Hozzátáplálási módszerek

Hozzátáplálási módszerek

A kisbabás lét egyik jelentős mérföldköve a hozzátáplálás. Az anyatej vagy tápszer mellé elkezdünk zöldséget, gyümölcsöt kínálni. Mindannyian a lehető legjobban szeretnénk csinálni, így aztán elkezdünk keresgélni a neten, hogy mit és hogyan kell. És ekkor szembesülünk vele, hogy bizony nem csak egyféle módszer, iskola létezik. 

 

 

Kiskanál Kommandó

“A Kiskanál Kommandó mára a legnagyobb, szakemberek által vezetett csecsemő- és kisgyermektáplálási elismert platform az országban” -írják a weboldalukon. Ahogy a nevük is mondja, első körben pürés-kanalas táplálással kezd, de viszonylag hamar rátér a falatkás étkezésre. Nincsen szigorú adhatósági sorrend, helyette szintenként megadott táblázatok vannak. Például az első szint, a 6 hónapos kor, melynek táblázatában szereplő ételek közül bármelyik bármikor adható ebben az életkorban. Talán ez elsőre túl kötöttnek tűnik, de már első szintnél adható joghurt, túró, lazac, zab, rizs vagy éppen avokádó. Allergének tekintetében elég szigorú módszerről van szó. A földimogyorónak külön fejezetet szentelnek és a gluténről is sok szó esik. 

Kinek ajánlott? Mindennek is utánajáró, az allergének tekintetében óvatos szülőknek

 © Liliputi® Babywearing Ltd. https://www.liliputibabycarriers.com/

Manó Menü

Nagyon hasonló a Kiskanál Kommandóhoz. Náluk sincs szigorú táblázat, de van egy listájuk az adott életkorban bevezethető alapanyagokról. Sokszor alázza az internet népe a táblázatokat, de nagy segítség lehet a mindennapokban, amikor a “mit főzzek ebédre?” dilemma üti fel a fejét. Szerintük nem a szülő dönti el, hogy melyik módszerrel fog működni a hozzátáplálás, hanem a gyerek. Próbálkozni kell, figyelni a baba jelzéseit és ahhoz igazodni. Nagy hangsúlyt fektetnek a babareceptekre, szakácskönyvük is van,sőt applikáció is.

Kinek ajánlott? A babának külön főzni akaró, átlátható táblázatot kedvelő szülőknek

 

BLW

A BLW, azaz baby-led-weaning “baba irányította táplálást” jelent, de magyarra sokszor igény szerinti hozzátáplálásra fordítják. Sokan azt gondolják, hogy ez egyenlő azzal, hogy püré helyett falatkákat kap a baba a kezdetektől fogva, ám ennél jóval többről van szó. Lényege, hogy a csecsemő azt eszi, amit a család (apró módosításokkal) mégpedig úgy, hogy a szülő leteszi a baba elé a falatokat és hagyja, hogy ő egyen belőle amennyit szeretne. Tehát megától odanyúl, a szájába teszi, megrágja és lenyeli. “A BLW lényege éppen az a bizalom, amit megszavazunk a gyermekünknek azáltal, hogy rábízzuk, hogy a számára felkínált (egészséges és biztonságos) ételekből ő mennyit és mit fogad el, és hogy azt képes egyedül megenni” – írja Okos Tímea Kitti, az első magyar BLW könyv szerzője. Nincsen semmilyen táblázat és az allergénekre sem fordít túl nagy figyelmet. Egyből felmerül a fulladásveszély, mint aggály, ám a tudomány ezt nem igazolta, mint valós veszély, amennyiben a módszer által leírt szabályokat követjük. A vas-és tápanyaghiány is fel szokott merülni. Készültek kutatások a témában, melyek szerint ez sem probléma, ám többen bírálták ezeket az eredményeket, ugyanis tudatos, odafigyelő, egészsgégesen táplálkozó, többnyire értelmiségi anyák önbevallására épültek ezek a mérések. Egy biztos: a módszerhez alap az, hogy a család étkezése helyes legyen, tehát a nutellás palacsinta 7 hónaposan nem felel meg a BLW elveinek. 

Kinek ajánlott? A módszernek jól utánaolvasó, a babának külön főzni nem akaró, a táblázatokat feleslegesnek tartó szülőknek

 hozzataplalas3

BLISS

A BLISS, baby-led introduction to solids a BLW-hez hasonló módszer. Lényege, hogy igyekszik kiküszöbölni a BLW aggályait. Ádám Judit dietetikus úgy fogalmazta meg, hogy a BLW biztonságosabb változata. Több szabályt kell betartani, de így elkerülhető a vas-és tápanyaghiány, illetve csökken a fulladásveszély. 

Kinek ajánlott? A BLW-vel szimpatizáló, az aggályok miatt óvatosabb szülőknek

 


Módszerhez nem kötött, általános tanácsok

Van, hogy egyik módszer sem jön be igazán vagy éppen nem is akarjuk ennyire túlgondolni dolgot. Ez esetben elegendő csak néhány szempontot figyelembe venni. “Betöltött 4-6 hónapos kor után kezdje el a hozzátáplálást, felejtse el a hozzátáplálási táblázatokat, és adjon vasban gazdag ételeket gyermekének! Kerüljön minden hozzáadott sót, cukrot!” – foglalja össze Dr. Novák Hunor. A gyermekorvosok általában erre törekszenek, nem szoktak konkrét módszert ajánlani. 

Kinek ajánlott? A túl sok információtól zsongó fejű, inkább ösztöneire hallgató, egyik módszerrel sem szimpatizáló szülőknek

 hozzataplalas

Biztosan vannak még további módszerek, de bízom benne, hogy hasznos volt ez a kis összefoglaló. Azonban ne felejtsük el,hogy mindennek a lényege: egészségesen fejlődő baba és a hozzátáplálás súlya alatt nem összetörő szülő.

 

 

Megyeriné Rákóczi Dorina, azaz Dodó Sapiens

Kétgyerekes anyuka, bionikus mérnökből lett tudomány-kommunikátor
Weboldal: https://dodosapiens.hu/blog/

Insta: https://www.instagram.com/dodo_sapiens/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO4elkR6bANDwh5LWnp_0tA/

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?