Királyi pompában – Liliputi és a Gödöllői kastély

Sok mindent hoztam magammal a gyermekkoromból és ide sorolható többek között a történelem szeretete is, mindig próbálok teret adni, hogy az ismeretim ezen a téren is bővítsem, elmélyítsem. Nem véletlen tehát, hogy a kislányomat is igyekszem ebbe már egészen pici korától bevezetni. Ezúttal a Gödöllői Kastélyba látogattunk el.  

 godollo4

A kastély autóval is könnyen megközelíthető, de Budapestről tömegközlekedéssel is egyszerűen elérhető: a Keleti-pályaudvarról nagyjából fél óránként indul vonat, ami 25-40 perc alatt ér Gödöllő vasútállomásra, innen pedig még 12 perc séta vezet a kastélyhoz, vagy pedig az Örs vezér teréről induló H8 hév 3 perc sétára tesz le bennünket Gödöllőn. Mi mindkét irányba a vonatot választottuk és igyekeztem az oda- és visszautat is az alvásidőhöz igazítani. 

 godollo8

A gödöllői királyi kastély hazánk egyik legnagyobb barokk műemléke, melyet a XVIII. században kezdett el építtetni Grassalkovich I. Antal, akire a történelem csak Mária Terézia bizalmasaként emlékezik. Amiről azonban a kastély talán a legismertebb az az, hogy Magyarországra látogatásukkor itt szállt meg I. Ferenc József császár és Erzsébet királyné, mivel a kiegyezés évében az épület a magyar állam tulajdona lett. I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapták meg, majd ezt követően még hosszú évtizedekig nyári rezidenciaként szolgált. A hely atmoszféráját még különlegesebbé teszi a tény, hogy bár a szovjet megszálláskor hatalmas károkat szenvedett a fosztogatások miatt, számos berendezési tárgy, bútor, festmény maradt fenn eredetiben és évről-évre igyekeznek a készletet tovább bővíteni, nemzetközi aukciókon vadászva az eredeti darabokra. Ezek természetesen látogatáskor meg is tekinthetők. Lehetőségünk van állandó és időszaki kiállításokon való részvételre egyaránt, vezetett vagy önálló bejárással (vannak olyan részek természetesen, amelyek csak tárlatvezetővel látogathatók). 

 godollo6

Mi végül egy vezetett tárlaton vettünk részt, amitől az igazat megvallva elsőre egy kicsit tartottam, mivel egy nagyjából 80 perces programra vállalkoztam a 10 hónapos kislányommal. Végül azonban egyáltalán nem bántuk meg, a tárlatvezető hölgy rendkívül közvetlen volt és elnézte, hogy Viki olykor belesikongatott a történetekbe. Emellett pedig a tárlaton résztvevők sem mutatták semmi jelét annak, hogy zavarná őket egy baba jelenléte, sőt, a legtöbben igyekeztek felvenni vele a kapcsolatot, szórakoztatták, amikor épp nem a tárlatvezetőre kellett figyelnünk. Én úgy láttam, hogy összességében Viki is nagyon élvezte, a sok fényes, díszes elem teljesen magára vonta a figyelmét és legszívesebben mindent jól összefogdosott volna – ezutóbbit természetesen nem engedtem meg neki.  

 sissi

Praktikus szempontokat tekintve is kiemelkedően kiváló a kastély kialakítása, ellátottsága, A földszinten található egy jól felszerelt baba-mama szoba, ahol van lehetőség a babák tisztába tételére, félrevonulva megetetésére, nemcsak pelenkázó, de mikrohullámúsütő, szoptatósfotel paravánnal eltakarva, gyermekjátékok és még egy járóka is található a szobában

 

A Gödöllői kastély kiállítótere babakocsival nem látogatható, ami azt gondolom teljesen érthető, hiszen az itt található műtárgyak megóvása mindannyiunk közös felelőssége. Közvetlenül a bejárat melletti ruhatárban azonban biztosítanak Liliputi csatoshordozót mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy kisebb gyermekkel vállalkoznak a kastély bejárására. A hordozókat minden használat után kitisztítják, így biztosan tisztán várja a következő útitársát.  A személyzet minden tagja rendkívül közvetlen és mosolygós volt mindvégig, örömmel fogadják a legkisebb látogatókat is, a kicsit nagyobb gyermekeknek pedig külön feladatokat biztosítva igyekeznek még érdekesebbé tenni a kastélylátogatást. Emellett minden hónapban van lehetőség külön kisgyermekes tárlatlátogatásra (a Mama, nézd! rendezvénysorozat keretén belül), ahol kifejezetten az 1 év alatti gyermekeket várják szüleikkel. (Fontos! A kiállítótérben csak előrekötött hordozási mód lehetséges a tárgyak védelme érdekében!)

godollo7

Összességében tehát kimondottan ajánlom programként, különösen így a téli hónapokra, amikor sokan inkább beltérbe menekülnénk a hideg idő elől. Tapasztalataim szerint itt tényleg mindenki nagy örömmel látnak, a legkisebbeket is beleértve.

 

Tóth-Ugyonka Krisztina

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?