan figyelek, hogy rendszeresen mossam a szennyest, hiszen nem végtelen a pelus készlet. Szóval az átállás óta nincs felhalmozódott szennyes halom sem. 

6. Nem kell popsikrém, mert szépen szellőzik a pelus, maximum fogzás idején van szükség néha valami kencére, de amúgy szebb a gyerek hátsója, mint valaha. 

7. És akkor ott az esztétikum: Szégyen, nem szégyen, de imádom, hogy kétszer akkora benne a popója, és mini Kim Kardashianként riszálja, amikor szalad.
A csodás színekről és mintákról nem is beszélve, ami azért nem elhanyagolható szempont, most, hogy jön a nyár és az egy-szál-pelusban flangálások ideje.

A mosható pelenka király. Ennyi. 

Hozzászólások

Hozzászólások

6 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Zsu (8 év)

Nahááááát…… úgy el vagyok maradva, mint a 6.20-as gyors. Őszintén bevallom, hogy sosem találkoztam a mosható pelenkák ezen változatával. Az én “agyamban” még a régi-régi-régi….. sőt mégrégebbi textilpelenkák halmozódnak :) Node!…végigolvasva a cikket, azt mondom: – IGEN ! ez tényleg nem jár nagyobb nyűggel, ugyan olyan egyszerű, mint az eldobható. Szóval lemaradtam….. de mindig tanul az ember. Nálam beérkezett az a bizonyos 6.20-as gyors :)O

avatar Gábor (8 év)

Sziasztok. Kakifogó papír,nedvszívó betét…..? Sok mosás. Akkor azért itt is keletkezik mellékes szemét. Illetve mosószer,víz,energia. Ne legyünk bigottak az is előállítódik valamilyen áron. Az egyenleg tehát közel sem bizzosan olyan szép mint amilyennek látszik.

    avatar Liliputi (8 év)

    A kakifogó papír olyan, mint egy vastagabb wc papír, lebomlik. A nedvszívó betét pamutból, vagy bambuszból készül, de vannak, akik házilag varrják meg régi lepedőkből, törülközőkből. A pelust a többi ruhával együtt is lehet mosni így nem kell gyakrabban mosni, illetve számtalan környezetbarát mosószer létezik. Első blikkre igen, felmerülnek ezek az aggályok, de kis utánaolvasással kiderül, hogy bármennyi ökológiai lábnyoma is van a mosható pelenkának, nem összemérhető az eldobható okozta kárral, ami eleve veszélyes hulladékként van számontartva… :/

avatar Maroann (8 év)

Régóta szemezek a dologgal de senki sem mondta még el h mit és mennyit vegyek. Megéri-e még vajon egy 9 hónaposnak beruházni rá? Üdvözletem!

avatar Emese (7 év)

Iget, a “mit”,azaz milyen típust, az engem is érdekelne. Illetve szép, hogy kétszer akkora a feneke, de nekem az volt az aggályom, hogy arra miféle ruhát húzok? Direkt nagyobb méretet?
Vajon ez segít a későbbi szobatisztává válásban egyébként?
Előre is nagyon köszi a válaszokat!

avatar Emese (7 év)

A kakifogó a wc-be megy akkor? Anyatejes fosival is működik? :)

Hogy tetszett?