Túrázás kisgyerekkel

Kislányom születésével nem hagytunk fel a hobbinkkal. Pár hónapos kora óta rendszeresen járunk túrázni. Most már 2 éves totyogó, de a Liliputi csatos hordozót mindig visszük magunkkal. A túrának nagy lendülettel és lelkesedéssel indul neki, de még hamar elfárad (sík, jól járható terepen már akár 2 kilómétert is tud sétálni, de a nehezebb helyeken, emelkedőknél max 500 métert bír) és felkéredzkedik a hordozóba, ahol a mai napig jókat alszik.  

Rövidebb és hosszabb kirándulásokra is megyünkAz alábbiakban írok néhány ötletet az ország több pontjáról, ahova gyerekkel, hordozóval bátran lehet menni. 

  • Dera-szurdok 

Pilisszentkereszt határánál található. Könnyű sétával fél óra alatt bejárható. Totyogóknak nem annyira járható, hordozós terep, de a szurdok végén tudnak kicsit futkározni, míg a felnőttek padon tudnak pihenni, enni. Fahidakon lehet menni a patak fölött. Szép, sziklás szurdok, látványos, viszonylag közel van Budapesthez. A hidak és a patak a gyerekeknek tetszeni fog. Kutyussal és gyerekkel is jártunk már itt.  

dre

 

  • Tatabánya 

A parkolótól néhány méterre található a turul-szobor, ahonnan Tatabányára és az M1-es autópályára van kilátás. Az elmúlt évben rendezték itt a terepet, lett sok bográcsozóhely/állvány kialakítva padokkalNem messze található a barlang és via ferrata is. Körülbelül 1,5 kilométernyi enyhe emelkedős sétára van a kilátó. Körülbelül 500 méter után fáradt el lányom, onnantól a hátamon jött. A kilátóba való felmenéshez is praktikus a hordozó. Az út mentén táblákon az erdő növényeiről, állatairól és kőzetekről vannak információk, amik a kicsit nagyobbaknak érdekes lehet. Friss szülőként ez volt az első kirándulásunk. 

 tatabanya

  • Kevélyek 

Csobánka mellett lehet autóval parkolni. Innen megközelíthető a Kevély-nyereg, Kis-Kevély, Nagy-Kevély. A hegy aljáig jó minőségű földút megy, itt a kisebbek is tudnak sétálni, odáig el is fárad a kislányom, meg a terep is már nehezebb neki (köves), így ott már felkéredzkedik. Ezek kicsit nehezebb túrák, van szintemelkedés (akár 340 méter) és kb 7-9 km hosszúak, a nyergen lehet bográcsozni, pihenni, a kisebbek is biztonságosan futkározni. A kilátás gyönyörű mindkét Kevélyről. Egyik kedvenc kirándulóhelyünk lett ez tavaly. Budapestről viszonylag gyorsan megközelíthető és nagyon szép. Visszajárunk ide. 

Kevélyek 

 

  • Óbánya 

Baranya megyében található kis falu. A kedvenceink között van ez a hely is, gyerekként sokat jártunk ide férjem is és én is. A patak mentén vezet a túraútvonal. Gyönyörű fátyolvízesések, valamint egy pisztrángos tó is van itt. Nyugodt, békés szép erdő. Kelet-Mecsek legszebb része szerintem. A friss levegőn nagyon hamar elaludt a lányom, itt nem sokat sétált és látott a tájból. Ez a túraútvonal Kisújbányára vezet át, de már az elején csodálatos. 

Óbánya

 

 

  • Lillafüred 

Sok lehetőség van Lillafüreden. Lehet kisvasútazni Garadna felé. A végállomásnál vendéglátóegység is található. Visszafele mi gyalog jöttünk a Pisztráng tanösvényen.  A hámori-tó partján sétálni, szalamandrát látni, a tavon csónakázni. Ősszel gyönyörű, mikor ezerszínűek a fák. A lillafüredi vízesést is érdemes megnézni. Miskolcon meg a gyerekek örömére állatkertet is látogathatunk.  

Lillafüred

 

Mi télen is járunk túrázni (szilvesztert is így ünnepeltük), a legtöbb kirándulóhely látogatható ebben az időszakban is. Érdemes ilyenkor is megnézni, mert egy-egy hely teljesen mást mutat magából a különböző időszakokban. Hordozni télen és nyáron is lehet, a friss levegő, a Liliputi álompora meg csodát tesz a gyerekkel ha máskor nem is szeret aludni, ilyenkor garantáltan fog. 

Gál Müller Dóra 

Kalandjaikat az instagromon követhetitek:

https://www.instagram.com/galcsaladuton/

Ha esik a hó vagy csak hideg van, ajánljuk a Liliputi mama kabátot, főleg, ha babád még kicsi és nagyon keveset vagy egyáltalán nem tud járni. KIMOZDULNI JÓ és kell is. A kirándulás kisgyerekkel vagy gyerekekkel összekovácsolja a családot. 

Ha szeretsz utazni és túrázni, szeretettel ajánljuk a TRAVELLER csatos hordozónkat.

traveler

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?