10 tévhit az otthonszülésről

Második babámat otthon szültem, miután az első szülésem véletlenül orvos nélkül, csupán a szülésznő jelenlétében zajlott beavatkozások nélkül, egy olyan kórházban, ami változatlanul működött annak ellenére, hogy felújították, a kórtermeket összevonták, munkások jártak ki-be, a családtagokat meg csak a folyosón lehetett fogadni a frissen szült nőknek. Akkor eldöntöttem, ha ez a szülés, akkor legközelebb egy olyan helyen szeretném, ahol nem uralkodik ekkora káosz. Mondjuk az otthonunkban.

Sajnos tapasztalatból tudom, hogy itthon ez sokak fejében egyenlő a felelőtlenséggel, az életveszéllyel és az önzőséggel. Több családtagom, ismerősöm furcsa értetlenséggel, félelemmel állt a tervezett otthonszülésünk előtt. Viszont kivétel nélkül minden kétkedő revidiálta nézeteit, amint megvilásodott, hogy mit jelent pontosan. Ez mindig így van. Addig vannak ellenérzések, míg közel nem kerülünk egy új szituációhoz. Egy ismerős vagy családtag példáján keresztül részesévé válunk és ezáltal az ismeretlenből egy kicsit sajátunk is lesz. 

Otthonszülés víz alattKép forrása: popsugar.com

Álljon hát itt 10 tévhit az otthonszülésről. Jó volna végre eloszlatni a ködöt erről a rémhírekkel átitatott fantasztikus dologról. Talán akkor a sok megbélyegzés helyett jobban megértjük és meghallgatjuk azt, aki ezt az utat választja.

1. “Az otthon szülés illegális!”

- NEM IGAZ! Ma Magyarországon léteznek engedéllyel rendelkező, otthonszülésre szakosodott bábák, akikkel lehet tervezetten otthon szülni. Legálisan. Törvényesen. A magyar egészségügy által elfogadottan.

2. “Veszélyeztetik a baba életét az otthonszüléssel.”

- Alacsony rizikójú várandósság esetén lehet otthon szülni, tehát nem szülhet bárki otthon! Magyarországon az otthonszülést 2011 óta rendelet szabályozza, amely kimondja, hogy milyen feltételekkel lehet otthon világra hozni egy babát. Ezek a feltételek a várandósság lefolyására, a baba fejkörméretére, betegségekre, 20 percen belül elérhető kórházra és egyéb körülményekre térnek ki. És bizony vannak kizáró okai az otthonszülésnek, ilyen például egy előző császármetszés,  vagy elsőszülő anya betöltött 40. életéve.

(A rendelet előtt is voltak a bábák által felállított szabályok és kizáró okok.)

3. “Aki otthon szül, az nem jár terhesgonozásra, nem látja orvos.”

- Ez így ebben a formában nem igaz! Minden kismamának vezetnie kell a kiskönyvét, meg kell jelennie a kötelező vizsgálatokon. Az otthonszülés feltétele többek között egy 36-38. heti ultrahang, ahol a baba elhelyezkedésétől és fejkörméretétől teszik függővé, hogy végső soron alkalmas-e az otthon szülésre/születésre.

A bába valóban nem orvos. Magyarországon és a világ többi országában is, aki bába, Egészségügyi Főiskolán szülésznő szakon szerzett diplomát, ahol az intézményi, kórházi szülés levezetését tanítják. Ahhoz, hogy valaki otthonszülést kísérjen, bába-tanoncként egy olyan bába mellett kell tanulnia, aki jártas az otthonszülésben. 

4. “Aki otthon szül, az önző, felelőtlen és nincs tisztában a döntése súlyával.”

- NEM! Aki otthon szül az nem csupán a véletlen műve, nem lehet meggondolatlanul belevágni. (Persze az is előfordulhat.) Az otthonszülés fontolgatása alatt a kismamának fel kell keresnie egy bábapraxist. Itthon jelenleg négy bejegyzett működik. Az otthonszülés előtt a párok egy intenzív, egy hetes felkészítő tanfolyamon vesznek részt. Itt részletesen szó esik a várandósságról, a vizsgálatokról, a szülés szakaszairól, a bába és segítők szerepéről, a gyermekágyról, az újszülöttről, a szoptatásról. Befejezésképpen pedig az anyák és apák a tanfolyamon résztvevő családokkal a belső félelmekről, érzéseikről beszélgetnek, azokról, amik esetleg befolyásolhatják, talán akadályozhatják a szülés menetét. Ez a beszélgetés általában meglepő módon megnyitja az egymásnak ismeretlen embereket is, sőt, az apukák is aktívan beszállnak a beszélgetésbe, ami nagyon sokat segít bizonyos gátakat feloldani. 

