Hogyan hordozzak?

Elöl, háton, vagy csípőn?

 

Elöl hordozni körülbelül 5-7 kilós súlyáig tudod kényelmesen babádat, azt követően egyre fárasztóbbá válik, mivel a derekad izmainak folyton kompenzálnia kell az előre húzó súlyt. A csípődön tudsz nagyobb súlyú babát is hordozni, de hosszabb távon ez is kényelmetlen lehet, a baba testének növekedése a mozgásteres is leszűkítheti és a gerincedet is óvhatod azzal, ha egy idő után életvitelszerű háton hordozásra váltasz.A hátadon szövött kendőben, batyu kötésben akár újszülöttet is vihetsz, lili-taiban és csatos hordozóban a felsőtestüket önállóan és stabilan tartó babád már biztonságban hordozhatod.

Amikor a babák megtanulnak távolra fókuszálni (babától függően átlagosan 3-6 hónapos kor között), egyre inkább érdeklődővé válnak a külvilág iránt is. Némely baba ezt egyértelmű mozdulatokkal jelzi, kihajol a hordozóból vagy kezeivel igyekszik eltolni magát a felsőtestedtől, hogy minél többet lásson. Mivel az egészséges babahordozás egyik alapvető pontja az, hogy kifelé fordítva nem hordzunk – azaz a baba mellkasa minden eszközben és esetben a szülő testével érintkezik -, ez az a pont, amikor érdemes hordozási pozíciót váltani, csípőn és háton elég teret biztosítunk számukra ahhoz, hogy a világot felfedezzék, illetve immár menetirányban szembesülnek a különböző mozgásformákkal is, mely idegrendszeri érésüket és mozgásfejlődésüket is elősegítheti.

 

Kifelé inkább ne!

 

Ennek több oka is van. Az első és legfontosabb, hogy ez a pozíció káros a gerincének, és a medencefejlődést is kedvezőtlenül befolyásolja, hiszen természetellenes homorításra készteti a baba testét. Másrészt egy baba kezdetben a szülein keresztül ismeri meg a világot (a szülei arcmimikáját, szívdobbanásait, rezgéseit észlelve), ezért szüksége van a hordozó személy közvetlen kapcsolatára. Ha kifelé fordítjuk, az megterhelő lehet neki, ráadásul lehetősége sincs visszafordulni és bebújni a biztos védelmet nyújtó szülő mellkasához.
 

Kenguru?


Már sokszorosan bebizonyították, a kifelé hordozás anatómiai és pszichológiai veszélyeit, de a kengurugyártók továbbra sem vesznek tudomást róla. Ne tévesszen meg, hogy sok embert látsz így hordozni, sajnos a köztudat lassan formálódik
És még van egy fontos különbség a kenguruk és a helyes hordozóeszközök között. A kengurunál a merev body nem képes a baba testvonalát követni, támasztani, a keskeny alj miatt pedig a baba teljes súlya a lágyékrészre összpontosul, ami szintén nem egészséges.


Az anatómiailag helyes tartás


Egy jó hordozó a babát mozgásfejlődésétől függően képes megtámasztani, azaz felsőteste teljes egészét, igény szerint a koponyát is, illetve lábait térdhajlattól térdhajlatig (erre mind a rugalmas, mind a szövött hosszú és karikás kendő, illetve a csatos hordozó és a mei-tai is képes).
Minden életkor és élethelyzet más, ahogy minden szülő-gyerek páros eltérő igényekkel rendelkezik. Éppen ezért nehéz az egyértelmű eszközajánlás, érdemes végiggondolni, melyik hordozó lehet a számunkra leginkább megfelelő ( MIBEN HORDOZZAK OLDAL)
Minél kisebb a babánk, annál inkább javasolt a fiziológiás testtartásra törekedni. A szövött kendővel, karikás kendővel és a rugalmas kendővel is meg tudjuk valósítani az alábbi pozíciót, mely újszülöttek számára is megfelelő tartást biztosít. Hordozás közben ezekben az eszközökben a babánk combja legyen enyhe terpeszben, térdei a köldöke magasságában. Ügyeljünk arra, hogy a lábszárai párhuzamosak legyenek, combcsontja és lábfeje szintén párhuzamosan álljon, ekkor kerül minden ízülete nyugalmi pozícióba. A kendő sávonként feszesre húzott anyaga ekkor nem csak támogatja ezt a testtartást, de a mi mozgásunk által enyhén masszírozza is a kis testet. Magasra emelt lábai elősegítik az emésztését, megszüntetik a hasfájást, a ringatózó mozgásunk menet közben pedig jó hatással van az idegrendszeri fejlődésére is.

 

Derékpántos eszközök

 

Ezekben (lili-tai, csatos hordozó) a baba combjai a derékpánttal vízszintesen fussanak, enyhe terpeszben, térdhajlattól térdhajlatig megtámasztva. Mindkét eszköz alkalmas arra, hogy a terpesz szélességét a baba növekedésének megfelelően állíthassuk, ellenőrizzük ezért rendszeresen a horodzó szélességének beállítását! Ha már egy ujjunk befér a body széle és a térdhajlata közé, érdemes állítani rajta.

 

A helyes technika


elsősorban a hordozókendőben fontos. Ez igényli a legtöbb gyakorlást is. Jó, ha van valaki, aki megtanítja a helyes kötéseket, illetve érdemes ellátogatni egy hordozókendő tanfolyamra. A mei-tai megkötésnek is vannak trükkjei, de azt képről, leírásból is könnyen elsajátítod. A csatos hordozóknál, ahhoz kell némi gyakorlás, egyedül hogyan tudod a hátadra venni vele gyermeked, de ezt elsajátítva rendkívül egyszerű használatuk.