Korababák kendőben

Az embergyermek hordozásra teremtett, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A szülő testhőmérsékletének hőszabályozása, légzése, szívverésének üteme, légzésszabályozásra vonatkozó jótékony hatásairól számtalan tanulmány született, sőt, egy egész fejlesztő módszer is épül rá: a kenguruzás, mellyel a koraszülött babák életesélyei elképesztő módon javíthatóak. Amikor az idő előtt született babák állapota stabillá válik, s végre otthonukban lehetnek, a hordozás kiváló eszköz ennek folytatására.

Még egy időre született baba esetén is elfoghatja a bizonytalanság az embert, mivel tesz jót gyermekének, s ez kiemelten igaz, ha gyermekünk a vártnál korábban érkezik. A sok aggodalom mellett azonban szerencsére már Magyarországon is elérhetőek azok a módszerek, mellyel megkönnyítik a kisbaba adaptációját, segítik az édesanya értő és tevékeny részvételét újszülöttje első napjaiban-heteiben. A kórházak egyre inkább felkészültek arra, hogy a korai testkontaktust, bőrkontaktust, szoptatást támogassák, egyre több intézményben van lehetőségük a családoknak a kenguruzásra. Amikor hazatérnek otthonaikba, sokan bizonytalanok abban, vajon hordozhatják-e, s ha igen, akkor miben és hogyan hordozhatják koraszülött babájukat. Az alábbiakban összegyűjtöttem a főbb információkat, melyek megkönnyítik az eszközválasztást.

Elöl hordozás Liliputi® Szövött Kendőben

1500 gramm a határ, mely felett az alapvető biztonsági szabályokat betartva bátran hordozhatjuk kisbabánkat. Mivel az időre született újszülöttek csípője is éretlen, s ez kiemelten igaz a korábban érkező babákra, mindenképpen olyan eszközt válasszunk, mely a medencecsont fejlődését képes a baba fiziológiás adottságainak megfelelően támogatni. A csípőcsont és a medence érése a mozgásfejlődés következtében az első évben zajlik a legintenzívebben, ekkor csontosodnak össze a születéskor még porcos, könnyen elmozduló csontok. Figyeljünk arra, hogy babánk combjai körülbelül 60 fokos szögben, azaz nagyon enyhe terpeszben (igény szerint akár teljesen zárt lábakkal) nyíljanak csak, s térdei köldökmagasságban legyenek. Ezzel a pozícióval tehermentesül a baba medencéje és a törzs is. Azon hordozóeszközök, illetve kötések, melyek a baba testtartását a hordozó személy felsőtestétől teszik függővé, ez esetben nem jöhetnek szóba. A többrétegű szövött kendős kötéseket, formázott hordozókat (csatos, félcsatos, meitai) tegyük félre a későbbiekre, kengurut se használjunk, hiszen a túl széles terpesz és a lógó combok egyaránt megterhelik babánk ízületeit. A rugalmas kendő sem megfelelő, hiszen azt egyrészt több rétegű kötésekkel ajánlott használni, másrészt az anyagából adódó szorító érzés az arra fogékony babáknál stresszt idézhet elő. Válasszunk ehelyett olyan kötést, melyben a baba bugyorban helyezkedik el függőleges testtartásban, s testét egy rétegnyi, sávonként feszesre húzott keresztsávoly vagy gyémántsávoly szövésű hordozókendő támogatja! A hosszú szövött kendő esetén a kenguru és csípőkenguru kötésben, illetve karikás kendőben is tökéletesen megvalósíthatjuk a fentieket.

koraszülött baba hordozás

kép forrása: sheffieldslingsurgery.files.wordpress.com

Bár ezeket kötésleírásokból és videókból is el lehet sajátítani, én koraszülött babák esetén a szakirányú tapasztalattal és végzettséggel rendelkező speciális hordozási tanácsadóval való konzultációt szoktam javasolni (a koraszülött és egyéb fejlődési eltéréssel foglalkozó hordozási tanácsadók listáját itt találjátok: http://batyuklan.hu/kulonleges-hordozasi-igenyu-csaladok-segitese/). A személyes találkozás során a szülők a kötéseket gyakorlóbabával sajátítják el, s magabiztos tudással próbálhatják ki elsőre gyermekükkel. A hordozási tanácsadók ráadásul rendelkeznek kifejezetten erre a célra készült eszközökkel is, hiszen néhány gyártó már elérhetővé tett az átlagos szélességnél keskenyebb, úgynevezett korakendőket, melyek jobban képesek illeszkedni az apróbb testekhez. Ezek használatára alapvetően csak az első pár hónapban van szükség, így beruházni rájuk felesleges volna.

Kiemelten fontos a fentiek mellett, hogy a baba arcát minden esetben jól lássuk, stresszreakcióit észrevehessük, s ilyen esetben azonnal vegyük ki a hordozókendőből! Éppen ezért fordítsunk kiemelt figyelmet arra is, hogy ne csak a kötést, de a baba hatékony és gyors kivételét is gyakoroljuk. Stresszreakció lehet például a kékes vagy sápadt, elfehéredő bőr, a furcsa grimaszok vagy a hideg izzadság, de az emelkedett légzésszám és szapora pulzus, csuklás, vagy a görcsösen összeszorított izmok is erre utalhatnak.

 

Gerhát Petra, ClauWi hordozási tanácsadó, spec. hordozási tanácsadó

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?