Bajnok az akadályfutásban, bajnok a hordozásban – Interjú Tóth Ádám Spartan Race bajnokkal

Második lánya születése után nem sokkal csatlakozott a Liliputi csapatához Tóth Ádám magyar Spartan Race versenyző, aki nem csak az extrém futásban, de a hordozásban is bajnok!
De hogy mi is az az extrém akadályfutás, hogyan lehet egy ilyen sportot családapaként űzni, no meg persze, hogy mit szól mindehhez a felesége, arról Ádámot két edzés között jól kifaggattuk! :)

Tóth Ádám Liliputiban

- Mióta sportolsz és hogyan kezdődött ez az egész az életedben?
Én egy sokat mozgó gyerek voltam, (vagyok) akinek le kellett kötni valamivel az energiáját. Először a harcművészet felé vettem az irányt. Ez egy nagyon jó alapot adott az életemnek. Utána jött a tájékozódási futás. Itt jött az ötlet, hogy kitörök. Valami olyat csinálok, amit sokan nem tudnak vagy nem akarnak. Szerettem volna kiemelkedően jó lenni abban, amit szeretek.

Menet közben találkoztam az akadályfutással. Megtetszett és mondhatni átváltottam. Ezt is, azt is egyszerre csinálni lehet valahogy, de úgy éreztem, hogy valamire fókuszálnom kell. Nagyobb kihívást és lehetőséget láttam az akadályfutásban és maradtam ennél a sportnál.

- Nők vagyunk, nézd el nekünk, de nem mindenki tudja, hogy mégis mit jelent pontosan az, hogy extrém akadályfutás?
Futás, terepfutás különböző pályákon. Ezek lehetnek természetes és mesterséges akadályokkal nehezített pályák. Képzeljetek el mondjuk egy katonai akadálypályát, ami nem elég, hogy terjedelmében, bejárható távokban óriási, de extrém, mert tele van nehezebbnél nehezebb akadályokkal!

- Miért ezt a sportot választottad?

A pálya mindig egy kicsit új. Mindig egy kicsit kiszámíthatatlan. Van, hogy nem tudni mi vár ránk menet közben. Van, hogy tudjuk, de így is meglepetésként ér amikor odaérünk. Van benne valami plusz amit át kell élni. Amit nem lehet elmondani, jól átadni. Ezt meg kell tapasztalni! Elképesztően jó élmény!

- Nem hangzik egyszerű sportnak! Milyen felkészülést igényel ez a műfaj?
Összetett felkészülés szükséges. Erősnek kell lenni és közben ügyesnek is. Itt nem elég, ha csak jól futsz. Itt nem elég, ha csak nagyot tudsz ugrani. Itt mindent jól és jókor kell csinálnod. Ehhez sok gyakorlás szükséges.

- Hol és hogyan készülsz fel a versenyekre?
Az alap felkészülés a futás. Nagy része a versenyeknek a távolság leküzdése.

Ezen felül erősítéssel kell rá készülni. A másik része az akadályok sikeres végrehajtása. Itt erőre és technikára is szükség van. Ezt megfelelő termi edzés keretén belül, akadályspecifikusan lehet gyakorolni. Tehát ha van egy fal (egy palánk) amin át kell menni, akkor azt értelemszerűen egy palánkon célszerű gyakorolni. :)

- Hogyan képzeljünk el egy ilyen extrém versenyt?
Általában azt lehet tudni, hogy kb mekkora lesz a táv. Ennyi.

Pl.: 5+km, ez azt jelenti, hogy lehet 5,2 km, vagy lehet 8,6km is. Többnyire az akadályok ismeretlenek. Nem tudni milyen akadály várható és nem tudni, hogy hol. Rajt után, menet közben derül ki minden.
Vannak olyan versenyek, ahol megvan előre a pályarajz és megvannak az akadályok is, hogy mire, mikor lehet számítani. Ebben az az izgalmas, hogy bár tudod, hogy mi vár rád, fogalmad sincs, hogy hogyan fogod tudni megcsinálni!
Minden pálya más, minden pálya külön kihívás. Ez (is) extrém benne! :)

Tóth Ádám Spartan versenyen

- Van egy gyönyörű feleséged és két lányod! Hogyan oldod meg a felkészülést munka és család mellett? Lehet ezt a sportot “főállásban” űzni?
Én lennék a legboldogabb, ha „profi” lehetnék. Ha ebből lehetne megélni. Pl.: megtett kilométer után kapnám a fizetésem, vagy sikeresen végrehajtott akadályok után. Úgy érzem, nem lenne gond! :)
Szoftvertesztelőként dolgozom. Emellett 3-an várnak haza. Feleségem és két kislányunk. Mindig előre „naptárazni” kell, mi-mikor-hogyan fér bele. Mikor nem vagyok otthon, mikor edzem/versenyzem.
A szabadidő is egy program, az nem jár csak úgy. Ha egyszerű lenne, mindenki megcsinálná.

