#MeToo

Kirobbant Amerikában a Weinstein féle molesztálási ügy, aminek hatására egyre többen állnak elő a saját történetükkel. Egyre többen írják ki a facebookon, hogy #Metoo, vagyis, igen, engem is ért valami féle abúzus az életben. És nem kell egészen a nemi erőszakig elmenni. Ha munkás utánad kiabál az utcán, ha egy buliban rácsapnak a fenekedre, ha hozzád dörgölőznek a tömött villamoson ÚGY, az már mind mind számít. Lassan úgy tűnik, nem igazán nőtt fel olyan lány Magyarországon az elmúlt 40 évben, akit ne ért volna valami féle attrocitás.
Liliputi Mini Csatos
Amin most változtatni lehet, az az emberek hozzáállása, hogy ne fordítsák el a fejüket, ha valamit látnak, hogy ne legyen ez a természetes, minden nő életének a velejárója. És hogyan változtathatjuk meg a jövőt? Úgy, hogy a gyerekeinket egészséges értékrendre tanítjuk. Nem csak a lányainkat, de a fiainkat is feministának neveljük. Megtanítjuk nekik, hogy a nők és a férfiak igenis egyenrangúak. Jó példát mutatunk nekik otthon azzal, hogy apa is mosogat, elpakolja a saját mosott ruháit, pelenkát cserél, ad absurdum vacsorát főz.
 
Már óvodában azt mondjuk a lányoknak, “Pistike csak azért húzta meg a hajad, mert tetszel neki.” A fiúknak meg, “Jaj csak azért húztad le a szoknyáját az udvaron, mert csinos? Nem baj!” De, baj! Ha tetszik neked, vigyünk neki egy szál virágot a kertből, vagy rajzolj neki valami szépet, vagy beszéljük meg a mamájával, hogy délután együtt menjünk a játszótérre. Ha puszit akarsz adni neki, kérdezd meg, és ha azt mondja nem, akkor azt tartsd tiszteletben. Igen, ezt már oviban meg kell tanítani. Ahogy azt is meg kéne tanítani a gyerekeknek, hogy ha valaki olyat csinál, ami nem jó neki, akkor szóljon, és komolyan vesszük, nem bagatelizáljuk el. Akkor sem, ha “csak” a copfját húzták meg a homokozó mellett.
Szerető család
Tanítsuk meg a gyerekeinket megvédeni magukat, hogy bízhatnak bennünk, elmondhatják, ha valami nincs rendben. Tanítsuk meg nekik már kiskorban, hogy a nem, az nem, és azt is, hogy tisztelni kell a másik testét, ahogy a sajátunkat is. Neveljük úgy őket, hogy a bók, az tényleg bók legyen, és ne szexista “vicc”. Tudatosítsuk bennük, hogy akaraterővel, kitartással és ésszel is lehet előre lépni az életben, nem a testük az eszköz ahhoz, hogy nagy karriert fussanak be. 
 
Közhely, nem közhely, de a kezünkben van a jövő. Rajtunk múlik, milyenek lesznek a felnőttek 20-30 év múlva. Ne hozzunk szégyent magunkra. Ne kelljen nekik is kiírni majd, hogy #metoo.
 

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Szabó Krisztina (6 év)

Remek írás, a pedagógusoknak is el kell olvasni! A szülők pedig vegyék ezt nagyon komolyan!

Hogy tetszett?