Mitől lesz jó és kényelmes a formázott hordozó?

Vajon mi lehet az oka, hogy van, akinek valóban szinte újszülött kortól használható egy derékpántos eszköz, míg mások a többhónapos babájukkal sem tudják mindenki kényelmére beállítani? Az alábbiakban ehhez szeretnék segítő kezet nyújtani.

Formázott hordozónak nevezzük mindazon babahordozó eszközöket, amik nem kendők. Ez igazán egyszerűen hangzik, ugye? Ezen a kategórián belül a Liliputinál találunk csatos hordozókat és mei taiokat. (A Lili-Tai is egy mei tai típusú hordozó például.)

Ezek mindegyike a használatot kívánja megkönnyíteni, ám a formázottsága, varrásai okán sokkal körülhatároltabb, kinek lehet méretben jó, de az is fontos, hogy ezzel együtt kényelmes is legyen!

Na de mitől lesz jó vagy éppen kényelmes?

A baba szempontjából:

❤️méretben passzol
❤️a légutai szabadok
❤️körülöleli a babát, azaz megtámasztja teljes hátfelületen, nem laza sem fent, sem lent
❤️térdhajlatig (és nem tovább) támaszt, de a lábszárait szabadon tudja mozgatni
❤️benne a fejlettségének megfelelőpozíciót felvenni, és azt az eszköz meg tudja támasztani

Lilitai
A szülő szempontjából:

❤️megfelelően teljesen feszesre tudja húzni derékban és vállon is ( Liliputi csatos hordozó vállpántjánál, ha a biztonsági gumigyűrűt használod a teljesen behúzott vállpántokon még az is rövidít.)
❤️párnázott és rásimul a törzsére, és a baba hordozása közben is a helyén marad
❤️kényelmes, nem nyom vagy vág, biztosítja a szabad mozgást és a természetes testtartást

Mivel a fentiek csak akkor derülnek ki, ha felpróbáljátok a hordozóeszközöket, így mindenképpen próbát, kölcsönzést szoktam javasolni, pláne ha csecsemőt szeretnétek formázott eszközben hordozni, hiszen rengeteg apró tényező lehet, ami a fenti alapvetéseket befolyásolja. Ami a jó hír, hogy az esetek majdnem mindegyikében a baba belenő ezekbe, azaz, ha most, pláne a jelenlegi járványsújtotta helyzetben ez nem megoldható, hamarosan lesz olyan nagy, hogy biztosan jó lesz rá, ha most még nem passzol tökéletesen.
Sokszor előfordul az is, hogy a rövid, bolti vagy hordozóklubos próba során szuperül beállítják rátok a hurcit, aztán otthon mégsem stimmel – ennek is megvannak az oka, szeretnék néhány általánosan előforduló példával szolgálni, mire kell figyelni. (Jelenleg virtuálisan tudunk tanácsot adni a Liliputi Facebook csoportban.

csatoshordozo

 

Nagyon fontos, hogy az évszaknak és a későbbi használatnak megfelelő öltözékben próbáljatok. Sokszor, főleg télen előfordul, hogy kezeslábasban, bundazsákban, több réteg ruhában kiválóan passzol a csatos ,(ez általában a mei tai köthető pántjai miatt a csatosokra jellemző) otthon egy pólóban és bodyban pedig nagynak bizonyul. Sok csalódást elkerülhettek, ha erre figyeltek. Ha tudtok, kölcsönözzetek, használjátok sokféle helyzetben, akkor biztosan sikerül kitapasztalni, megfelel-e nektek!
Számíthat a mosható pelenka használata is, egy nagy csomag a nadrág alatt segít kitölteni az eszközt, így viszont hamarabb túllóg a combcsont a body szélén, s kevesebb ideig jó a szélesség. Ugyanígy szobatisztulás után hirtelen újra jó lehet a babára, pedig nem is ment össze…

Elöl hordozva az anya mellei segítenék kitölteni a bodyt, minél nagyobb a kosárméret, annál hamarabb marad feszes a baba hátán a body (és bizony van, hogy emiatt a beállítások háton nagynak bizonyulnak majd, hiszen ott mindenki egyformán egyenes)
Háton hordozásnál számíthat a hátszélesség is, hiszen minél deltásabb valaki, annál nagyobbat kell a babának terpesztenie, hogy átölelhesse a combjaival. Ezért bizonyulhat egy anyára passzoló beállításnál a body szélessége apa hátán túl szélesnek.

És éppen ezek miatt nagyon nehéz megmondani, ki mikortól tudja használni a csatost vagy a Lili-Tait. Látatlanban (mi, hordozási tanácsadók) a legszigorúbb ajánlásokkal élünk a biztonságot és a hordozásban részt vevő felek mindegyikének egészségét felelősen szem előtt tartva, de minden apró körülmény és ismeret árnyalhatja ezt a képet, hiszen megoldandó élethelyzetekről, folyton alakuló kis és nagyobb emberekről van szó, a hordozásban semmi nincs kőbe vésve. Van, amikor valamelyik összetevő elsődlegessé válik az előválasztásban és mindig akadhat olyan, ami ideiglenesen nagyobb súllyal esik latba a többinél. Fontos azonban , hogy informáltan hozzunk döntést, hiszen mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyermekeinknek.

Gerhát Petra ClauWi hordozási tanácsadó és speciális tanácsadó

Linkek:

Liliputi csatos hordozó, mit rejt a doboz? – Unboxing

Liliputi csatos hordozó használata (elöl és háton hordozás)

Lili-Tai – Elöl hordozás

Lili-Tai – Háton hordozás

A hordozásról

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?