Laza és feszes izomzatú baba 1. rész – hordozási tanácsadó szemmel

Viszonylag gyakori jelenség az újszülöttek körében az izomtónus-eloszlási zavar, mely lehet időszakos vagy  tartósabb kezeléseket igénylő is. Akár laza izomzatú a babánk,  akár feszesebb, hordozni mindkét esetben szabad, sőt még segíthet is a megfelelő terápiát kiegészítve.

De mi a legjobb egy hypotón izomzatú babának?

Az újszülött csecsemők élettanilag laza izomzattal születnek, az első hónapokban képtelenek a törzsük saját erőből való megtartására. A babák méhen belüli elhelyezkedése,  mérete, egyes szülészeti beavatkozások következményei azonban olykor feszesebb izomcsoportok kialakulását is eredményezheti. Ugyan az első lehetőség sokkal inkább feltűnő a friss szülők számára, sőt valamennyire számîtanak is arra, hogy bizonytalan  a babák törzstartása, éppen ezért sokszor az “erős” kisbabák diagnózisa várathat magára.

Amennyiben nem szimpla élettani hypotóniával állunk szemben, azaz a baba az első heteket követően is laza izomzattal bír, érdemes az alapvető, kezdeteknek megfelelő ajánlások szerint hordozóeszközt választani az izmok mozgás általi megerősödéséig, azaz:

  • Függőleges pozícióban a teljes törzset pontról pontra megtámasztó hordozókendőben
  • Egy rétegben vezetve a babán a szövött vagy szövött karikás kendőt ( kenguru kötés, batyu kötés vagy karikás kendő. A kötések a linkre kattintva láthatóak)
  • Bugyros (azaz amiben a baba a szülő testalkatától függetlenül felveheti a fiziológiás pozíciót) kötésmódot választani.

 karikasapa3

Ez a fiziológiás póz újszülöttek esetében a terpesztett guggoló lábtartás (TGL), amikor a baba térdei enyhe, derékszög körüli helyzetet egymással bezárva a csípője (köldöke) magasságáig megeltek, combjuk teljes hosszban alátámasztott és a lábszárai egymással párhuzamosak. Amennyiben a hypotónia oka izomtónus-eloszlási zavar vagy csípőrendellenesség (pl ficam), én kifejezetten a fentieket ajánlom a lehető legszűkebb terpesztéssel, komolyan véve a kendőszárak legalàbb 10-13 apró sàvban való feszesre húzásàt és a fej legszélesebb pontjáig való megtámasztást. Attól függően ugyanis, hogy a laza izomzat melyik testtájakat érinti, kompenzálhat a baba teste felesleges mértékben megerősödő egyéb izmokkal (a szakemberek kevert izomtónusnak nevezik ezt).Ha szükséges bármilyen eszköz egy esetleges csípőtájéki eltérés korrigálására a manuálterápia mellett vagy helyett, akár ortézis vagy kengyel viselése, úgy a babahorodzó eszköz az orvos kifejezett utasítása nélkül semmiképpen nem helyettesítheti azt a hordozás ideje során! 

 

Akkor se vedd le a babáról, ha a szomszédnak hasonló(nak tűnő) helyzetben bárki ezt ajánlotta! Mutasd meg a saját hordozód, kötésed a kezelőorvosnak, egyeztessetek arról, hogy mit tud, mert elképzelhető, hogy a végén te is pozitív választ kaphatsz a szakembertől – de a szomszéd, és a hordozási tanácsadó sem orvos, nekik nem kompetenciájuk ebben dönteni vagy állást foglalni. Az viszont, hogy ezekben az eszközökben lehessen a terápiás viseletben hordozni, igenis lehetséges, a változatos kötésfajták ezt szinte kivétel nélkül lehetővé teszik, a spec végzettségű hordozási tanácsadók ebben segítségedre lehetnek.

 

Folytatjuk..addig olvasd el a gyógytonászunk cikkét a témában.

Gerhát Petra

Speciális hordozási tanácsadó

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?