Egy egyedülálló anya vallomásai III. – 10 tipp a túléléshez

’Egyedül nem megy ’van az a dal, ugye ismerős? Na de van olyan, hogy márpedig nincs más mód, mennie kell. És bizony leleményesnek kell lenni. Íme 10 tipp tőlem, mivel lehet néha könnyebb, ha az ember lánya egyedül kell, hogy szembenézzen az anyaság kihívásaival.

  1. Photo 2015. 10. 12. 10 17 481 : először is : ‘Take it easy!’ avagy ‘Csak könnyedén!’

Van az úgy, hogy az ember eltervezi, mi lesz a napi program,  és persze aztán az élet közbeszól. Na igen, ez gondolom nem csak az egyedülálló szülőknek ismerős. Szalad a háztartás, menni kellene már a postára, jó lenne már hajat mosni. Ha ezeken stresszelünk, akkor annak a gyerek issza meg a levét. Szóval nagy levegő, kicsit lazábbra vesszük a tempót, minden megvár.  Tévedés ne essen,  nem azt mondom, hogy nagy ívben tenni kell rá, csak inkább jusson eszünkbe az,  hogy senki nem fogja a szemünkre vetni, ha egy nappal később megy az a mosógép.

  1. 2 : Néma gyereknek az anyja se érti a szavát (és itt most nem a gyerek-gyerekre gondolok)

Egyedül nem könnyű, nagyon nem. Jobb esetben vannak barátok, szülők , nagyszülők, akik sajnos nem gondolatolvasó jedik és segíteni is csak akkor tudnak, ha szólunk. És bizony ez nem ciki, hidd el, mindenki szívesen segít, ha csak egy bevásárlásról van szó, akkor is.

  1. 3 : bevásárlás 21. századi anyuka módra

Nagy átlagban most már minden nagyvárosban házhoz szállítanak a boltok. Így ha mondjuk beteg a gyerek és nincs kit megkérni, hogy segítsen kicsit azzal, hogy elmegy pelenkát venni,  uccu neki, irány az internet. Ugyanez eljátszató akkor is , ha esetleg napok óta nem sikerült már meleg ételhez jutnod és a kihalás veszélyeztet.

 Jótanács a hétköznapokra : érdemes beszerezni egy banyatankot is ( értsd:  kerekes bevásárló-kocsi), ha esetleg végre sikerül kijutni a lakásból, ne szakadjunk meg.

  1. 4 : A babahordozó a legjobb barátod

De komolyan, vannak olyan napok amikor egyszerűen semmivel se sikerül lekötni a gyereket, gondolok itt a jó kis fogzós napokra vagy a szeparációs szorongás miatti nyűgös időkre. Ilyenkor a legjobb, ha berakod a hurciba és lám azon nyomban megnyugszik anya is, baba is. Bónusz tipp: érdemes  zenét hallgatni mellé, az eltereli a figyelmet.

  1. 5 : Mese

Na igen, én is azt mondtam, hogy igen,  én az a szülő leszek, aki a gyereket legalább 5 éves koráig a tévé közelébe se engedi. De amíg nem töri rám egyszerre 8 nagymama az ajtót, addig sajnos nekem is ez a legjobb módja annak, hogy nyugiban megengedjem a fürdővizét.

  1. 6 : Fürdetést könnyítő módszerek

Itt ugye az az eset áll fent, hogy nincs aki fürcsi közben a kezünkbe adja mondjuk a tusfürdőt, így érdemes olyat választani a babának, ami pumpás. Plusz a két törülköző is jól jöhet,  mikor kivesszük a kisbabát a vízből.

  1. 7 : Találkozz más anyukákkal

Nagyon könnyű becsavarodni, főleg télen amikor az időjárás miatt nehéz kimozdulni. De már szerencsére vannak elég jó bababarát helyek, sőt ha nincs anyuka ismerősöd, rengeteg anyuka csoport van a facebookon, és akár egymáshoz is át lehet vinni a csemetéket. Ez nagyon jó mert egyrészt te is kicsit átváltasz anyarobotból, újra emberré, sőt babucinak is, mert megismer más kisbabákat is.

  1. 8 : Ha már Facebook, akkor baba-mama kérdezz-felelek csoportok

Valljuk be őszintén, senki nem születik ősanyának. Vagy legalábbis nagyon ritka.  És nem mindig sikerül kiigazodni a hozzátáplálási kalamajkán, vagy éppen a baba éppen aktuális alvási szokásain. Jó ezt megkérdezni , tapasztalatot cserélni.

  1. 9 : Ne csak a babád, hanem a saját egészségedre is figyelj

Az anyaság bizony normál esetben is az a munkahely ahol nem lehet beteget jelenteni. Na de ha egyedül neveli a gyerekét valaki, akkor bizony duplán nem lehet.

  1. 10 : Néha mozdulj ki gyerek nélkül

Kell egy olyan ember mindenkinek, akira rámeri bízni a gyereket, még ha csak annyira, hogy elmenjen a boltba vagy valami. Ha csak 20 percre, de akkor is. Mindkettőtöknek jót fog tenni.  Bár a bónusz szerintem minden túlzás nélkül, a havi egy szabad este. Aranyat ér….

 

Lenne még millió praktika, ami a mindennapjainkban előfordul,  de akkor nagyon-nagyon hosszú lenne ez a lista.

Egyébként visszatérve az elejére,  akárhányszor elmesélem a történetünket, segít a feldolgozásban és elgondolkodtat a jövőn, ami egyébként sokkal ijesztőbb néha , mint a történtek.  Mert embert nevelni a gyermekünkből, na az az igazán nagy feladat.

Az elején azt hittem, megkeseredett, mizantróp ember lesz majd belőlem , aki képtelen mások felé nyitni,  és hogy ez majd kihat a babámra is, de szerencsére egy boldog kis család lettünk mi ketten., és az én lelkivilágom is kezd a helyére kerülni. Rengeteget mosolygunk, és próbálom úgy nevelni, hogy ne tűnjön fel a különbség.  Boldogság van na…:)

Összegezve, nagyon köszönöm, hogy megoszthattam az életemből ezt az részt, még ha nem is volt egy leányálom, de lehet hogy most épp valakinek pont a mi történetünk kellett, hogy erőt adjon. Mi nők nagyon erősek vagyunk, nemhiába mi hozzuk világra a gyerekeket. Legyen ez a zárás…

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar kriszti (8 év)

nagyon tetszett a történeted még sírtam is olyan megható volt :'(

Hogy tetszett?