Segítség, túl nagy a babám…vagy mégsem?

Az elhízás az egyik legnagyobb társadalmi probléma. Manapság már a gyerekek körében is egyre többen túlsúlyosak. De mi a helyzet a kisbabákkal? Egy pár hónapos baba is el tud hízni? Kell-e aggódni a fodrozódó “babaháj” miatt?

A “babaháj”

Teljesen jogos felvetés, hogy miért is létezik egyáltalán a “babaháj”? Felnőtteknél nem tartjuk előnyösnek a túlsúlyt egészségi szempontból, akkor a babáknál miért látjuk aranyosnak a kis hurkákat? A válasz erre az agy fejlődésében keresendő. Az agyunk kb. 60%-a zsír. Az idegsejteket borító mielinhüvelynek nagyon fontos szerepe van az ingerületátvitelben. Ennek felépítéséhez zsírra van szükség, ezért a babák, akiknek intenzíven fejlődik az agya az első egy évben “kéznél tartanak” jó sok zsírt ehhez a folyamathoz. Így tehát a “babaháj” létezése önmagában még nem túlsúly.

smart

Várandósság és a túlsúly

A magzat méhen belüli életének szerepe van a későbbi elhízás kialakulásában. Az anya súlya és a baba születési súlya között bizony van összefüggés. Pláne akkor, ha az anya túlsúlyos (BMI 25 felett) , dohányzik és/ vagy (kezeletlen) terhességi cukorbetegsége volt. Ilyenkor nem kell meglepődni, ha baba nagy súllyal születik. Ez még nem a csecsemőkori elhízás, nem születik senki túlsúlyosnak, de tény, hogy nagyobb az esély rá, hogy később lesznek súlyproblémái.

Táplálás

Egy kisbaba táplálása történhet  anyatejjel vagy tápszerrel. Az anyatej előnye, hogy igény szerint szoptatott babát hat hónapos korig nem lehet túletetni. A felesleg úgyis visszajön. Ha a baba akkor és annyit ehet, amennyit szeretne, akkor tudni fogja, hogy mennyi neki az elég és ha nem kell több tej, nem fog szopizni. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a tápszeres babák biztosan el fognak hízni. Lássuk Dr. Noreen Iftikhar tippjeit tápszerrel tápláló szülőknek:

- Mindig az előírásnak megfelelően készítsd el a tápszert! Ne hígítsd és ne is legyen sűrűbb!

- Ne adj gabonapépet a tápszerhez!

- Megfelelő méretű cumisüveget használj, ne legyen túl nagy!

- Ne használd a cumisüveget megnyugtatásra!

- Ne tegyél gyümölcslevet a cumisüvegbe! (6 hónapos korig nincs rá szüksége és utána is csak mértékkel)

- Figyeld a babád jelzéseit! Ha már úgy látod jól lakott, akkor nem kell meginni az egész cumisüveg tartalmát.

Ha ezeket szem előtt tartod, akkor nem valószínű, hogy a babád túlsúlyos lesz, normál ütemben fog fejlődni.

karikás kendö

Normál ütemben fejlődni

A normál fejlődésbe egy kisbaba esetén sok minden belefér. Vannak, akik az első 3 hónapban nagyon sokat gyarapodnak, ám amikor beindul a mozgásfejlődés, azaz elkezd kúszni-mászni, akkor ez a tempó lelassul. Vannak, akik szépen komótosan gyarapodnak és tökéletesen mutatják a tankönyvi példát, azaz fél éves korukra duplázzák meg a születési súlyukat. Az én babám már 3 hónapos korára megduplázta, ezért seperc alatt kinőtte a rugalmas kendőt.

 

Gyors kitekintés a Liliputi hordozóinak súlyhatáráról. Kattints a linkekre további információért. Minden Lilipuri hordozó egészségpénztárra elszámolható.

Rugalmas kendő:  9 kg-ig

Szövött kendő: Gyakorlatilag nincs súlyhatár. A hordozós kor végéig használható.

Szövött karikás kendő:  Hordozós kor végéig használható.

Lili-Tai: kb. 15kg-ig

Csatos hordozó: 20kg-ig

 

A rendszeres státuszvizsgálatokról talán ismerős lehet a percentilis görbe, de ennek felrajzolását és kiértékelését bízzuk szakemberre! Nemcsak a súly számít bele, hanem egyéb paraméterek is. Ne hasonlítsuk a babánkat mások gyerekeihez, de még a saját testvéréhez se! Nagy egyéni különbségek lehetnek és lesznek is a kisbabák között. Ha a védőnő, orvos nem fejezi ki aggodalmát a baba súlya miatt, akkor nekünk sincs okunk rá. Ne kezdjük el vízzel itatni vagy bármilyen más módon fogyókúráztatni a csecsemőt a gyermekorvos javaslata nélkül!

Olvasd el a témában:

Amikor számítanak a számok!

Hány kiló? Hány centi? Hány grammot eszik? Milyen gyakran eszik? Hányszor kel éjjel?

6 hónapos koron túl

Ha 6 hónapig csak szopizik a baba, illetve tápszer esetén betartjuk a fent említett szabályokat, akkor ebben az időszakban nem lehet csecsemőkori elhízásról beszélni. A probléma a hozzátáplálás megkezdésével szokta felütni a fejét. Nem mindegy, hogy mit kínálunk a babának, hogy mennyire szoktatjuk rá a kevésbé tápláló ételekre. A 6 hónapos kortól 2 éves korig tartó időszakban oda kell figyelni a baba táplálkozására és letenni az egészséges éeltmód alapjait. 

Zárásként lássuk Dr. Jay L.Hoecker tippjeit, hogy mit tudunk tenni mi szülők, hogy a babánk ne legyen túlsúlyos és így később se legyen gondja az elhízással:

- Ne hízzunk el túlságosan várandósan! Az ideális testsúlynövekedés 12-16 kg  

- Szoptassunk, amíg tudunk! Lehetőleg igény szerint 6 hónapig

- Ne használjuk kizárólag az etetést megnyugtatásra!

- Kerüljük a cukros dolgokat! Hozzátáplálás során ne adjunk szabad cukrot tartalmazó ételeket a babának!

- Ne nézzen képernyőt a baba! A médiahasználat 2 éves kor alatt megnöveli az elhízás kockázatát a mozgás hiánya miatt

Ezeket észben tartva kívánok mindenkinek sok-sok boldog hurkás, fodros babás pillanatokat! :) 

 

Megyeriné Rákóczi Dorina, azaz Dodó Sapiens

Kétgyerekes anyuka, bionikus mérnökből lett tudomány-kommunikátor
Weboldal: https://dodosapiens.hu/blog/

Insta: https://www.instagram.com/dodo_sapiens/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO4elkR6bANDwh5LWnp_0tA/

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?