Négy fal közé zárva?

Négy fal közé zárva

 Az előző generáció még szentül hitte, hogy a kisbaba az első hat hetet kizárólag a lakásban képes átvészelni egészségesen. Ez a hiedelem sajnos tovább él, és sok mai anya is szobafogságban sínylődve lesi az ablakon túli életet, a napsütést, a csicsergő madarakat, a langyos szellőt.

 Réka karikás szemmel, kétségbe esve néz rám. Sorolja, hogy mennyire megdöbbentette a gyermekágyas időszak káosza, tervezhetetlensége, a nem alvás, az izgalmak, a százféle tanács. És ráadásul még ki sem teheti a lábát a lakásból. Még két hét van hátra. Pedig megőrül azért, hogy végre sétáljon egyet a parkban. Megkérdezem, mire kell várnia két hétig. Hát, hogy kivihesse a babát – mondja, – hiszen, ha hamarabb viszi, akkor baj lesz. Beteg lesz. Elkap valamit.

Na, álljunk csak meg! Vegyük át még egyszer, mitől is lesz valaki beteg!

Megfázik! Túl meleg van? 

Beszélgetésünk pillanatában a hőmérséklet pontosan ugyanolyan volt kint, mint a szobában.  Természetesen ez nem mindig jellemző.  De mi történik, ha valóban hideg van? A babák tényleg könnyen le tudnak hűlni, a hideg ellen védekezni kell. Két hetes korban ugyanúgy, mint hathetes kortól. Ha olyan mostoha az időjárás, vagy túl meleg van,  hogy az anya maga sem szívesen indulna el, nem menjen sehova a kisbabával. De, ha szép idő van, vágjon neki. A legjobb, ha hordozókendőbe teszi a kicsit. Ha még úgy érzi, hogy jobb, ha apa cipel, hiszen a szülés és a tejbelövellés testi hatásai még nem „támogatják” a hordozást, akkor hordozza a picit apa. Ha már anya is jól érzi magát hordozás közben, hát vigye a babát ő.

Elkap valamit!

Réka és AdélSéta közben a legnehezebb elkapni valamit egy csecsemőnek, kivéve, ha séta alatt a tömegközlekedési eszközön való utazást értjük…  A szabad levegőn kis koncentrátumban vannak jelen a kórokozók. Arra is kicsi az esély, hogy a babát idegen nénik, bácsik, kisgyerekek fogdossák, leköhögik, vagy letüsszögik. Ezzel szemben a lakásban nagy számban fölvonuló látogatók komoly bacikoncentrációt tudnak kialakítani a szobalevegőben, és nagyobb eséllyel fogdossák, puszilgatják a kicsit, aki igazán csak a familiáris (családi) kórokozók elleni védelemmel bírnak. (Ami már valaha is megtámadta az anyát, az ellen a placentáris keringéssel illetve az anyatejjel eljuttatja a védőanyagokat a babának. Ami a Nyírségből érkező Aranka nénit támadta meg, az ellen a baba nincs védve.)  Séta közben tehát kisebb az esély a fertőzésre, mint a négy fal közé zárva.

Elfárad!

A baba a világon a legjobban olyan körülmények között tud aludni, amelyek a magzati korban vették körül. Ott mi is volt? Zaj, mozgás, meleg. Ezt mind biztosítja a séta a parkban. Az otthon nyűgös babát elég bedugni a hordozókendőbe, vagy a jól kibélelt babakocsiba, és az első sarok után már mély álomba merülve zötykölődik. Ő biztosan nem fog elfáradni. A gyermekágyas anya még könnyen elfáradhat. A sétát tehát az ő igényei szerint kell alakítani. A baba köszöni, jól bírja. Sőt!

Hozzászólások

Hozzászólások

2 hozzászólás

szólj hozzá
avatar vera (9 év)

A hat hetet én nem a baba miatt tartottam be, hanem magam miatt, és nem is azért mert nekem jól esett. A népi hagyományban ugyanis azért van a hat hét, hogy az anyuka minél többet feküdjön, hogy amíg a méhe húzódik össze, addig a szervezete pihenjen-regenerálódjon, ami a hosszú távú egészségmegőrzés, és a szülés előtti egészséges állapot visszaállítása miatt fontos. Én hittem ebbe, és nekem megérte. Utána kendőztünk sokat :)

avatar Nati (9 év)

Nagyon hasznos a cikk! :) Unokahúgom szinte még a napfénytől is védve volt! Most már, hogy nagyobb boldogan viszik közösségbe. A múlt héten voltak itt: https://www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw Nagyon jól érezték magukat! :)

Hogy tetszett?