Segítség, hasfájós a babám!

“Miért sír ennyit a babám? Biztos hasfájós.” -írják sokan a különféle baba-mama oldalakon, közösségi médiában. Természetesen érkeznek is a tanácsok ajánlások tonnaszámra a teáktól elkezdve a görcsoldókon át egészen a probiotikumokig. Valóban szükség van ezekre? Lássuk, mit mond erről a tudomány!

Hasfájós a babám…vagy mégsem?

Az újszülöttek nem “készen” jönnek a világra. Sok minden mással egyetemben a helyes bélmozgás is lassan alakul ki. Egy babának még minden új, ezért az is ki tudja borítani, ami nekünk már fel sem tűnik, vagyis maga a természetes emésztés testérzetei. Ezért az, hogy egy pár hetes baba megfeszíti magát időnként és szemmel láthatóan küzd a bélgázokkal, az még nem jelenti azt, hogy hasfájós. Mi, szülők és persze a környezetünk is nagyon hamar ki tudja osztani a diagnózist, ha egy baba küzd a “puki-büfi-kaki” fronton, ám valójában az újszülöttkori hasfájás (kólika) az orvostudomány szerint akkor áll fenn, ha:

  • Hirtelen, rohamszerűen kezd el erősen, sikításszerűen sírni a baba, látható ok nélkül és ugyanilyen hirtelen abba is marad.
  • A sírás naponta legalább 3 órán át tart (összeadva, nem egyhuzamban), hetente legalább háromszor előfordul és legalább egy hete fennáll.
  • Mindemellett a 3 hónaposnál fiatalabb baba jól fejlődik, tehát szervi oka nincs a sírásnak.

 

Mi okozza?

Mivel elég gyakori a kólika (a babák kb.30%-át érinti) ezért mindenkit nagyon érdekel a válasz. Pláne azért, mert bárkit érinthet: koraszülöttet, időre születettet, császárost, hüvelyi úton születettet, tápszerest és anyatejes babát is. Ám az a helyzet, hogy egyértelmű oka nincsen. Azt tudjuk, hogy a várandósság alatti dohányzás növeli a kialakulás esélyét. Ezért (sem) szabad dohányozni terhesen!  Tejcukor érzékenység és tejallergia is állhat a gyakori hasfájás hátterében, de ennek eldöntése orvosi kompetencia. Ha erre gyanakszunk, mert már mindent kipróbáltunk, akkor forduljunk védőnőhöz, gyermekorvoshoz. A bélflóra egyensúlyának felborulása vagy épp ki nem alakulása is okozhatja. A babák ugyanis (majdnem) steril bélrendszerrel születnek, ezért eltart egy ideig, amíg a bélflóra létrejön. Ha ebben a folyamatban zavar keletkezik, az bizony okozhat panaszokat. Felnőttek vastagbelére is igaz, hogy akkor működik jól, ha a “jó bacik” vannak többségben és kevesebb a “rossz bacik” aránya (erről ITT olvashatsz bővebben).

 

Tuti tippek

Természetesen mindenkinél működő tuti tipp nincsen. Igazából próba-szerencse alapon kell megtalálni a működő megoldást. A legtöbb esetben elég néhány praktikus tanács és nincsen szükség semmilyen gyógyszerre. Akár kólikáról van szó, akár “sima” hasfájásról a fájdalmat mindenképp a túlzott gázképződés okozza. Tehát mit lehet tenni azért, hogy a baba beleiben kevesebb gáz legyen és/vagy a bélmozgás is megfelelő legyen?

  • Táplálási tanácsok. Ha szopizik a baba, akkor érdemes több szoptatási pozíciót kipróbálni (személyes tapasztalat: miután váltottam nyugágy tartásra, sokkal kevesebbszer fordult elő hasfájás, mert tudott szopi közben büfizni a baba). Ha tápszeres, akkor pedig érdemes megfelelő szeleppel ellátott cumisüveget beszerezni. Mindkét esetben igaz, hogy nem érdemes megvárni, amíg a baba nagyon éhes lesz, ugyanis a mohó evés is növeli a lenyelt gázok arányát.
  • Segítsünk neki, hogy megszabaduljon a gázoktól! Büfiztetésnél úgy tartsuk a babát, hogy a pocakja a vállunknál legyen, két karja a hátunkra lógjon, így az enyhe nyomástól könnyeben jön ki, aminek jönni kell. Az is beválhat, ha az alkarunkon hasra fektetjük a babát. Továbbá képzett baba masszőrtől érdemes még tanácsot kérni.
  • Hordozás. Ha a babát magunkra kötjük, az több szempontból is hasznos segítség. Egyrészt függőleges helyzetben könnyebben jönnek ki a gázok, mint fekve és erre a szülő mellkasa, a testkontaktus okozta enyhe nyomás is rásegít. Másrészt az összebújás megnyugtatja a babát. Ez azért jó, mert stressz esetén lassul a bélmozgás, tehát minél inkább ellazul a baba, annál könnyebben szabadul meg a gázoktól. 
  • karikas10
  • Nyugodjunk meg! A fokozott szülői stressz is rátesz egy lapáttal a hasfájásra. Minél többet aggódunk, annál inkább feszült lesz a baba és így nehezebben fog tudni üríteni. Sajnos, nagyon könnyű ördögi körbe kerülni. Fáj a hasa-sír-mindent bevetünk-kimerülünk-stresszelünk-fáj a hasa és ez így megy tovább. Nem könnyíti meg a kezdő szülők életét az a tény, hogy napi 120 perc sírás teljesen normális dolog, így egy nem-kólikás baba is próbára teheti a stressztűrő képességünket. Ám  nagyon fontos kiemelni, hogy törekedjünk rá, hogy bármilyen technikával, de nyugtassuk meg magunkat. Nem szégyen segítséget kérni, sőt! Ezzel sokat tehet egy szülő a babájáért. Stresszkezelésben aztán végképp nincs tuti tipp, mindenkinek más válik be: a mozgástól elkezdve, a meditáción át, a légző gyakorlatokon keresztül egészen a párnába ordításig. 

 yo

Mikor lesz vége?

Az első hónapokban még nagyon végtelennek tűnnek a napok és úgy érezhetjük, hogy örökké a hasfájással fogunk küzdeni, de egyszer ennek az időszaknak is vége lesz. Legkésőbb 3-6 hónapos korra rendeződni szokott a babák emésztése és el szokott múlni a kólika is. Így az univerzális anya-mantrával kívánok sok erőt: elmúlik.

 

 

 Megyeriné Rákóczi Dorina, azaz Dodó Sapiens

Kétgyerekes anyuka, bionikus mérnökből lett tudomány-kommunikátor


Weboldal: https://dodosapiens.hu/blog/

Insta: https://www.instagram.com/dodo_sapiens/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO4elkR6bANDwh5LWnp_0tA/

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?