Szétnyílt hasizom és a hordozás

A rectus diastasis, vagyis a szétnyílt hasizom nem csak a hüvelyi úton szült nőket érintheti. A linea alba, azaz a hasfal izmait hosszanti úton záró kötőszövet a szülés időpontjának közeledtével minden nő testében ellazul, s nem mindenkinek erősödik később magàtól vissza. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a hordozással is fel kell hagyni. Gyakorlati útmutató következik, mely azonban a megfelelő kezelést nem helyettesíti, csak támogatja.

A line alba megnyúlása a méh növekedését követi a várandósság soràn. Optimális esetben a gyermekágyi időszak végét követően ezek az izmok ismét visszanyerik eredeti ruganyosságukat és helyreáll a belső szerveket megtámasztó funkciójuk is. Amennyiben ez nem történik meg, és köztük kitapintható nyílás marad a későbbiekben is, az komoly egészsègügyi és életvitelbeli problémákhoz vezethet. A hasfal izmai ugyanis éppen úgy tartóizom-funkciót töltenek be, mint a hátizmok és csak együtt képesek maradéktalanul működni. Ha a hasizom szétnyílik, az a terheshas megmaradásához, derékfájáshoz, a kismedencei izomzat gyengüléséhez, akár sérv kialakulásához is vezethet. Ha azt gyanítjuk, hogy szétnyílt a hasizmunk, szakember (RTM, Love Your Belly, MummyTummy oktató, erre szakosodott gyógytornász) segítségével diagnosztizálhatjuk. Ez esetben a megfelelő torna kiemelten fontos, hiszen a mindennapi tevékenységeinkkel vagy nem személyre szabott erősítő edzéssel is ronthatunk az állapotán. Hordozással is! Az alábbiakban igyekszem végigvenni az összes hordozási módot, amivel a személyre szabott gyógytorna esetén tehermentesíthetitek a hasfalatokat, miközben a babátok számára megadjátok a hordozás minden előnyét életkoruktól és mozgásfejlettségüktől függően, kompromisszumok nélkül.

Ha a hasizmot kímélni kell, az elöl hordozós időszak hosszát érdemes a minimumra csökkenteni.

Időre született, egészséges babát az első napoktól hordozhatunk hàton batyu kötésben, szövött kendővel. Ugyan a hasizom állapota az első hetekben még nem mérvadó, így valószínűleg a szétnyílás is később válik szembetűnővé. Amennyiben egy korábbi vàrandóssàg következménye a szétnyílt hasizom, és az új baba születése előtt nem sikerült korrigálni ezt, a hasfalat nem érintő kötésben és a test jelzéseire maximálisan odafigyelve lehet elöl hordozni kenguru kötésben, illetve elöl karikàsban. Ugyanez igaz akkor, ha a baba speciális igényei (pl koraszülés) miatt nem tehetjük azonnal hátra őt. Mivel mindkét helyzetben a hát felső szakasza illetve a vállak viszik a baba súlyát és a kendő kötege sem fut a hason keresztbe, ebben az időszakban sok pihenéssel, ülve-félig fekve hordozhatjuk babànkat. A csípőn hordozást ilyenkor lehetőség szerint kerüljük féloldalas izomterhelése miatt!


liliputi_szovott_kendo_ocean_breeze_5183

Szétnyílt hasizommal a  legszerencsésebb azonban a hàton hordozás, hiszen ilyenkor is a természetes, egyenes testtartásunkban hordozhatunk, miközben a baba súlya is a hátunkon oszlik el. A már említett batyukötés esetében ügyeljünk arra, hogy a lapos csomónkat oldalt kössük meg, ne a köldök vonalában! A lapos csomó önmagában egy kímélő találmány, hiszen alkamas arra, hogy a csomó a mozgás és a baba súlya hatására is fix maradjon, nem fog benyomódni a hasunkba és feleslegesen terhelni, nyomáspontot kialakítani.

batyu2

A Lili-Tai esetén is köthetjük két oldalra a lapos csomókat, így sem a vállpánt, sem a derékpànt csomói nem esnek az érintett területre!

A csatos hordozó hevedere két irányba mozgatja a csatot. Ha a derékpánt szabadon álló, párnás oldalára kerül és nem érintkezik a testünkkel közvetlenül, azzal is kíméletesebbek vagyunk magunkkal. Amennyiben a heveder is zavaró, és bizony sokszor érzékeny ilyenkor a has önmagában is, a pántrágókàt ráhúzva kicsit szélesíthetjük az általa érintett felületet. Mindig ügyeljünk arra is, hogy vízszintesen fussanak a derékpántok és a batyu előre vezetett szárai, hogy véletlenül se lazulhasson vissza a kötés a baba mozgàsa hatására. Kivètelt jelenthet nagyobb, már mászni-járni tudó baba esetén a batyu tibeti befejezése, mely segítségèvel a teljes hasfalat felszabadíthatjuk ( ez azonban a baba térdeire helyezhet nyomàst, amennyiben még nem éri át velük a teljes hátat, így csak a nagymozgásokat már gyakorló babához ajánlom).

Gerhát Petra

ClauWi  speciális hordozási tanácsadó

Olvasd el kapcsolodó cikkünket, amit Horváth Bernadett tréner írt 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?