Törődj MAGADDAL – édesanyaként is!

Törődj magaddal…a lelki egészség világnapja kapcsán jutottak eszembe azok a mondatok, amiket édesanyáktól hallok nap mint nap.
„Nulla intim szférám van, még a mosdóba sem tudok elmenni egyedül!”
„Énidő? Az meg micsoda?”
„Már annak is örülök, ha a gyógyszertárba le tudok szaladni egyedül!”
„A férjem sokáig dolgozik, nem tudok elmenni jógázni, pedig most indul egy csoport.”
Ismerős mondatok?
Amikor a lelki egészségről beszélünk, jogos a kérdés, édesanyaként te hogyan, mikor tudsz törődni magaddal? Te mikor töltődsz?

Liliputi Babywearing Ltd.  https://www.liliputibabycarriers.com/

- A Liliputi Mama Kabátot viselheted gyermek nélkül is ;)  (szerk.megj.)

Van, hogy ha felteszem az édesanyának konzultáción azt a kérdést, „mondd csak, te mit csinálnál, ha most lenne szabad 30 perced?”- és néma csend a válasz. Ja, nem, a leggyakoribb válasz az, hogy „pakolásznék, elmosogatnék, beraknék egy mosást”.
Nem, nem, nem! Gondolj csak a nemrégen elhunyt Vekerdy tanár úr híres szavaira, tanítására:

„Könyörögve kérem az anyákat, hogy ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol. Nem lehet úgy háztartást vezetni, mint régen, amikor nagycsaládok éltek együtt, és amikor háztartási alkalmazottak voltak. Legyen rendetlenség a lakásban, legyen kedély az otthonban, lustálkodjon, pihenjen az anya.”

Pihenj, töltődj te is, törödj magaddal, hiszen a 0-24 órás készenlét a hét 7 napján nagyon lemeríti az embert! Csodálatos, ám fárasztó dolog az anyaság. Ismerek olyan anyukát, aki zsinórban 7 éve nem aludt át egyetlen éjszakát sem…
Mi kell ahhoz, hogy valóban kikapcsolj, töltődj, azaz minőségi időt tudj tölteni magaddal?

  • Párkapcsolati kommunikáció az igényekről, szükségletekről (kölcsönösen!)
  • Segítség bevonása (elfogadása, ha felajánlják, nagyon fontos).Naptárban rögzített időpont, amikor elmész otthonról, (vagy ha inkább otthon pihennél, megkéred a párod, vigye ki egy-két órára ő a csemetéket a játszótérre hétvégén.)
  • Elengedés pl. a maximalizmus, a megfelelési kényszer.
  • Prioritások felállítása. (Kedvenc példám, hogy ha megkérdezed a gyermekedet, hogy minek örülne jobban, a hatfogásos vasárnapi menünek vagy annak, hogy leülsz vele játszani az építőkockával/babával/kisautóval, szerinted mit felelne?)
  • Jó időbeosztás (Egyre több édesanyával dolgozunk azon, hogy a gyermekük alvásidejében NE végezzenek házimunkát, vagy csak minimálisat. Amit lehet, játékosan próbáljanak a kisbaba jelenlétében vagy nagyobb gyerekekkel akár együtt elvégezni. Ha a gyermek alszik, igenis teremtsenek maguknak egy kis saját időt: olvassanak, nézzenek filmet, telefonáljanak a barátnőjüknek.)

Remélem ez a néhány gondolat neked is segít abban, hogy megfogalmazd magadnak, mire is van szükséged a saját lelki egyensúlyod, jólléted megteremtéséhez, illetve megtartásához. Ha tudod, mire van szükséged, tervezd be, mikor csinálod, szervezd meg, hogy csinálhasd és ha belefogtál, végezd rendszeresen. Más nem teszi meg helyetted, tényleg! Vigyázz magadra, törődj magaddal édesanyaként is! Hisz ismered a mondást: abból tudsz adni, ami neked is van. Legyen szó türelemről, nyugalomról, jókedvről… és még sorolhatnám. De ezeket te is tudod, kérdés, a gyakorlatban mit teszel érte?!

 

Domokos Kata

www. domokoskata.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?