Hogyan hordozzak?

Elöl, háton, vagy csípőn?


Elöl hordozni körülbelül 5-7 kilós súlyáig tudod kényelmesen babádat, azt követően egyre fárasztóbbá válik, mivel a derekad izmainak folyton kompenzálnia kell az előre húzó súlyt. A csípődön tudsz nagyobb súlyú babát is hordozni, de hosszabb távon ez is fárasztó, és a gerincednek se tesz jót. Az idősebb – és ebből következően nehezebb – gyermekeket érdemes a hátadon hordozni, anatómiailag ugyanis így tudsz nagy súlyt, több ideig cipelni.
A babák kb. 4 hónapos koruktól intenzívebben kezdenek érdeklődni a külvilág iránt. Az elöl hordozási pozíciókból nehezebben látnak ki, a csípőn és háton hordozás lehetőséget ad nekik a teljesebb szemlélődésre. Ezért is célszerű elöl hordozásról csípőn és háton hordozásra váltani a baba 4 hónapos kora körül.


Kifelé inkább ne!


Ennek több oka is van. Az első és legfontosabb, hogy ez a pozíció káros a gerincének, és a medencefejlődést is kedvezőtlenül befolyásolja. Másrészt egy baba kezdetben a szülein keresztül ismeri meg a világot (a szülei arcmimikáját, szívdobbanásait, rezgéseit észlelve), ezért szüksége van a hordozó személy közvetlen kapcsolatára. Ha kifelé fordítjuk, az megterhelő lehet neki, ráadásul lehetősége sincs visszafordulni és bebújni a biztos védelmet nyújtó szülő mellkasához.


Kenguru?


Már sokszorosan bebizonyították, a kifelé hordozás anatómiai és pszichológiai veszélyeit, de a kengurugyártók továbbra sem vesznek tudomást róla. Ne tévesszen meg, hogy sok embert látsz így hordozni, sajnos a köztudat lassan formálódik.
És még van egy fontos különbség a kenguruk és a helyes hordozóeszközök között. A kengurunál a baba teljes súlya a lágyék részre összpontosul, ami szintén nem egy egészséges dolog.


Az anatómiailag helyes tartás


Egy jó hordozó a babát ülteti és térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja (pl. csatos hordozó, mei-tai.) Ha nem ülő pozíciót használunk fontos, hogy a hordozott teljes testfelületén támasztva legyen (pl. rugalmas kendő). Az általános, anatómiailag helyes hordozótartás úgy érhető el, ha a baba térde enyhén magasabban van a popsijánál, és közben széles terpeszben ül (terpesztő-guggoló tartás), vagy pici babák esetében, térdük egészen felhúzva, ún. békatartásban van.


A helyes technika,


elsősorban a hordozókendőben fontos. Ez igényli a legtöbb gyakorlást is. Jó, ha van valaki, aki megtanítja a helyes kötéseket, illetve érdemes ellátogatni egy hordozókendő tanfolyamra. A mei-tai megkötésnek is vannak trükkjei, de azt képről, leírásból is könnyen elsajátítod. A csatos hordozóknál, ahhoz kell némi gyakorlás, egyedül hogyan tudod a hátadra venni vele gyermeked, de ezt elsajátítva rendkívül egyszerű használatuk.