Merülés – a szülés utáni kórházi gyakorlatról

Merülés

Amikor az alvó nők felébrednek, a hegyek is megmozdulnak” (kínai közmondás)

Gyermeket hozni a Világra az egyik legcsodálatosabb és legmeghatározóbb dolog, ami egy nővel történhet. Hónapokig várni, gondolataink felében mindig körülötte járni, tervezgetni az új ember-palántával való együttélést izgalmas dolog. Felkészülünk a szükséges babaholmikkal, jó esetben a szülésről is megtudunk ezt-azt a nagy nap előtt.

De felkészülünk-e arra, hogy a szülés után közvetlenül mi fog történni? Egyáltalán fel lehet-e rá készülni?

A Békés Születés(é)ért Támogatókör és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistái és támogatói múlt szombaton nem kevesebbel, mint a pár fokos Kettős-Körös vizében való megmártózással demonstráltak (demonstráltunk ;) ) a jelenleg igen káros kórházi gyakorlatra felhívva a figyelmet. Sajnos még 2020-ban is gyakori az a szokás, hogy a kórházban született babákat pár percesen elviszik az anyjuktól; holott a fürdetéssel, méréssel, vizsgálatokkal várhatnának még, illetve utóbbiakat elvégezhetnék a babákon az édesanyjuk közelében is.

(Kattints a képekre, hogy teljes egészében lásd)

Merülés

Fotó: Seres József

merülés

Fotó: Seres József

Érthetetlen, hogy megannyi nemzetközi kutatás és tanulmány ellenére még mindig szembe jöhetnek olyan mondatok a kórházban, hogy “Biztosan Ön sem szeretné anyuka, hogy rászáradjon a kisbabára a vér meg a széklet, lemossuk gyorsan, rendben?”, vagy “Édesanya, ugye elvihetjük a babát, gyorsan megfürösztjük egy kicsit, hogy jobban érezze magát!”. Az ilyen kérdések, kijelentések azon túl, hogy nem tudományos alapokon nyugodnak, de önmagában retorikailag arra biztatják az épp (többszörös) szülővé vált családot, hogy kiadják a kezükből a kisbabájuk jogai felett való rendelkezést.

 Ahogy a 2019-ben megjelent szülészeti irányelv is kimondja:

a születést követő első órában nem ajánlott rutinvizsgálatok és beavatkozások végzése. Az újszülött mérése, vizsgálata, esetleg fürdetése legkorábban a második órában végzendők el. Ettől csupán akkor térünk el, ha az anya másként kívánja, illetve, ha az anya vagy az újszülött állapota miatt szükséges valamilyen beavatkozást vagy korábbi státuszvizsgálatot végezni. Az egészséges újszülött vizsgálata akár 24 óráig is halasztható, az első fürdetés pedig 24 óra utánra is halasztható. 

Rengeteg visszajelzés érkezik az ország minden részéről, hogy a WHO ajánlásai, és most már a magyarországi irányelv ellenére is kiveszik a kisbabájukat a kezükből az aranyóra (aranyórák) lejárta előtt, nem veszik figyelembe a fürdetéssel kapcsolatos egyéni igényeket. Éppen ezért az élő demonstráció mellett kiterjesztett kampány is indult, hogy a fizikailag távol lévő támogatóink is csatlakozhassanak a kampányhoz. Volt, aki Annabergből üzent: “Mert fontosnak tartom, hogy a kisbabák a megszületésük után, rögtön az anyukájuknál legyenek – ha minden rendben – és az aranyórát, egymás köszöntésében, felfedezésében és a megérkezésben tölthessék. Úgy gondolom, azt láttam, hogy a fürdetés, mérések várhatnak. Fontosabb a mély találkozás egymással. Ez a megérkezés.”

Merülés

 

Az anya-baba-család ismerkedésére szánt idő tiszteletben tartása nem kerül pénzbe, nem kíván felújításokat, akár holnaptól be lehetne vezetni minden szülészeten az országban. És mégis szerencse kérdése, hogy a lehető legjobb ellátásban részesülünk-e.

A mozgalom és a támogatókör alakulása óta ez volt az első olyan demonstráció, amely alkalmával a fizikai tűrőképességünket próbára kellett tennünk, de mindez nem tűnik nagy árnak, ha arra gondolunk, hogy az utánunk jövőknek; barátnőinknek, lányainknak, unokáinknak nem kell már ezt a harcot megvívni.

Mert hiszünk abban, hogy hatással lehetünk a jövő alakulásában.

Borsos Borbála

The Wrappin’ Geeks – Szenvedéllyel hordozva

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?