Hurcisztrájk

Tegnap még minden szuper volt, a babád felkérte magát a hátadra, kacagva tekergette a babahajaidat a tarkódon, csiklandozta a felkarodon a selymes bőrt, lengette a lábait, ma pedig a feje tetejére állt a világ?! Hurcisztrájk! Ne aggódj, normális! Végtelen oka lehet annak, ha egy gyerkőc feszengeni kezd, sír, ellenál, nyűglődik a hordozóban. Első gyermekes édesanya először kétségbe esik, majd a párszor megismétlődő periódus után keresztet vet a hordozós arzenáljára, és fájó szívvel túlad rajta. :(

EBFF9F0B-0C06-46AC-9DB3-F312CE30EE6E
De van néhány egyszerű lépés, amit mindenképp célszerű végigzongorázni:
Első körben érdemes ellenőrzi a fizikai szükségleteket: éhes-e a gyermek, szomjas-e, fáj-e valamije, álmos-e, stb. Aztán itt van ez a szeszélyes időjárás. A mamakabát alól kikerülő gyermek számára szokatlan lehet, hogy bár kint melegebb van, mégis kerül rá egy réteg plusz ruha. Az elérhető divatmárkák legtöbbje nem hordozáshoz készíti a gyermekruhákat. A tavaszi szezon beköszöntével aktuálissá váló új ruhatár egyes darabjai nem feltétlen kényelmesek a hordozóban. Hányszor belefutottam, hogy a pamutnadrágot nem rugalmas cérnával varrták, ami miatt feszítette a babám lábát a terpesztésnél! Szóval bár apróságnak tűnhet, de egy rosszul megválasztott ruhadarab is lehet bűnös!

Tovabbá érdemes áttekinteni a gyermek aktuális mozgásfejlődési stádiumát. Kúszni kezdett? Bingó! Mászni? Bingó! Járni? Na, hát ez a non+ultra ok, ami hurcisztrájk-jelenség háta mögött húzódik. Kinyílik a világ, elérhetővé válik az elérhetetlen, nincsenek többé távolságok. A gyerekek belső programja tökéletes, csak hagyni kell, hogy a fejlődési szakaszaikat önállóan ugorhassák meg. Előfordul, hogy ezen szakaszok visszavetik néhány, korábban jól bevált szokásunkat, módszerünket, így a hordozást is. De ez nem jelenti a hordozós kor végét, szimplán csak két kanállal szeretnék habzsolni az új mozgásforma adta lehetőségeket. Támogatásunkkal átsegíthetjük őket ezen az érzékeny időszakon, még ha ez a hordozásról való ideiglenes lemondással is jár. Soha nem fogom elfelejteni azt az elégedett és végtelenül büszke, boldog mosolyt, amit a kisfiam arcán láttam, amikor megtette az első lépéseit. Mintha tudta volna, hogy igen, ez egy hatalmas dolog, örüljetek velem! Ennek a hatalmas dolognak viszont az útjában áll, ha felveszem a hátamra. No, de meddig?

1D68DD38-2069-4C97-B195-08A1CE97F5D4

Talán csak az utca végéig. Lehet, hogy a következő sarokig. De lehet, hogy három hétig. Viszont minden alkalommal el fog jönni az a pont, amikor valamilyen külső okból, vagy belső késztetésből újra anya hátára vágyik majd a kis felfedező. 

Erre pedig érdemes érzékenynek maradnunk, és magunknál tartani a hordozónkat, hogy a jelenlétével biztosítsuk a csöppségünket a hordozás lehetőségéről, amivel bármikor újra élhet!

Prekker Dóri

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?