Látlak téged

Miközben az autómban várakoztam, megfigyeltem tegnap egy édesanyát. Nem tudta, hogy valaki figyeli… az arcán nem volt álarc, nem volt a külvilág felé mutatott “minden csodás” arckifejezés. Valljuk be, az anyaságnak vannak kemény pillanatai is. A babáját altatta. Az arcán és a mozdulatain látható volt minden nehézsége. A fáradtság, a kimerültség, az egyedüllét.

matyo

 

Csak figyeltem és elsírtam magam. Hangtalanul folytak a könnyeim, hogy tudom, mit érzel.. Tudom, hogy nem alszol éjjel, tudom, hogy a legjobbat próbálod tenni, legjobb tudásod szerint… és nincs a falu, hogy segítsen. Fáradt volt. A kis mackónadrágjában altatta a babát a játszótéren. Kicsit kócosan, kicsit meggörnyedve. Egy nagy faluban laksz, de senki nem lát téged. Ha oda is mennek hozzád, maximum megjegyzik de cuki baba, jó baba? Alszik? És stb… Lehet mindennap egyedül vagy, mert a párod dolgozik, te pedig mindennap helytállsz, legtöbbször valószínűleg egyedül. És naponta megkérdőjelezed magad, hogy vajon jó anya vagy-e?

Legszívesebben megöleltelek volna… aztán átfutott az agyamon, hogy talán megijednél, ha egy könnyes szemű nő hirtelen odalépne hozzád. Aztán az is átfutott rajtam, hogy mi van, ha csak a tükröm vagy és kivetítem rád az én kezdeti nehézségeimet és igazából te teljesen mást élsz meg… így nem mentem oda, hogy elmondjam, elég jó anya vagy, és szeretnélek megölelni, egy pár percre megtartani téged… mert te tartod a babát mindennap, de ki tartja meg az anyát? Ki az, aki kéretlen tanács nélkül csak jelen van és megtart téged, megölel és segít, ha kéred… vagy csak segít, mert észreveszi, hogy szükséged van rá. Ki emel és “ringat” téged, ha elfogyott az erőd? Mert nincs a “falu” aki segít, csak álarcos, fáradt emberek…

Szeretettel ölellek…

Márta

UI: Az én ideális világomban a nők összefognak és segítik egymást. Kis közösségemben ez meg is valósul. Tegyünk meg mindent, hogy ne bántsuk egymást, hanem inkább segítsük. Néha csak egy jó szó is elég. Te megijedtél volna, ha egy idegen hozzád lép, hogy segítsen valamiben?

sakk

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?