Soha nem késő hordozni

Nagyfiúval később, 20 hónapos korában kezdtem el a hordozást. Egyrészt mert ekkor ismertem meg ezt a lehetőséget, másrészt praktikus okokból jó ötletnek tűnt. Babakocsit nem szerettem volna már használni, ahhoz már “nagyfiú”volt. Nagyrészt üresen toltam volna, és egyébként is tízpontos atlétikamutatvány totyogó után rohangálni, a mindenféle kavicsok, botok tologatására szimplifikált eszközzel. Értelmes távolságok megtételére viszont még nem volt elég kitartó, illetve az egyenes vonalon való mozgás sem erőssége egy ilyen korú felfedezőnek.

csatos6

Egy barátnőmnek volt egy, akkor már jól bejáratott Liliputi csatosa, kipróbáltuk, nem volt ellenállás, így rövid úton beszereztük mi is a sajátunkat. Így indult a hurcis karrierünk. Rengeteget túráztunk vele, majd észrevétlenül a mindennapok része lett. Gyakran került elő betegségek idején, vagy ha kudarcba fulladt az altatás. De nagyon jó szolgálatot tett olyan helyzetekben is, amikor nem épp higiénikus, vagy túl veszélyes lett volna szabadon hagyni a gyerkőcöt. Sokszor látom a klubban, hogy megkérdezik, érdemes-e még egy-egy hordozóeszköz beszerzése bizonyos korú gyereknél.

 

csatos4

Én azt vallom, a gondolatnak teremtő ereje van, így ha már megfogalmazódik egy édesanyában ez a kérdés, majdnem biztos, hogy ott tényleg szükség van rá. Mindamellett, hogy fizikai segítség a mindennapokban, érdemes megemlíteni a lélektani oldalát is. Képzeljük el, hogy a másfél éves totyogónk mindenféle leszúrt rittbergereket csinál az asztal tetején, hogy biztosan érzékeljük a jelenlétét. Két lehetőségünk van, járókába tesszük, és imádkozunk, hogy ne másszon ki, amíg behabzsoljuk a reggelinek titulált vacsoramaradékot. Vagy felvesszük tetszőleges eszközzel és hordozzuk, így megkapja amire vágyik: anya figyelmét, a két maradék szabad kezünkkel pedig harapnivalót barkácsolhatunk magunknak. Bármilyen szituációban jól jöhet, ez nem függ a gyermek korától. Így én arra buzdítanám a gondolkodókat, ne vívódjanak, mert ahogy szeretni, úgy hordozni sem késő elkezdeni sosem. 

 

Prekker Dóra

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?