Ezután a szülő nő személyesen is találkozik minimum két alkalommal a bábával még a szülés előtt.

Tehát az a tapasztalat, hogy az otthonszülők sok esetben — apukát is beleértve — nagyon körüljárják a témát, részletesen tájékozódnak a szülésről és úgy általában a várandósságról.

Otthonszülés víz alattKép forrása: METRO.co.uk

A bábák megfigyelték, hogy sokszor azért érnek ki késve a szülésekre, mert későn értesítik őket, mivel a szülők olyan szinten felkészültek és ismerik az épp zajló folyamatokat, hogy biztonságban érzik magukat, így aztán a bábáknak a legvégső esetben szólnak csak. Van is egy kifejezés erre: a bábák emiatt gyakran “lepénylesőbe” jönnek, vagyis a lepény megszületésekor csatlakoznak csak a szüléshez.

5. “Az otthonszülők, mint régen a parasztnők, megszülnek a mezőn, vagy a kertben, a higénia teljes hiányában.”

- Igen, akár ez is előfordulhat, hiszen a szüléshez az anyukára meg a babára van persze leginkább szükség, bárhol is vannak. De leginkább az jellemző, hogy van egy terjedelmes lista, amit be kell szerezni a szüléshez. Ezek a kellékek a kényelmet és higéniát szolgálják. Ezért van az, hogy a szülés után pár órával, mikor az anyuka zuhanyozni megy, majd befekszik a bábák által felhúzott tiszta ágyba, a szülésnek már nyoma sincs a lakásban, csak egy szuszogó kisbaba mutatja, hogy bizony megtörtént.

6. “A bába nem orvos és nem végez vizsgálatokat szülés közben.”

- NEM ÍGY VAN! Ugyanúgy vizsgálja a méhszájat, hallgat szívhangot és burkot is repeszt, ha kell és persze tanácsolja a kórházba menést, ha valamiért azt látja jónak. Ugyanakkor sok esetben a vajúdás alatt a szülő nő állapotából kikövetkezteti a méhszáj állapotát és a vajúdás szakaszát. Nem avatkozik bele a már megindult folyamatokba. Nem készeríti bizonyos testhelyzetbe a nőt. NEM VEZETI, HANEM KÍSÉRI A SZÜLÉST. Az otthonszülésnek nincs feszes idő korlátja, tágulásra megadott idő limitje. Van ugyan egy népi bölcsesség, hogy “ne várd meg kétszer felkelni a napot”, szóval, ha több naposra nyúlik a vajúdás, lassú változásokkal, be szoktak menni a kórházba.

7. “Az otthonszülés titkosan zajlik. A kórház és a nőgyógyász tudta nélkül.”

- Nem igaz. A 36. héten a várandós nőknek egy háttérintézményt kell választani, ami fogadja őket, ha valamiért a bába vagy az anyuka úgy dönt, hogy kórházba kell menni. Az intézmény, így az orvos is legkésőbb a 36. héten értesül az otthonszülés tervéről.

8. “Az otthonszüléskor nincs jelen orvos.”

- De! Egy biztosan: a gyerekorvos, aki még aznap, ha minden rendben van, még akkor is 24 órán belül minden esetben kiérkezik a babához, megvizsgálja. Ellenőrzi a szoptatást is és igazolást állít ki a születés tényéről, amivel aztán a polgármesteri hivatalban lehet anyakönyveztetni a babát 10 napon belül.

9. “Az otthonszülés veszélyes.”

- Nem veszélyesebb, mintha kórházban történne. A külföldi statisztikák azt mutatják, hogy a tervezett otthonszüléseknél az alacsony rizikójú első szüléseknél azonos, a többedik szüléseknél pedig mérhetően kevesebb komplikáció adódik otthon, mint kórházban. Hollandiában az otthonszülések aránya 30%. Dániában az összes szülés 80%-a otthon vagy független születésházakban zajlik, az USA-ban 6%, Németorszában 5% Magyarországon nagyjából 1 %, Svédországban viszont kevesebb mint 0,1%.

 10. “Az otthonszülők egy szekta tagjai, akik mindenkit meg akarnak téríteni.”

- Nonszensz! Aki az otthonszülést választja, pontosan ugyanolyan megfontolás alapján dönt, mint aki a kórházat vagy az orvosát választja: egy helyet, ahol biztonságban érzi magát és a babáját. Van, akinek ezt a saját otthona és a családja jelenléte nyújtja. Mivel a biztonság egy szubjektív dolog, mindenkinek mást jelent, de nagy hatással van a vajúdás és szülés folyamatára. Az otthonszülők a szabadon választás jogát szeretnék. Megbélyegzés és stigmák nélkül. Ne szüljön mindenki otthon, de mindenki szüljön biztonságban. 

OtthonszülésKép forrása: METRO.co.uk

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?