- Mennyi időt tudsz így a családoddal tölteni?
Teljesen változó. Van, hogy reggel eltudok oviba menni a nagyobbik lányunkkal, majd délután is érte tudok menni és az egész délutánt, estét együtt töltjük a családdal. De van olyan is amikor MÉG alszanak amikor elindulok és MÁR alszanak amikor hazaérek. Próbálom úgy összehangolni az életem, hogy vagy reggel vagy este tudjak családi életet élni.

A hétvége is változó. Van, hogy együtt a család végig (nem ez a leggyakoribb) de van, hogy ellépek egy fél napra edzeni/versenyezni, vagy olyan, hogy péntektől vasárnapig nem vagyok itthon egyáltalán, mert távoli versenyre utazom.

- A csajok hogyan támogatnak? Elkísérnek a versenyekre?
Közelebbi rendezvényekre szoktak ők is jönni. Én ennek különösen örülök, ha ott vannak a körülöttem. Távolabbra nem érné meg eljönniük, mert sok az utazás és játszani nem kell elutazni a világ végére.

Családi támogatás nélkül ezt egyébként nem lehetne csinálni. Nagyon sokat köszönhetek feleségemnek. Nélküle nem tartanék itt!

- Miben könnyíti meg az életeteket a hordozás?
Anya az első. Ezt nekem nehéz volt megemésztenem. A múlt a hasban, a jelen a cicin.

Ezen felül Apa: pelus csere, fürdetés egy része, büfiztetés, altatás sétával. Ezek a főbb, általános szerepeim most.
A Liliputi hordozó egy csoda számomra. Ha megyünk bárhova akkor alapfelszereltség. Most a rugalmas hordozókendőt használjuk Lénivel. Felkötöm és már velem is van. Megragadok minden lehetőséget, hogy konkrétan együtt tudjunk lenni. Hiszem azt, hogy ennél közelebb nehezen tudnám magamnál tartani menet közben. Nagyon jó érzés, ha ott figyel vagy (az esetek nagy részében) ha ott alszik rajtam. 

Tóth Ádám családjával

- Mint profi sportoló, mit mondasz? Lehet hordozóval sportolni?
A hordozást nevezhetjük sportnak is. Én kitaláltam, hogy nem simán sétálok csak vele. Bár a gyerek alapból plusz súlyt jelent így magában a hordozásban is el lehet fáradni. De csináltam már olyat, hogy egyszerűen egy lépcsőházban sétáltam vele fel, le és fel majd le. Kb. nettó 2 órát lépcsőztem. Utána nem volt gond nekem sem az alvással! A kíváncsiskodó szomszédoknak viszont nehéz volt elmagyarázni, hogy most mit is csinálok pontosan…

- Milyen áldozatokkal jár ez az életmód?
A legnagyobb kincs az idő. Ez sok időt igényel. Direkt nem mondom, hogy sok időt vesz el. Mert nem elvesz, csak másképp ad. Mindig optimalizálni kell, mindig priorizálni kell. Szép szavak…Okosan kell csinálni és akkor jut is marad is.

Amit hiányolok, azok az emberek körülöttem. Sok helyre nem jutok el mert most más a fontos. Vannak, akik megértik és elfogadják és vannak akik nem. Sajnos, vagy nem sajnos az emberek lemorzsolódnak körülöttem.
De én választottam, ezt választottam.

- Mennyire drága ez a sport?
Ez relatív. Az én helyzetemben mondhatom, hogy a közeli versenyek férnek bele a családi költségvetésbe. A távolabbi versenyek drágábbak, mint ahogy azt a takaróm engedné.

Egyre több meghívást kapok rendezvényekre. Ezeken örömmel veszek rész.
Folyamatosan keressük a támogatókat/szponzorokat, akikkel együttműködve új kapuk tárulhatnának ki mindkét fél előtt. Bőven van még ebben lehetőség.

- Szeretnéd, hogy a gyerekeid is élsportolók legyenek?
Szeretném mindenképp, hogy sportoljanak. Úgy érzem ez a javukra fog válni. Nem erőltetek semmit. Majd csinálják azt, amit szeretnének, ahogy szeretnék. A lényeg, hogy valamit rendszeresen mozogjanak.

Hogy konkrétan élsportolók legyenek-e? Ez egy nehéz kérdés. Látom, hogy mennyit kell beletenni. Bármi legyen is a választásuk, mindig ott leszek mögöttük. A sport szeretetére, tiszteletére és alázatára nevelem őket.
Egy ismerősömtől idézek: „A sport őszinte.” Ebben nagyon sok minden benne van, ami az élethez kell!

Tóth Ádám Spartan versenyző

- Mi az, amiért a legjobban megéri ezt az egészet csinálni?
Mert szeretem. Egyszerűen szeretem. Az egész életem része a sport, már ezért megéri.

A legjobb talán, amit kapok; a visszajelzések. A közösség ereje. Ez nagyon jó, nagyon motiváló számomra.

- Mik a céljaid? Mi a következő kihívás? Hol versenyzel legközelebb?
A következő verseny most szombaton lesz. A Spartan Race Világbajnokság Kaliforniában, a Tahoe-tónál.

Utána még anyagi kérdés, hogy mi fér bele. Lehetőség van. Meglátjuk!

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?